Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 03:23

Προγραμματικές δηλώσεις: Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο – Τι θα ισχύσει για κατώτατο μισθό και επιδόματα

Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, για τη νέα τετραετία, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, το απόγευμα στη Βουλή, με την οποία αρχίζει η διαδικασία της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Εν αναμονή της ευρείας παρέμβασης με στόχο να ενισχυθεί το εισόδημα των απασχολούμενων στο Δημόσιο, ο υπολογισμός του μισθού που ισοδυναμεί με τέσσερις παρεμβάσεις προβλέπει αναπροσαρμογές της τάξεως του 6 έως 8% στο σύνολο των βασικών μισθών, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία κατατάσσεται ο κάθε εργαζόμενος: Υποχρεωτική, δευτεροβάθμια, τεχνολογική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στόχος είναι να ενισχυθεί το εισόδημα και των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο από τα 830 – 840 ευρώ μέχρι και πάνω από τα 1150 ευρώ από τις αρχές Ιανουαρίου του 2024.

Δεύτερη αναμενόμενη παρέμβαση είναι οι αναπροσαρμογές στα κλιμάκια.

Η τρίτη παρέμβαση έχει να κάνει με την αύξηση του επιδόματος των τέκνων. Αναμένεται μικρότερη αύξηση γι΄αυτούς που έχουν ένα παιδί από τα 50 στα 70 ευρώ και μεγαλύτερη αύξηση, από τα 70 στα 120 ευρώ, για αυτούς που έχουν δύο παιδιά. Η ίδια «γραμμή» αναμένεται εξάλλου και σχετικά με την αύξηση της έκπτωσης φόρου.

Ζητούμενο είναι να ενισχυθεί και το εισόδημα αυτών που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, στο Δημόσιο, με αισθητή αναπροσαρμογή του επιδόματος θέσης. Δεν αποκλείονται μάλιστα και διψήφια ποσοστά αύξησης.

Συμπερασματικά, θα υπάρξουν αυξήσεις στους μεικτούς μισθούς. σε ένα ποσοστό το οποίο θα κυμαίνεται από το 4 έως το 8%, ποσοστό που ισοδυναμεί με έναν 13ο μισθό.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα