Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 20:17

Εστίαση: Η πανδημία δημιούργησε επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων στον κλάδο

Τα τελευταία 24ωρα ο κλάδος της εστίασης έχει βρεθεί στο προσκήνιο με τους επικεφαλής συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για ορατό κίνδυνο να βάλει λουκέτο, μία στις δύο επιχειρήσεις, εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της αδυναμίας της Πολιτείας, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, να δώσει ουσιαστικές λύσεις.

Επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων 

Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, έδωσε την δημοσιότητα κάποια στοιχεία που αν μη τι άλλο δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό για τι πράγματι συμβαίνει γύρω από τον κλάδο της εστίασης.

Τι είπε λοιπόν ο Θ. Σκυλακάκης; Ο τζίρος της εστίασης για το 2019, που η αγορά λειτούργησε καλά, ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ το 2020, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε τζίρος 1,8 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ενισχύσεις που έλαβαν, οι εν λόγω επιχειρήσεις, το 2020 ήταν 1,9 δισ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλου είδους ενισχύσεις, όπως τα μειωμένα ενοίκια ή η πλήρης απαλλαγή από αυτά, η μείωση του ΦΠΑ, οι αμοιβές ειδικού σκοπού που είχαν δοθεί στην αρχή, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κ.ά.

Η ακτινογραφία του κλάδου 

O κλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού, περιλαμβάνει 77.000 επιχειρήσεις και 409.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019. Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν τεθεί σε αναστολή 258.000 εργαζόμενοι του κλάδου αυτού, ενώ τον Ιανουάριο ήταν σε αναστολή 197.000 εργαζόμενοι.

Ο Θ. Σκυλακάκης σημείωσε επίσης ότι «ένα κομμάτι αυτών αμείβονται χειρότερα, λαμβάνοντας τα 534 ευρώ της κρατικής στήριξης, ενώ κάποιοι άλλοι που ήταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης αμείβονται καλύτερα, αφού λαμβάνουν και αυτοί το ίδιο ποσό, 534 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά».

Η εξήγηση που έδωσε σε αυτό το παράδοξο ο υπουργός είναι ότι «η πολυπλοκότητα διάρθρωσης του κλάδου της εστίασης, καθώς και το μεγάλο διάστημα που δεν λειτουργεί αποτελούν στοιχεία που δυσκολεύουν την εξίσωση επίλυσης των προβλημάτων του».

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια, όταν πρόκειται να περιγράψει κανείς μία συνολική εικόνα, όταν όμως περάσεις στην ανάλυση επιχείρηση – επιχείρηση, εκεί τα πράγματα αλλάζουν.

Σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη, ο κλάδος της εστίασης παρουσιάζει δύο σημαντικές αντικειμενικές δυσκολίες.

Οι βασικές διαφορές στην εστίαση 

Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι άνισος, δεδομένου ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πήγαν καλά μέσα στην πανδημία και πάρα πολλές που δεν πήγαν καθόλου καλά, ανάλογα με τη μορφή που είχαν. Οι επιχειρήσεις εστίασης π.χ. που είχαν την δυνατότητα delivery και το εξέλιξαν, πήγαν πολύ καλά.

Η δεύτερη αντικειμενική δυσκολία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, είναι το γεγονός ότι ο κλάδος της εστίασης περιλαμβάνει, όλοι το γνωρίζουμε, και ένα μη δηλωμένο κομμάτι, το οποίο δημιουργεί όντως πραγματικό πρόβλημα στο υποσύνολο επιχειρήσεων που αφορά.

Γι’ αυτό και υπάρχουν και μέτρα, όπως π.χ. η μείωση ή ο μηδενισμός των ενοικίων, τα οποία δεν συνδέονται με τη μείωση του τζίρου. Αναπόφευκτα όμως, η κύρια κάλυψη των επιχειρήσεων εστίασης εξαρτάται και από τον τζίρο που εμφάνιζαν.

«Μέλημα της Κυβέρνησης είναι τα μέτρα εξόδου από την κρίση της πανδημίας να βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι δημιούργησε την διαφορετική εικόνα 

Η βασική αιτία που δημιουργεί την στρεβλή αυτή εικόνα, είναι το γεγονός ότι υπάρχει διαφοροποίηση στις επιχειρήσεις, ανάλογα με το αντικείμενο και την περιοχή.

Ας δούμε το πως διαφοροποιούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου:

*Κατ΄ αρχήν οι επιχειρήσεις που είχαν πρό της πανδημίας ένα μεγάλο μέρος του τζίρου τους με delivery, όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν κρίση, αλλά αντίθετα είναι πολύ πιθανό να αύξησαν τις πωλήσεις τους.

*Οι επιχειρήσεις που δεν είχαν διανομή, αλλά ήταν μέσα σε αστικό ιστό, ίσως κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό.

*Οι επιχειρήσεις εστίασης που είναι περιοχές, είτε εκτός αστικού ιστού, είτε σε τουριστικούς προορισμούς δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, που η Πολιτεία δυσκολεύεται να λάβει μέτρα οριζόντια.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

#pgnews

Νέοι Ορίζοντες

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα