Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 04:33

Συναγερμός στην ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή από ενοικίαση ακινήτων στη Μύκονο – Σε εφαρμογή διασταυρώσεις νέου τύπου

Οσμή εκτεταμένης φοροδιαφυγής στη Μύκονο, έπιασαν οι… αισθητήρες της ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν διασταυρώσεις νέου τύπου για να «δεθούν» οι «πονηροί». 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμανε συναγερμός μόλις ο ειδικός αλγόριθμος για τον εντοπισμό «μαύρου» χρήματος, έδειξε ότι κάτι δεν πάει καλά στο νησί των Ανέμων, αναφορικά με τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων. 

Διασταυρώσεις νέου τύπου για αδήλωτα εισοδήματα από ακίνητα

Ήδη έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες διασταυρώσεις των Ε9, όπου δηλώνεται η ακίνητη περιουσία, με τα Ε2, όπου πρέπει να δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι κάποιοι βάζουν συστηματικά στην τσέπη τους χιλιάδες ευρώ από πολυτελείς βίλες, χωρίς να τα δηλώσουν στην εφορία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μύκονος είναι μόνο η αρχή, καθώς το ίδιο πρόγραμμα διασταυρώσεων θα ενεργοποιηθεί και σε άλλα νησιά, όπου κυρίως το καλοκαίρι ρέει άφθονο χρήμα για τη μίσθωση πολυτελών κατοικιών, το οποίο είτε είναι εξ ολοκλήρου “μαύρο” είτε δηλώνεται στην εφορία σε ένα μικρό ποσοστό.  

Η Μύκονος έχει μπει προ πολλού στα… μαύρα κατάστιχα της εφορίας, μετά τον εντοπισμό δεκάδων περιπτώσεων, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκμίσθωναν προς χιλιάδες ευρώ, αλλά “ξεχνούσαν” να τα δηλώσουν στην εφορία. Μόλις πριν από περίπου ένα μήνα εντοπίστηκε ιστοσελίδα, μέσω της οποίας σχεδόν 200 υπερπολυτελείς κατοικίες (!) προβάλλονταν και ενοικιάζονταν χωρίς παραστατικά και χωρίς να δηλώνονται στην εφορία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Παράλληλα, προσφέρονταν και πολλές επιπλέον υπηρεσίες, όπως παροχή υπηρετικού προσωπικού, διοργάνωση πάρτι, δείπνα, ενοικιάσεις πολυτελών αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής! Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η φοροδιαφυγή ξεπερνά τις 5.000 ευρώ ανά ακίνητο.

Σφίγγει ο κλοιός στη φοροδιαφυγή

Οι διασταυρώσεις νέου τύπου δεν είναι το μοναδικό “όπλο” που θα επιστρατεύσει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με στόχο μετρήσιμα αποτελέσματα σε ορατό χρονικό ορίζοντα. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι η μείωση του ΦΠΑ και η κατάργηση τεκμηρίων- Τέλους Επιτηδεύματος, “περνάει” από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής τουλάχιστον στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 

  • μέσα στον Ιούλιο ξεκινούν πιλοτικά οι επιτόπιοι έλεγχοι και διασταυρώσεις με tablet (ΕΛΕΓΧΟΣ-live) έτσι ώστε να μην ξεφεύγει το παραμικρό. 
  • η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το TAXIS παίρνει μια μικρή παράταση για τεχνικούς λόγους, αλλά δεν ματαιώνεται, καθώς χαρακτηρίζεται ως “κλειδί” στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, υποχρεωτικά POS παντού (π.χ. ταξί, περίπτερα). 
  • όλες οι επαγγελματικές δαπάνες θα περνάνε μέσω Taxis (myDATA), με στόχο να εντοπίζονται οι περιπτώσεις “παραφουσκωμένων” δαπανών. Τα στοιχεία δείχνουν, άλλωστε, ότι ο δηλούμενος τζίρος είναι ως και δεκαπλάσιος σε σχέση με το φορολογούμενο εισόδημα, ως αποτέλεσμα των εκπιπτόμενων δαπανών που “ψαλιδίζουν” τα ακαθάριστα έσοδα. 
  • υποχρεωτικά ηλεκτρονικά πελατολόγια (π.χ. γιατροί, συνεργεία, γυμναστήρια) και υποχρεωτικά ηλεκτρονικά Δελτία Αποστολής ως το τέλος του χρόνου.  
  • Υπολογίζεται ότι στη “γκρίζα” ζώνη της οικονομίας κρύβονται τουλάχιστον 60 δισ ευρώ, που μένουν αφορολόγητα. Ειδικά όσον αφορά στο ΦΠΑ, οι απώλειες των 6 δισ ευρώ, έχουν περιοριστεί σε περίπου 2,5 δισ. Ακόμα κι έτσι, είναι σαν χάνονται κάθε χρόνο οι εισπράξεις ενός ΕΝΦΙΑ… 

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα