Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 16:36

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιμένω καθαρή νίκη της ΝΔ το βράδυ της Κυριακής

«Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Φτάνει το τέλος της προεκλογικής περιόδου που αισθάνεσαι ότι τα έχεις δώσει όλα, ξέρεις ότι κάνεις την τελευταία ομιλία και η ευθύνη περνάει στον κυρίαρχο λαό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να δείξουμε ότι πρέπει να μας εμπιστευτεί ξανά. Μιλήσαμε για το μέλλον, δεν ενδώσαμε στην τοξικότητα παρά τις απίστευτες επιθέσεις που δεχθήκαμε» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Περιμένω καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και αυτό θα το αντιληφθούμε το βράδυ των εκλογών. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μια ασταθή κυβέρνηση. Πιστεύω ότι το βράδυ των εκλογών θα γνωρίζουμε ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη 4ετια τη χώρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «θέλουμε μεγάλο ποσοστό για τη ΝΔ όχι μόνο για να στείλουμε το μήνυμα ότι θα αναλάβει το βάρος της διακυβέρνησης αλλά για να κλείσουμε κάθε σενάριο για κυβέρνηση μειοψηφίας, κυβέρνηση ανοχής ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω να υπάρχει μια πρόταση διακυβέρνησης και απέναντι το χάος» παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε οτι «δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει πότε θα γίνουν δεύτερες εκλογές αν χρειαστεί Αυτό που γνωρίζουμε είναι η ημερομηνία σύγκλισης της νέας Βουλής. Αν δεν υπάρχει κυβέρνηση η Βουλή θα διαλυθεί και θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Κληθείς να σχολίασει τα παράλληλα συστήματα συλλογής αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «τα ακούω χωρίς να τους δίνω ιδιαίτερη σημασία, 7 θα έχουμε εξιτ πολ, 9 εκτίμηση αποτελέσματος. Κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα».

Με αφορμή, δε, την υπόθεση Κατρούγκαλου είπε ότι «και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας είχε αποκαλύψει ότι θα φέρει τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έκανε λάθος εν τη ρύμει του λόγου αλλά ανέπτυξε ολόκληρη επιχειρηματολογία. Είναι το κρυφό τους σχέδιο γιατί για να γίνουν όσα λένε πρέπει από κάπου να βρουν τα χρήματα. Εγώ είχα μιλήσει για κρυφή ατζέντα και να που όλα αποκαλύπτονται. Καλώ τους ελεύθερους επαγγελματίες να ψηφίσουν για να διατηρηθεί το ίδιο σύστημα εισφορών.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι θα υπάρχει στήριξη στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει». «Γιατί να τους πιστέψει τώρα κανείς, είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν έχουν δώσει δείγματα γραφής, ήταν το σχόλιό του για την εξαγγελία Τσίπρα περί επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Όσον αφορά τη μείωση των έμμεσων φόρων εξήγησε ότι αυτή η πολιτική δεν θα είχε αποτέλεσμα ως προς τη μείωση των τιμών. «Ας μου δείξουν μια χώρα που είχε αποτέλεσμα. Τα χρήματα αυτά θα μας λείψουν από κάπου. Προτιμώ να έχουμε τα χρήματα αυτά για να στηρίξουμε την κοινωνία».

«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος αλλά πιστεύω ότι έχουμε δει τα χειρότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα πέσουν απότομα αλλά αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Είναι πιθανόν αν αυτή επιμένει να επεκτείνουμε το market pass. Αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αυτό θα λυθεί με δομικά μέτρα όπως οι περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά. Το καλάθι του νοικοκυριού δημιούργησε διαφάνει και έβαλε μια τάξη. Είδατε ότι η αγορά λειτούργησε εκεί».

Στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει κρατικοποίηση της ΔΕΗ σχολίασε ότι «αν θέλουμε να καταστρέψουμε μια επιχείρηση που δώσαμε μάχη για να την ορθοποδήσουμε, ναι μπορεί να γίνει». «Πριν από 18 μήνες είχαμε μεγάλα παράπονα για το ρεύμα. Ακούτε τώρα το ίδιο; Όχι, γιατί λύσαμε το πρόβλημα» συμπλήρωσε.

Το τρίτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο αποτέλεσμα της παρωδίας Βαρουφάκη. Κι εγώ πήγα στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύτηκα και επέστρεψα με το Ταμείο Ανάκαμψης και 31 δισ. ευρώ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είσαι μόνος σου και πρέπει να διαπραγματευτείς μόνος σου. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει πάρει τα εύσημα. Το ότι θα πάει στις Βρυξέλλες (ο κ. Τσίπρας) για επαναδιαπραγμάτευση είναι σαχλαμάρες».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρξει ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων ενώ για το πρόβλημα με ραντζα είπε ότι θα προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές και θα υπάρξει ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για μένα να αλλαξουμε τη μορφή του ΕΣΥ. Δημόσιο και δωρεάν στο βαθμό που το πληρώνουμε από τις εισφορές μας. Εάν το κράτος χρειάζεται έκτακτα να αγοράσει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για μια έκτακτη ανάγκη γιιατί να μην τον κάνει; Ο πολίτης επιβαρύνεται; Η απάντηση είναι όχι». «Θα χρειαστεί να δώσουμε περισσότερα κίνητρα» είπε για τους γιατρούς στα νησιά.

Για το πάγωμα των πλειστηριασμών έκανε λόγο για «συνταγματικό παραλογισμό να προαναγγέλεται μια ΠΝΠ πριν τις εκλογές. Ο Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές και γι’ αυτό τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα».«Πιστεύετε ότι αν υπήρχε τσουνάμι πλειστηριασμών δεν θα ήταν πρώτη είδηση; Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα αλλά υπάρχει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που λειτουργεί».

«Αυτό που λέει οκ. Τσίπρας δεν γίνεται γιατί την ίδια στιγμή θα κατέπιπταν εγγυήσεις του δημοσίου που έχουν ήδη δοθεί και το σύστημα εξυγίανσης των τραπεζών που έχει πάρει την έγκριση της ΕΕ θα κατέρρεε» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «τον μειώσαμε σημαντικά και σήμερα δίνουμε πρόσθετο κίνητρο με την ασφάλιση των σπιτιών έναντι των φυσικών καταστροφών γιατί το κράτος δεν μπορεί να είναΙ πάντα αρωγός σε αυτές τις περιπτώσεις». Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν είναι στον προγραμματισμό μας περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα εξέταζα όμως μικρές παρεμβάσεις όπως μικρά νησιά ή μικρά χωριά όπου οι άνθρωποι φεύγουν να δώσουμε κίνητρα ώστε να επιστρέψουν».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τη «σημαντική παρέμβαση στους φόρους για τη γονική παροχή». «Ευνοούμε όλους εκτός από τους πλούσιους» πρόσθεσε για το μέτρο αυτό.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα