Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 19:24

Νέα ακαδημία εμπορικού ναυτικού στο δήμο Μονεμβασίας

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα κατατέθηκε από τον δήμαρχο Μονεμβασίας που προσφέρει έτοιμο ιδιόκτητο κτίριο 1700 τμ για την ναυτική ακαδημία. Για κάθε νέο άνθρωπο και την οικογένεια του η επιλογή των σπουδών εξαρτάται και από τις οικονομικές δυνατότητες μετοίκησης του. Άρα η ακαδημία κοντά στο τόπο κατοικίας προσφέρει πολλαπλά οφέλη.
Εκτός όμως από αυτό, η ίδρυση της σχολής, θα φέρει και οικονομική άνθηση στην ευρύτερη περιοχή. Οι νέοι εκπαιδευόμενοι αλλά και οι οικογένειες τους μπορεί να αποτελέσουν το κοινό που θα στηρίζει την τοπική επιχειρηματικότητα όλο τον χρόνο.

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης απέστειλε επιστολή  προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κων. Κατσαφάδο και τον πρόεδρο των Εν. Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμη, με θέμα την ίδρυση Ακαδημίας εμπορικού Ναυτικού πλοιάρχων, μηχανικών και σωστικών μέσων στην κοινότητα Νεάπολης, αναφέρει τα εξής:

” Κύριε Πρωθυπουργέ,

κ.κ. Υπουργοί,

Κύριε Πρόεδρε,

Ως Δήμαρχος του Δήμου Μονεμβασίας θέλω να σας γνωστοποιήσω το ισχυρό ενδιαφέρον του Δήμου μας, για την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων, Μηχανικών και Σωστικών Μέσων στην Κοινότητα της Νεάπολης, κάτι που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της περιοχής των Βατίκων.

Για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής υποδομής, ο Δήμος μας θα διαθέσει άμεσα για τη στέγασή της, υπάρχον κτίριο επαρκές, κατάλληλο και λειτουργικό εμβαδού 1.625,97 τμ στην παραλία της Νεάπολης, καθώς και θα συνδράμει σε οτιδήποτε περαιτέρω απαιτηθεί

Το κτίριο εκτείνεται σε 3 επίπεδα με 10 αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, αίθουσα εκδηλώσεων, 2 αίθουσες Γυμναστηρίου, αίθουσες καθηγητών, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικοί χώροι, χώροι υγιεινής κ.λ.π.

Ο γενικότερος πληθυσμός του Δήμου μας (Μονεμβάσια, Νεάπολη, Κυπαρίσσι, Γέρακας, Πλύτρα, Ελιά κλπ) ασχολείται διαχρονικά με τη ναυτιλία, καθώς και των όμορων Δήμων Ελαφονήσου και Κυθήρων.

Ειδικότερα ο Βατικιώτικος πληθυσμός δραστηριοποιείται ανέκαθεν στα ναυτικά επαγγέλματα, πλοίαρχοι, μηχανικοί, επαγγελματίες ναυτικοί, αλιείς κ.α. καταξιωμένοι στο χώρο του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού (κρουαζιερόπλοια, δεξαμενόπλοια, φορτηγά κλπ).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η περιοχή είναι από τις πρώτες Πανελλαδικά (ίσως στη 2η θέση) που αριθμεί τόσους επίσημα ενεργούς και συνταξιούχους ναυτικούς (επισ. 1).

Ο Δήμος μας έχει διαθέσει χώρο ιδιοκτησίας του για την ανέγερση σύγχρονου κτιρίου Λιμεναρχείου Νεάπολης και πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες της Α΄ φάσης, καθώς επίσης και ότι λόγω της καταλληλότητας της θέσης έχει επιλεγεί η ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης για την τοποθέτηση ενός συστήματος VTMIS.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας με έδρα τη Νεάπολη, λειτουργεί με επιτυχία και αποτελεσματικότητα, διαχειριζόμενο θέματα λειτουργίας και ασφάλειας (ISPS) λιμένων Μονεμβασίας, Νεάπολης, Παλαιοκάστρου, Πούντας Ελαφονήσου, κ.α. καθώς και συνδρομής-συνεργασίας με τις εκάστοτε λιμενικές αρχές σε διαχείριση έκτακτων περιστατικών, πλοίων, σκαφών, μεταναστών κ.λ.π.

Επίσης, σε άμεσα γειτνιάζοντα χώρο βρίσκεται το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης σε ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα που μελλοντικά μπορεί να προσαρτηθεί εφόσον απαιτηθεί.

Επιπλέον λειτουργεί ήδη με επιτυχία και αυξανόμενη συμμετοχή το Τμήμα Ναυτιλιακού Τομέα στο ΕΠΑΛ Νεάπολης (επισ. 4).

Μια τέτοια επιλογή θα έχει σημαντικές ωφέλειες για την περιοχή μας, τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο, αλλά και ευρύτερα για την πατρίδα μας. Είναι άμεσα υλοποιήσιμη, το διαθέσιμο κτίριο είναι κατάλληλο, λειτουργικό και επαρκές, δεδομένου ότι ήδη εξυπηρετούσε 230 μαθητές κατά μέσο όρο την τελευταία 5ετία.

Πιστεύουμε ότι η ικανοποίηση του αιτήματός μας είναι δίκαιη, διότι δεν υπάρχει όμοια Σχολή στην Πελοπόννησο, εξάλλου η Πολιτεία ήδη έχει επενδύσει σε μεγάλες πόλεις, Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, με δομές (Πανεπιστημιακές Σχολές), αλλά και με μεγάλα έργα υποδομών (Λιμάνια, Αεροδρόμια, Εθνικό Οδικό Δίκτυο κλπ).

Προσβλέπουμε και στην σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας και σας υπενθυμίζουμε την πρόθεση του Δήμου να συνδράμει σε οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί, προκειμένου να ιδρυθεί η Ακαδημία».

#pgnews

#ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

symboulos.gr

spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα