Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 19:02

Κτίρια με ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα και χαμηλό κόστος λειτουργίας

 

Καινοτόμες εφαρμογές κα βέλτιστες πρακτικές στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω και της ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Πατρών (ΠΓΝΠ), παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας της 2ης ημέρας των εργασιών του υβριδικού συνεδρίου 11ο Forum Ενέργειας.

Πανεπιστήμιο Πατρών: Πρώτο στις πράσινες δράσεις

*Στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών, στις δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατεύθυνση της αειφορίας του Ιδρύματος, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πατρών, Φώτης Σκιαδάς. Όπως είπε, στόχος των «πράσινων δράσεων» που είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε έχουν προγραμματιστεί είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, η συμβολή στην αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, η προώθηση της καινοτομίας, η εξοικονόμηση πόρων και η ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδά, μεταξύ των ενεργειακών έργων που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο είναι το κτίριο της Φαρμακευτικής ύψους 9,7 εκατ. ευρώ, η αντικατάσταση των φωτιστικών με led στα αμφιθέατρα, στον οδοφωτισμό και στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου, αποδίδοντας εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40%, ενώ αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, των Βαρέων, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, του κλειστού Γυμναστηρίου 850.000 ευρώ, κ.α., ενώ προγραμματίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση των κεντρικών κτιρίων Α και Β ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, του Συνεδριακού Κέντρου 2,8 εκατ. ευρώ και του κτιρίου των προκλινικών λειτουργιών της Ιατρικής ύψους 5,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη μελέτες και για άλλα αντίστοιχα έργα, όπως τα κτίρια της Φυσικής, της Γεωλογίας, της Βιολογίας και του Μαθηματικού, της Χημείας και των δύο μεγάλων αμφιθεάτρων, με την αναζήτηση και της απαραίτητης χρηματοδότησης. Ακολούθως ο κ. Σκιαδάς, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στη δημιουργία του μεγάλου Περιαστικού Πάρκου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 1 εκατ. ευρώ στα υποέργα του, ενώ όπως είπε, το Πανεπιστήμιο έχει έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης ή βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης μελετών για τουλάχιστον τρία ακόμη θεματικά πάρκα (Πάρκο των Αισθήσεων, των Αρωμάτων και του Αέρα), του αίθριου του Συνεδριακού, της Πρυτανείας και του Πάρκου της Ειρήνης.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εθελοντική ομάδα «Εθεξις», ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στη χρήση των ΑΠΕ, λέγοντας πως εξαιτίας της έλλειψης πιστώσεων βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο, ωστόσο σκοπός είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες κτιρίων, θερμοκηπίων, κι αλλού. «Υπάρχει τεχνογνωσία και διάθεση, όμως μας λείπουν οι πιστώσεις. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε το έργο μας», κατέληξε ο κ. Σκιαδάς.

ΠΓΝΠ: Μειωμένη ενεργειακή δαπάνη 30%

* «Το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου μας είναι πολλά περισσότερα από ενεργειακό. Είναι γενικότερης αναβάθμισης του Ιδρύματος», τόνισε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» Δημήτρης Μπάκος, ο οποίος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά των κτιριακών υποδομών του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο είναι «γερασμένο», καθώς χτίστηκε το 1988 και από τότε δεν είχαν γίνει έργα ουσιαστικής συντήρησης των κτιριακών του υποδομών. Όπως είπε, ο κ. Μπάκος, η σύμβαση για το έργο ύψους 6,5 εκατ. ευρώ υπεγράφη στις 2/12/2021 και αφορά στα κτίρια A, B, C και Μ, τα οποία αποτελούν βασικό μέρος των κτιριακών υποδομών, καθώς φιλοξενούν περισσότερους από 600 θαλάμους νοσηλείας, ενώ σκοπός είναι η μείωση της ενεργειακής δαπάνης κατά 30%. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου περιέγραψε τις προβλεπόμενες εργασίες, μεταξύ των οποίων η κατασκευή θερμομονωτικού κελύφους, η αποκατάσταση φθορών στο οπλισμένο σκυρόδεμα, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, η μόνωση κα στεγάνωση των θαλάμων, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης- ψύξης, κ.α. «Οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντικές. Το έργο αναβάθμισης του νοσοκομείου μας δεν αφορά μόνο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά ένα νέο νοσοκομείο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκος.

ΑΙΘΗΡ Εφαρμογές: Τα βήματα για την αυτονομία στην Ενέργειας

*Τις ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας κτιρίων και βιομηχανιών που προσφέρει η εταιρεία ΑΙΘΗΡ Εφαρμογές παρουσίασε στη συνέχεια, ο Διευθυντής, Γιώργος Πανέτας εστιάζοντας στο έργο Net Metering, το οποίο όπως είπε προσφέρει σταδιακά ενεργειακή αυτονομία, δίνοντας στο χρήστη τον έλεγχο του κόστους ενέργειας. Όπως είπε, ο κ. Πανέτας η εταιρεία αποφάσισε να προσεγγίσει ολιστικά τις ενεργειακές ανάγκες ενός κτιρίου, με δεδομένο ότι είναι οδηγία της Ε.Ε. από το 2026 όλα τα κτίρια άνω των 250 τ.μ. να έχουν ενεργειακή αυτοτέλεια μέσω Φ/Β. «Το Net Metering είναι ένα έργο που οδηγεί σε μείωση του κόστους ενέργειας άνω του 80%, ενώ δίνει τη δυνατότητα αυτοδιαχείρισης. Η εταιρεία μας προσφέρει ένα ευρύ πλαίσιο υπηρεσιών, από τη σύνταξη του φακέλου, την προμήθεια και την εγκατάσταση, τη σύνδεση με το δίκτυο και τη λειτουργία- συντήρηση του συστήματος, αλλά και εξατομικευμένες υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες», τόνισε.

MEAZON A.E: «Έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού που εξοικονομούν ενέργεια»

*Τα ευέλικτα φορτία ευρείας χρήσης για να καταστεί αποτελεσματική η απόκριση ζήτησης, παρουσίασε από την πλευρά του, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της MEAZON A.E, Στέλιος Κουτρουμπίνας, λέγοντας πως «η απόκριση ζήτησης είναι ένα νέο ζήτημα που η χώρα μας δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει». Ο κ. Κουτρουμπίνας, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και κυρίως στο Utility Transformation που ξεκίνησε από τα έξυπνα κτίρια και εξαπλώθηκε στις έξυπνες πόλεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία της εταιρείας με την Πορτογαλία, η οποία απέκτησε πρωτόκολλο για τη λειτουργία έξυπνων συστημάτων στον οδοφωτισμό, ενώ όπως είπε, η MEASON A.E. έχει κατασκευάσει τον μικρότερο τριφασικό, ψηφιακό μετρητή ενέργειας. Όσον αφορά στα ευέλικτα φορτία ευρείας χρήσης που αν αποσυνδεθούν μπορούν να συμβάλουν στην αυτόματη ρύθμιση των δυνατοτήτων του δικτύου, ανέφερε πως μεταξύ αυτών είναι ο θερμοσίφωνας, οι αντλίες θερμότητας, οι αντλίες πισίνας, κ.α, ενώ χαρακτήρισε ως τη «χαρά της απόκρισης ζήτησης» το ηλεκτρικό όχημα.

Enervillas: Κατοικίες με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση

*Η συνεδρία έκλεισε με την εισήγηση του Δημήτρη Δημόπουλου από τις Enervillas, ο οποίος παρουσίασε την ιδέα και την κατασκευή των μοναδικών αυτών nZEB κτιρίων, επισημαίνοντας πως χάρη στο σχεδιασμό τους έχουν σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση για χρήση ψύξης- θέρμανσης. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των κατοικιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης μεταξύ των οποίων η θερμική άνεση, η ποιότητα του αέρα, το ελάχιστο κόστος συντήρησης, οι ελάχιστες καταναλώσεις, κ.α. «Όταν έχουμε ένα διάτρητο κτίριο όσες μονώσεις κι αν κάνουμε δεν θα αποδώσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Τη συνεδρία συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΔΕ, Ευάγγελος Καραχάλιος.

#pgnews

#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα