Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 14:45

Παραιτήθηκε ο Χρήστος Τζανερίκος μετά τον σάλο για την παρέμβασή του για την τροπολογία Κασιδιάρη

Παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος, επιβεβαιωνόταν τις πληροφορίες του Πρώτοι ΘΕΜΑΤΟΣ (9.4.2023), μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν για τη δημόσια δήλωση του με την οποία ασκούσε κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου που επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές, όλων των κομμάτων, και του κόμματος Έλληνες που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, προέβη σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις καθώς δημόσια πήρε θέση για την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος θα συμμετέχει και επρόκειτο να κρίνει επ΄ αυτής.

Αναλυτικότερα, ο Χρήστος Τζανερίκος χαρακτήρισε με δήλωση του την ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στην Ολομέλεια των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου (και όχι στην 5μελή σύνθεση όπως γίνεται μέχρι σήμερα) την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη – όπως και τα άλλα κόμματα- ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.

Η απάντηση στη δήλωση του ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που, σε δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές, ενώ σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου που κάλεσε τον ανώτατο δικαστικό σε αποχή από το καθήκοντα του και μάλιστα σε χρόνο άμεσο.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.

Σημειωτέον, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου που παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.

Υπενθυμίζεται , στο τέλος του ερχόμενου Ιουνίου ο Χρήστος Τζανερίκος θα έβγαινε στην σύνταξη.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα