Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 23:25

Δυτική Ελλάδα: 453 εκατ. ευρώ σε 34.600 επιχειρήσεις

Το ποσό των 453 εκατομμυρίων ευρώ διατέθηκε σε 34.600 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας μέσα από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές και του προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης.

Πανελλαδικά 550.000 επιχειρήσεις στηρίχθηκαν από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσακίρης, μιλώντας σ εκδήλωση της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την παρουσίαση των δράσεων «e –λιανικό» και «Επιχορήγηση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου».

Στην παρέμβασή του ανέφερε πως από τη δράση που αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή 32.800 επιχειρήσεις επιδοτήθηκαν με 202,37 εκατ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο έλαβε κάθε επιχείρηση 7.000 ευρώ. Επίσης, 1.800 επιχειρήσεις έλαβαν χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 216 εκατ. ευρώ με ένα μέσο ποσό 122.000 ευρώ. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές έχουν ενισχύει πάνω από 550.000 επιχειρήσεις.

«Κατανοούμε ότι η κρατική αρωγή δεν φθάνει να καλύψει όλες τις ζημιές που έχει δημιουργήσει η πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης, τονίζοντας πως πέραν αυτών των μέτρων καταβάλλεται προσπάθεια από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να στηριχθούν με νέες δράσεις κλάδοι που έχουν πληγεί σημαντικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα ληφθούν στοχευμένα μέτρα για την εστίαση και το λιανικό εμπόριο, δύο δράσεις που βρίσκονται «τρέχουν» αυτήν την περίοδο και αφορούν στην δημιουργία e-shop στο λιανεμπόριο και την επιδότηση για θερμαντικά σώματα στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Ο κ. Τσακίρης ανέλυσε τις δράσεις για τον χώρο της εστίασης τονίζοντας πως τα θερμαντικά σώματα είναι 100% επιχορηγούμενα για εξωτερικούς χώρους της εστίασης και των ξενοδοχείων και προβλέπεται επιχορήγηση ύψους 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση για την κάλυψη ενός μέσου θερμαντικού σώματος, ενώ γνωστοποίησε πως στα σχέδια του Υπουργείου είναι να κάνει παρέμβαση και για τους εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλο κανάλι το e shop

Για τη δράση e λιανικό που προβλέπει επιδότηση για τη δημιουργία e-shop στο λιανεμπόριο τόνισε πως η επιχορήγηση καλύπτει το 100% του κόστους και δίνει ευκαιρία σε επιχειρήσεις λιανεμπορίου να δημιουργήσουν αυτό το παράλληλο «κανάλι» για τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

Κάλεσε τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου να αγκαλιάσουν το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει δημιουργία νέου όσο και αναβάθμιση του υπάρχοντος. Ωστόσο, τόνισε πως κριτήριο ένταξης είναι η μείωση του τζίρου ύψους άνω του 20%.

Σημείωσε πως και οι δύο δράσεις αφορούν δαπάνες με αναδρομική δράση και πως οι δύο πλατφόρμες είναι ανοικτές, η διαδικασία είναι όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένη παρά τις δυσκολίες του ΕΣΠΑ, ενώ διαβεβαίωσε πως θα δοθούν άμεσα οι επιχορηγήσεις.

Οι τοποθετήσεις

Ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και της Διαχειριστικής, τόνισε πως για πρώτη φορά στηρίζονται κλάδοι όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση αλλά τόνισε πως όσο η αγορά είναι κλειστή δεν αρκούν.

Ο Παναγιώτης Τσιχριτζής, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε πως «τα προγράμματα είναι εξαιρετικά και θα βοηθήσουν την εστίαση και το λιανεμπόριο προκειμένου να βάλουν το λιθαράκι τους στην ανάπτυξη».

Ο Κώστας Νικολούτσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας προσέθεσε την αναγκαιότητα να δοθεί ώθηση στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δύο αυτές δράσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ έθιξε την ανάγκη οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Τις δύο δράσεις παρουσίασαν ο Αγγελος Σταυρόπουλος, ο οποίος μίλησε για το “Ε-ΛΙΑΝΙΚΟ – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος” και ο Ηλίας Γεωργουλόπουλος για την “Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Εστίασης για την ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ”.

Η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Μάγδα Πετροπούλου, η οποία συντόνιζε την εκδήλωση έκανε γνωστό το μεγάλο ήδη ενδιαφέρον για το e shop, ενώ σημείωσε πως η απλοποίηση των διαδικασιών είναι σημαντικό όπλο για την επίτευξη καλύτερης απορρόφησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

#pressgreece.gr

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

#ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

symboulos.gr

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα