Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 07:36

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης ξέφυγε από την παγίδα που προσπάθησε να τον βάλει η Αριστερά με την απλή αναλογική

Για σαρωτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αψήφησε τις δημοσκοπήσεις αλλά και έσπασε τα δεσμά που προσπάθησε να του βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική, κάνει λόγο το Bloomberg.

«Οι επενδυτές τιμολογούν μια ξεκάθαρη νίκη για τον 55χρονο Μητσοτάκη στη δεύτερη ψηφοφορία, στις 25 Ιουνίου, η οποία αναμένεται να του εξασφαλίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σαφή εντολή για να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων», λέει το πρακτορείο.

«Με αυτόν τον τρόπο ο Μητσοτάκης νίκησε την Κυριακή τον αριστερό αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ξεπέρασε και την πολύ πιο ισχυρή εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα από το 2015. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα κοντά στην αποπομπή της από το ευρώ και έναν χρόνο αργότερα άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να εμποδίσει κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη να κερδίσουν πλειοψηφίες.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν μιας δεκαετίας, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 14 μονάδες βάσης, στο 3,877% -το χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο-, υπογραμμίζοντας την αποσύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, έναν άλλον αδύναμο κρίκο στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ της προηγούμενης δεκαετίας», αναφέρει το Bloomberg.

«Ο Μητσοτάκης σπάει τα δεσμά της υποχρεωτικής συμμαχίας»

Ο Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι ήταν πιο δημοκρατικό ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, που ωθεί τα κόμματα να συμπήξουν συνασπισμούς, αλλά με το 41%, έναντι περίπου 20% του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται για εκλογική συμμαχία και, αντίθετα, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημά του σε νέες εκλογές.

«Νέες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατόν», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, προβάλλοντας ως πιθανή ημερομηνία την 25η Ιουνίου.

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής, αναφέρει το Bloomberg, ήταν οι πρώτες και μοναδικές που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής που εισήγαγε ο Τσίπρας, το οποίο απαιτούσε ουσιαστικά να αποσπάσει ένα κόμμα ποσοστό περί το 48% για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Στις επόμενες εκλογές ο νικητής θα εξασφαλίσει μπόνους έως και 50 εδρών, μειώνοντας το όριο της αυτοδυναμίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις περίπου στο 38%.

«Η Ελλάδα βαδίζει σε διαφορετικό δρόμο από τους γείτονές της»
Η προοπτική να εξασφαλίσει ισχυρή εντολή ο Μητσοτάκης για τη δεύτερη θητεία του κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει από τους περισσότερους γείτονές της, που έχουν δει τις συμμαχίες να κατακερματίζονται στη διάρκεια μιας δεκαετίας με οικονομική κρίση, πανδημία και την επιστροφή του πολέμου στη γηραιά ήπειρο.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ηγείται ενός συνασπισμού μειοψηφίας, εξαρτώμενου από ad hoc συμμαχίες για την ψήφιση νόμων. Στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι χρειάστηκε να συμπήξει τρικομματικό συνασπισμό για να ανέβει στην εξουσία μετά την ανάδυσή της από το πολιτικό περιθώριο.

Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η σύμπηξη συνασπισμών υπάρχει στην πολιτική κουλτούρα της χώρας, ο Όλαφ Σολτς ηγείται της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μητσοτάκης αμέσως μετά τη νίκη του την Κυριακή.

«Οι ψηφοφόροι», καταλήγει το Bloomberg, «εστίασαν ιδιαίτερα στην οικονομική μεταμόρφωσης της Ελλάδας, που είδε το ΑΕΠ της να ανακάμπτει περίπου στα επίπεδα του 2010, όταν η Ελλάδα απώλεσε την ικανότητα να αποπληρώνει το χρέος της. Από το ζενίθ του 28% στο οποίο είχε φθάσει, η ανεργία έπεσε κάτω από το μισό, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Και οι εκλογές έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να συνεχιστεί αυτό. Θέλουν μια κυβέρνηση που να επιμείνει στη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα πριν την πανδημία και να συνεχίσει να αξιοποιεί πλήρως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης. Κι αυτό σημαίνει πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη».

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα