Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 13:53

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο Βίλνιους – «Παράθυρο» ευκαιρίας για επανεκκίνηση των διαύλων επικοινωνίας

Σχεδόν 16 μήνες από το «ραντεβού» κορυφής της Κωνσταντινούπολης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιάνουν και πάλι το νήμα των μεταξύ τους συναντήσεων. Σε εξέλιξη αυτήν την ώρα η συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο ορόσημο της Τετάρτης, με θετική ατζέντα και βλέποντας ευκαιρία, προκειμένου να ανοίξει ένα παράθυρο επανεκκίνησης στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, με ξεκάθαρες, ωστόσο, τις κόκκινες γραμμές.

Πέραν του κρίσιμου τετ α τετ με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν λίγο συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν θέτοντας επί τάπητος θέματα ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας,

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο Βίλνιους – «Παράθυρο» ευκαιρίας για επανεκκίνηση των διαύλων επικοινωνίας

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συναντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στο Βίλνιους – «Παράθυρο» ευκαιρίας για επανεκκίνηση των διαύλων επικοινωνίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στις 12:30, αμέσως μετά τις επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», είπε ο πρωθυπουργός ενόψει της συνάντησης με τον Ερντογάν.

«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Παράλληλα πραγματοποιούνται και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα