Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 01:57

Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» | Tα νέα κριτήρια

[ad_1]

Την προώθηση ενός νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», στο οποίο θα περιλαμβάνονται νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, με σκοπό τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και τον περιορισμό της ενεργειακής φτώχειας, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως η προσήλωση της κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι πολύ μεγάλη και το αποδεικνύει καθημερινά στηρίζοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά που, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως είναι το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και οι δυσκολίες πρόσβασής τους».

«Το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και ριζικά. Ένα ποσοστό 30% στην ΕΕ αντιμετωπίζει το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε εκ βάθρων».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, που έκανε λόγο για «ανεπάρκειες του τρέχοντος Προγράμματος ”Εξοικονομώ – Αυτονομώ”», ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι ήδη η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα και σύντομα θα δώσει λύση.

«Στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην επόμενη φάση και μέσα από διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Τα τρία νέα κριτήρια που θα θεσπιστούν:

  • ηλικία κτιρίου
  • εισόδημα
  • καιρικές συνθήκες περιοχής

«Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα ”εξοικονομώ” ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και από την άλλη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το πρόγραμμα συνεχίστηκε, με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.20 το πρωί. Υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ.

Αύριο, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α και Β) για όλη τη χώρα.

#pressgreece

[ad_2]

Νέοι Ορίζοντες

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα