Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 22:28

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 25.000 ανέργων σε Δήμους και Περιφέρειες

Ξεκίνησε χθες και λήγει στις 18 Μαρτίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους, περιφέρειες και υπηρεσίες του Δημοσίου, 25.000 ανέργων – εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Στόχος του πολυαναμενόμενου προγράμματος, το οποίο βγήκε τελικά με σημαντική καθυστέρηση, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα). Αφορά την απασχόληση συνολικά 25.000 ωφελουμένων, σε δήμους, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, κέντρα κοινωνικής πολιτικής και λοιπούς φορείς, σύμφωνα με την ακόλουθη κατανομή:

• Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%) (για την κατανομή ελήφθησαν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες των δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού).

• Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3%).

• Αποκεντρωμένες διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4%).

• Λοιποί φορείς: 1.689 θέσεις (6,7%).

Θα απασχοληθούν για οκτώ μήνες σε δήμους, περιφέρειες και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με 132 εκατ. ευρώ και από πόρους του ΟΑΕΔ με 56,6 εκατ. ευρώ και έχει δύο σκέλη: α) την απασχόληση των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργων για 8 μήνες σε δήμους, περιφέρειες κλπ. και β) την παροχή προγραμμάτων θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 στοχευμένες θεματικές ενότητες, που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν, συνιστώντας μια ολοκληρωμένη ενεργητική πολιτική απασχόλησης, η οποία θα βοηθήσει στην εργασιακή ένταξη των ανέργων.
Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr (

Επίσης μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Με το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα προσληφθούν σε δήμους, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις και λοιπούς φορείς 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Υ.Ε.), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (Τ.Ε.) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.).

Το σύνολο των ωφελουμένων του προγράμματος θα ενισχύσει σημαντικά τη λειτουργία των φορέων υποδοχής μέσα από 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες. Ειδικότερα, με το νέο πρόγραμμα προσφέρονται στους φορείς υποδοχής 20 ειδικότητες για ανέργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (π.χ. εργασίες καθαριότητας, εργασίες πρασίνου κ.ά.), 53 ειδικότητες για ανέργους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. διοικητικά/λογιστικά, οδηγοί, φύλακες κ.ά.), 37 ειδικότητες για ανέργους τεχνολογικής εκπαίδευσης (π.χ. πληροφορικής, βρεφονηπιοκόμοι, νοσηλευτές κ.ά.) και 60 ειδικότητες για ανέργους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (π.χ. μηχανικών, δασολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.ά.).

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που έρχεται να ενισχύσει τους δήμους, ιδιαίτερα εκείνους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και τις περιφέρειες και τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας και επεσήμανε ότι αυτή τη φορά, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα αντικείμενα κατάρτισης των συμμετεχόντων, που μαζί με την κοινωφελή εργασία τους θα αναβαθμίσουν την ικανότητά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

#pgnews #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #ΤΟΠΙΚΗΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ #ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πολίτης
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα