Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 00:54

Αιολικά πάρκα: Μειώνουν το κόστος του ρεύματος

Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν πάρει την ανιούσα αλλάζοντας κάθε ισορροπία και πρόβλεψη. Η κρίση πιέζει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ο καταναλωτής βομβαρδίζεται καθημερινά από αναλύσεις του τι πήγε στραβά, ποιος φταίει και τι πρέπει να γίνει. Είναι λογικό η κρίση να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας και να τον αξιοποιήσουμε συνδυάζοντας το περιβαλλοντικό με το κοινωνικό και οικονομικό όφελος.

Είναι γεγονός ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια περίπλοκη αγορά που οι ειδικοί δυσκολεύονται να την εξηγήσουν στους καταναλωτές που πληρώνουν το «μάρμαρο». 
Η δυσκολία αυτή αφήνει περιθώριο σε όσους το επιδιώκουν, να στρέφουν τη συζήτηση μακριά από το στόχο. Και ο στόχος είναι απλός: πρέπει να εγκαθιστούμε πιο γρήγορα, πιο πολλούς σταθμούς από τις πιο φθηνές μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Και αυτές είναι οι ανανεώσιμες. Περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αιολικά και τα φωτοβολταϊκά,  σημαίνουν χαμηλότερο και πιο σταθερό κόστος ρεύματος για τους καταναλωτές.

Τα νέα αιολικά πάρκα παράγουν πολύ πιο φθηνό ηλεκτρισμό από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό αποδεικνύεται και με απτά στοιχεία:
• Από την επεξεργασία των τελευταίων επίσημων στοιχείων που αφορούν τον Οκτώβριο 2021, προκύπτει ότι τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην χώρα επιδότησαν με 114 εκατομμύρια ευρώ τους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτή είναι η διαφορά του κόστους τους από την τιμή του ρεύματος που διαμορφώθηκε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
• Αλλά και αυτή την τιμή της αγοράς, την κουρεύουν οι ανανεώσιμες. Σύμφωνα με την μελέτη του ΑΠΘ που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, τον περασμένο Δεκέμβριο η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή μείωσε την τιμή στην αγορά κατά 35%.

Το οικονομικό αυτό όφελος επιτρέπει στην Κυβέρνηση να μεταφέρει πόρους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και έτσι να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος, προσφέροντας μια ανακούφιση στους καταναλωτές. Όταν λοιπόν βλέπουμε στο έντυπο του λογαριασμού «Πίστωση ΤΕΜ» ή «Επιδότηση ΤΕΜ», πρέπει να ξέρουμε ότι αυτά είναι λεφτά που μας επιστρέφονται επειδή έχουμε τα αιολικά πάρκα που έχουμε.

Το όφελος που θα υπήρχε θα ήταν μεγαλύτερο αν είχαμε περισσότερη ενέργεια προερχόμενη από Α.Π.Ε. Αντί όμως για αυτό, η συζήτηση σχεδόν μονοπωλείται από το πώς ΔΕΝ θα γίνουν πολλά αιολικά πάρκα: πρόκειται για την άλλη όψη της ενεργειακής κρίσης. Θέλουμε αιολικά, αλλά μακριά από εμάς. 

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα