Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 08:26

Ποιος θυμάται το ποπ – ροκ ελληνικό συγκρότημα 2002 GR;

Οι 2002 GR είναι ένα ποπ – ροκ μουσικό συγκρότημα με ελληνικό στίχο. Με αυτήν την ονομασία, το συγκρότημα υπάρχει από το 1982 ως διάδοχος του γκρουπ, που σχηματίστηκε το 1970 ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του τραγουδιστή Ηλία Ασβεστόπουλου με τα μέλη του συγκροτήματος Σκορπιός, με αρχική ονομασία Ηλίας Ασβεστόπουλος – 2002. Έκτοτε οι 2002 GR έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες εμφανίσεις σε club και έχουν κυκλοφορήσει πάνω από δέκα δίσκους σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες. Ο Σιδερένιος άνθρωπος, η Μαγική αυλή, το Είπες πως, η Άννα, το Τι να σου προσφέρω και το Δεν είσαι έρωτας εσύ είναι μερικά από τα δημοφιλέστερα και πιο διαχρονικά κομμάτια του συγκροτήματος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο συγκρότημα κατέχει ο Ηλίας Ασβεστόπουλος, η φωνή του οποίου σημαδεύει χαρακτηριστικά κάθε ερμηνεία του.

Ιστορία του συγκροτήματος

Ηλίας Ασβεστόπουλος-2002

Κατά το διάστημα 1965-1970, ο Ηλίας Ασβεστόπουλος ήταν μέλος των συγκροτημάτων The Persons και Blue Birds. Εκείνη την εποχή γνωρίστηκε με τα μέλη του συγκροτήματος Σκορπιός και τους πρότεινε συνεργασία. Έτσι, στα πρώτα μέλη του συγκροτήματος Ηλίας Ασβεστόπουλος – 2002 συγκαταλέγονται επίσης οι Γιάννης Χατζησόγλου (κιθάρα), Γιάννης Γιοκαρίνης (πιάνο), Γιώργος Καλαϊτζόγλου (μπάσο) και Ανδρέας Τσαντάς (τύμπανα). Το 1974, κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο Πόλα από την MBI/Pan-Vox, ενώ αργότερα ο Γιώργος Καλαϊτζόγλου και ο Ανδρέας Τσαντάς άφησαν τις θέσεις τους στους Στέλιο Καραίνδρο (κρουστά) και Σωτήρη Καραούλια (μπάσο), ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος με τίτλο Ο Σιδερένιος Άνθρωπος και πάλι από την MBI/Pan-Vox.

Τα επόμενα χρόνια, με τη σταδιακή επικράτηση του “εμπορικού άσματος”, το συγκρότημα περιορίστηκε σε ζωντανές εμφανίσεις σε κλαμπ όλης της Ελλάδας, απέχοντας συνειδητά από τη δισκογραφία μέχρι τις αρχές του 1980, όπου ανέκαμψε η ελληνική ποπ και ροκ μουσική. Εν τω μεταξύ, ο Ηλίας Ασβεστόπουλος κυκλοφόρησε δύο προσωπικούς δίσκους: Το γαλάζιο Όνειρο (1977) από τη Columbia και το Γεμάτο Φεγγάρι (1979) από την EMI, ενώ ο Γιάννης Γιοκαρίνης άφησε το συγκρότημα, για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

2002 GR

Το 1982, οι 2002 GR επιστρέφουν δυναμικά στη δισκογραφία με το νέο τους όνομα και τον τρίτο τους δίσκο V.O.L. 3 από την MBI, που έγινε γρήγορα χρυσός και πλατινένιος. Πολλές από τις επιτυχίες του δίσκου αυτού προβλήθηκαν τόσο στη μικρή οθόνη μέσα από εκπομπές της ΕΡΤ, όσο και στη μεγάλη οθόνη, συμμετέχοντας μουσικά στην κινηματογραφική ταινία: Στα σαγόνια της εφορίας (1983). Πριν λήξει το συμβόλαιο με την MBI κυκλοφόρησαν επίσης τέσσερις δίσκοι: Amomoria (1984),  2002 GR  (1986), Πέστε με τρελλό (1989) και Μπανάνες (1990).

Η επόμενη δισκογραφική δουλειά γίνεται το 1993 με την FM Records, μετά την αποχώρηση του Στέλιου Καραίνδρου και την προσθήκη του Γιώργου Ανδριώτη (τύμπανα) και του Γιώργου Σερνγκελίδη (πλήκτρα), με το δίσκο: Τα βράδια τα επόμενα και τον ίδιο χρόνο, με το 12″-single “Μονάχα ξαπλωμένοι”. Την άνοιξη του 1995, κυκλοφόρησε μια συλλογή παλαιών και νέων τραγουδιών με τίτλο The best of …1995. Το 1997 κυκλοφόρησε ένα cd single με τίτλο Μή… από την FM Records, ενώ το 1998 κυκλοφόρησε άλλος ένας δίσκος τους με τίτλο Δέκα, στον οποίο συμμετείχε φιλικά το πρώην μέλος του συγκροτήματος, ο Γιάννης Γιοκαρίνης.

Από τότε συνεχίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις τους σκορπίζοντας τις νοσταλγικές νότες τους, κερδίζοντας και νεότερο ακροατήριο. Επίσης, κατά καιρούς κυκλοφορούν δίσκοι με διασκευές παλαιότερων τραγουδιών τους.

Μέλη του συγκροτήματος 

*Γιάννης Χατζησόγλου – Κιθάρα, Φωνητικά (1970 – )

*Σωτήρης Καραούλιας – Μπάσο, Κιθάρα, Φωνητικά (1974 – )

*Γιώργος Ανδριώτης – Τύμπανα (1993 – )

*Γιώργος Σερνγκελίδης – Πλήκτρα (1993 – )

*Στέλιος Καραϊνδρος Τύμπανα, Κρουστά , Φωνητικά (1974 – 1993)

#pressgreece

Νέοι Ορίζοντες

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα