Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 14:55

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές στα απόνερα της πτώχευσης της SVB – Ισχυρές πιέσεις και στην Αθήνα

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να σημειώνουν απώλειες παρόλο που οι αρχές προχώρησαν σε σειρά μέτρων για να περιορίσουν τον αντίκτυπο από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6% στις 10:12 ώρα Ελλάδας, έχοντας κλείσει την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων.

Ωστόσο τα futures στη Wall Street έκαναν ράλι αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν σειρά μέτρων για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και δήλωσαν ότι οι καταθέτες στην SVB θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους σήμερα.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσαν πτώση 1,1% ύστερα από το χειρότερο διήμερο ξεπούλημα των τελευταίων πέντε και πλέον μηνών εν μέσω ανησυχιών για την ανθεκτικότητα των ισολογισμών του κλάδου με φόντο την κατάρρευση της SVB και τις προοπτικές για τα επιτόκια. Η μετοχή της HSBC σημείωσε πτώση 0,1% αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποκτά τη βρετανική θυγατρική της SVB έναντι μίας στερλίνας.

Άνοιγμα με πτώση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις ασκούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της διπλής τραπεζικής πτώχευσης στις ΗΠΑ και παρά την σανίδα σωτηρίας που προσέφερε ενάντι μιας στερλίνας η HSBC στον ευρωπαϊκό βραχίονα της Silicon Valley Bank. Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με πτώση, ενώ λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, οι απώλειες διερύνθηκαν και έφτασαν στο 2,54% με τον δείκτη να πέφτει στις 1.029,43 μονάδες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σημειώνουν πτώση πάνω από 4%. Ο τζίρος είναι στα 26 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12 εκατ. τεμάχια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα