Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 06:04

Την 1η Μαρτίου συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση

Την 1η Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα συζητήσει για το νέο εκλογικό νόμο και τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, που πρόκειται να ψηφιστούν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα. Αυτό διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, σε πρόσφατη συνεδρίαση του  Συμβουλίου.

Στην ίδια συνεδρίαση   το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τα ψηφίσματα συμβουλίων και προέδρων κοινοτήτων του δήμου, στα οποία εκφράζονταν οι αντιρρήσεις τους με το νομοσχέδιο των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση και κυρίως με την κατάργηση κοινοτήτων και της ξεχωριστής κάλπης για την εκλογή τους.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας με το ψήφισμά του (και ψήφισμα του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας) ζητεί: «Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινοτήτων. Συμμετοχή στην επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο. Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις κοινότητες. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιπέδων αυτοδιοίκησης”.
Τα συμβούλια 8 άλλων κοινοτήτων (Αριος, Θουρίας, Μικρομάνης, Αμμου, Αλωνίων, Ανεμόμυλου, Λαδά, Πηγών) ζητούν “να συνεχιστεί η διαδικασία εκλογής των συμβουλίων σε ξεχωριστή κάλπη. Ο πρόεδρος και το συμβούλιο να αποφασίζει για την κοινότητα στα μικρά έργα και να εισηγείται τα μεγάλα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος να συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στην Οικονομική Επιτροπή. Οι κοινότητες να έχουν έναν προϋπολογισμό μέρος της ΣΑΤΑ ανάλογα με τον πληθυσμό και τα έσοδα της κάθε κοινότητας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα».
#pressgreece.gr

#ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

symboulos.gr

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα