Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 05:27

Το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Αχαΐα

 

Νέο πολιτικό τοπίο για την Αχαΐα μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η Αχαΐα εκλέγει συνολικά εννέα βουλευτές στη Βουλή, ωστόσο η εκπροσώπηση είναι διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη σύνοδο καθώς αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια έδρα στην Αχαΐα, ενώ εκλέγουν από μια έδρα τα κόμματα «Νίκη» και «Σπαρτιάτες». Επίσης χάνει την έδρα του στην Αχαΐα το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «Ελληνική Λύση».

Του Γιώργου Ηλιόπουλου

* Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι οι: Χριστίνα Αλεξοπούλου, που έλαβε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Υποδομών, Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσονας Φωτήλας. Χάνει την έδρα του ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, που έλαβε την τέταρτη θέση και δεν εκλέγεται λόγω ποσόστωσης.

* Στον ΣΥΡΙΖΑ οι δύο βουλευτές του κόμματος είναι οι: Σία Αναγνωστοπούλου και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε εκλεγεί και στις προηγούμενες εκλογές του 2019, όμως τότε δεν εξελέγη διότι διατήρησε την έδρα του στην Αχαία ο Αλέξης Τσίπρας, που ήταν τότε υποψήφιος στο νομό. Στις εκλογές της 25ης Μαΐου ο Σύριζα είχε εκλέξει τρεις βουλευτές και τελικά μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, έχασε την έδρα του ο Γιώργος Κυριακόπουλος, που ορκίστηκε βουλευτής για μια ημέρα.

* Βουλευτής για μια ημέρα και ο Γιάννης Λαϊνιώτης της «Ελληνικής Λύσης» στις εκλογές του Μαΐου. Την περασμένη Κυριακή έχασε τελικά την έδρα στην Αχαΐα λόγω ποσόστωσης.

*Το κόμμα «Νίκη» εκπροσωπείται από τον Σπύρο Τσιρώνη, ενώ οι «Σπαρτιάτες» από τον Γιώργο Ασπιώτη.

Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Μεγάλη η τιμή, βαριά η ευθύνη»

H Χριστίνα Αλεξοπούλου μετά την επανεκλογή της δηλώνει στον «Σ.Ε.» ότι: «Έχει πολλές ανάγκες σε υποδομές η Αχαΐα και θα αγωνιστούμε γι’ αυτήν. Είναι τεράστια η τιμή, ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη λόγω αυτής της πρωτιάς μου στο νομό». Επίσης για την ανάληψη της θέσης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών στη νέα κυβέρνηση:

«Αποδέχομαι την εξαιρετική τιμή που μου έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με έντονα αισθήματα συγκίνησης, ευγνωμοσύνης και ευθύνης, καθώς πλέον εκπροσωπώ την Αχαΐα, εκτός από τη Βουλή, και στην κυβέρνηση.

Γίνομαι μέλος μιας επίλεκτης ομάδας, σε ένα κομβικής σημασίας υπουργείο, με ευρείες αρμοδιότητες. Ο κατασκευαστικός κλάδος συνεισφέρει δυναμικά στο ΑΕΠ και τροφοδοτεί χιλιάδες συναφή επαγγέλματα, ενώ αναμένεται να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, οι μεταφορές είναι αντικείμενο κρίσιμης σημασίας για την εθνική οικονομία.

Στόχος μου είναι, στο βαθμό που μου αναλογεί, να συνεισφέρω τα μέγιστα στη μετατροπή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ατμομηχανή ανάπτυξης, σε στενή συνεργασία με τους άξιους συναδέλφους μου, τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Νίκο Ταχιάο, μαζί με τους αρμόδιους φορείς και με κάθε άλλο εμπλεκόμενο στον χώρο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών τής 25ης Ιουνίου σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα.

Η καθαρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μας δίνει τη δυνατότητα να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι στο έργο μας, ώστε αυτήν την τετραετία να αλλάξουμε το πρόσωπο της χώρας, υλοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος για το οποίο ψηφιστήκαμε.

Στο πλαίσιο αυτού του οράματος, η Αχαΐα παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό και τους συμπολίτες μας που μου δίνουν ξανά την ευκαιρία να υπηρετήσω το κοινό καλό. Θα εργαστώ άοκνα για το καλύτερο μέλλον που έχουμε ήδη σχεδιάσει».

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου είναι πολιτικός μηχανικός και ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, ενώ είχε έντονη δράση και στον αυτοδιοικητικό στίβο την περίοδο των Νομαρχιών. Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Παναγιώτη Τζαμαλούκα και μητέρα ενός κοριτσιού. Είναι η δεύτερη θητεία της στο κοινοβούλιο μετά την εκλογή της το 2019.

Ανδρέας Κατσανιώτης: «Μια ιστορική νίκη για την παράταξη»

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών σε θέματα απόδημου ελληνισμού αναφέρει ότι: « Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι μία ιστορική νίκη για την Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου. Αποτελεί δε, το καλύτερο εχέγγυο για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στο εσωτερικό αλλά και για μία χώρα υψηλού κύρους στο εξωτερικό.

Προχωράμε μαζί για την Αχαΐα που μας αξίζει, για την Ελλάδα που δικαιούμαστε». Ο κ. Κατσανιώτης εξελέγη δεύτερος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Μαΐου του 2022. Είναι γεωπόνος, επικοινωνιολόγος και στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και τη Δημόσια Διπλωματία.

Ιάσονας Φωτήλας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίστηκε τις κρίσεις όπως έπρεπε»

O Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ότι: «Από την κάλπη εξάγονται δύο συμπεράσματα. Το κυριότερο είναι ότι ο κόσμος εμπιστεύτηκε τη Νέα Δημοκρατία γιατί έκρινε ότι την τετραετία που μας πέρασε χειρίστηκε όλες τις δύσκολες στιγμές της χώρας και τις κρίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό το αντιλήφθηκε και το επικρότησε ο λαός. Έδωσε τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να χειριστεί και το αύριο και αυτό το έκανε λόγω των πεπραγμένων. Η νίκη της ΝΔ είναι μια νίκη πρωτόγνωρη. Από το 1974 έως σήμερα η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της όντας κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έκρινε ότι η τετρατία ήταν θετική».

Και συνεχίζοντας τονίζει ότι: « Το δεύτερο συμπέρασμα που συνεπάγεται είναι ότι η αντιπολίτευση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και ο θεσμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικός για την Δημοκρατία. Αν πάντως θελήσουμε να μιλήσουμε για την Αχαΐα, τα πράγματα είναι πολύ ευοίωνα και αυτό γιατί μεγάλα εμβληματικά έργα έχουν δρομολογηθεί και πολλά έχουν μπει σε διαγωνισμούς και κάποια έχουν συμβασιοποιηθεί».

Καταλήγοντας ο κ. Φωτήλας, σημειώνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής σηματοδοτεί ότι το εκλογικό σώμα αφήνει τις παλιές ιδεοληπτικές κατευθύνσεις και βλέπει το μέλλον.

«Όλοι βλέπουν ότι το μέλλον των παιδιών τους μπορεί να το εγγυηθεί η Νέα Δημοκρατία». Ο Ιάσονας Φωτήλας γεννήθηκε στην Πάτρα. Γιος του Ασημάκη Φωτήλα και της Αλίκης Κακούρη, προέρχεται από μια οικογένεια με έντονη πολιτική δράση . Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ρώμης.   Εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Αχαΐας τον Ιανουάριο 2015 με το κόμμα «Ποτάμι». Τον Οκτώβριο 2016 διεγράφη από το κόμμα «Ποτάμι» και ανεξαρτοποιήθηκε. Τον Ιανουάριο 2017 προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νέας Δημοκρατίας». Από τον Απρίλιο 2017 είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. Επανεξελέγη τον Ιούλιο του 2019 με τη «Νέα Δημοκρατία», ενώ αυτή είναι η δεύτερή του θητεία ως βουλευτής του κόμματος.

Σία Αναγνωστοπούλου: «Πρέπει να ανασυνταχτούμε για το καλό της κοινωνίας»

Αυτό είναι το μεγάλο μας εγχείρημα. Εγώ ως νέος βουλευτής, θέλω να επισημάνω ότι είμαι 60 χρόνια ενεργός πολίτης και κοντά στις κινητοποιήσεις του κόσμου. Θα είμαστε κοντά στον κόσμο που αδικείται και κοντά στον κόσμο της εργασίας. Είμαστε αγωνιζόμενοι πολίτες και αυτό θα παραμείνουμε. Αυτό άλλωστε πρεσβεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως στυλοβάτης της κοινωνίας».
Επιπρόσθετα ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες μια εσωτερική κουβέντα για το τι έφταιξε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σημαντικές δυνάμεις.
« Αυτό είναι αναπόφευκτο και θεωρώ ότι τα όργανα του κόμματος θα το κάνουν το επόμενο διάστημα. Συντεταγμένα θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις και προβληματισμούς και θα υπάρξουν και τα αναγκαία μέτρα για να επανατοποθετηθούμε απέναντι στην κοινωνία».

Για την ανάγκη εντοπισμού των αιτίων της ήττας του κόμματος μίλησε ανοικτά η Σία Αναγνωστοπούλου : «Το μεγάλο στοίχημα για εμάς, μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι ξεκινάμε αγωνιστικά να ανασυνταχθούμε και στη συνέχεια να συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους είχαμε αυτή τη μεγάλη ήττα. Πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο μαχητική αξιωματική αντιπολίτευση. Το πρόγραμμά μας και οι λόγοι για τους οποίους η κοινωνία θα αντιληφθεί το πρόγραμμά μας δεν έχουν εκλείψει. Έχουμε όμως μια Βουλή οκτακομματική με κόμματα που επιτυγχάνουν μετατόπιση προς τα άκρα και με το χειρότερο φαινόμενο, ένα κόμμα που κατευθύνεται από τον Ηλία Κασιδιάρη να μπαίνει στη Βουλή. Αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο και μια αριστερή κυβερνώσα προοδευτική παράταξη κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητη με βάση αυτά τα δεδομένα. Εμείς έχουμε λάβει το μήνυμα, θα συζητήσουμε γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε μπροστά».

Aνδρέας Παναγιωτόπουλος: «Πέρασε το αφήγημα του φόβου»

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της ήττας του κόμματος ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι: « Θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να δούμε την επανενεργοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και την αναδιοργάνωσή του. Όχι σε επίπεδο αρχηγού, γιατί θεωρώ ότι έχουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική και άξια προσωπικότητά, αλλά σε επίπεδο προγράμματος και ο τρόπος διείσδυσής του σε επίπεδο κοινωνίας και δουλειάς.
Ως προς τους λόγους που το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε στην κοινωνία, η εκτίμηση του κ. Παναγιωτόπουλου είναι ότι «είναι πολλοί οι λόγοι που έγινε αυτό. Πέρασε το δεξιό ιδεολογικό αφήγημα του φόβου, της ατομικής ευθύνης, της απομόνωσης, της ρουσφετολογίας, της ελλιπούς ενημέρωσης που η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να επικρατήσει και να επιβάλλει την ιδεολογική της ηγεμονία. Αλλοίμονο όμως στην κοινωνία γιατί ενώ η ΝΔ παρέλαβε ρυθμισμένο το χρέος, δυστυχώς δεν θα είναι τα πράγματα καλά το επόμενο διάστημα για τον ελληνικό λαό».

Γιώργος Παπανδρέου: « Nα περπατήσουμε μαζί οι δημοκράτες»

Με δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας και πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι: « Το εκλογικό αποτέλεσμα, επιβεβαιώνει την ανάγκη να συνεχίσουμε τον αγώνα,για την υπεράσπιση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, για τη δημοκρατική θωράκιση και λειτουργία των θεσμών, για την αντιμετώπιση των εντεινόμενων ανισοτήτων, για την εμπέδωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, για την οικοδόμηση σύγχρονου κοινωνικού κράτους, για δημοκρατική, συμμετοχική και δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Για μια πορεία προς το μέλλον, απελευθερωτική, που με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μπορούμε να περπατήσουμε μαζί όλοι οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες.

Η παρουσία ακροδεξιών και νεοφασιστικών κομμάτων στη Βουλή, δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Η συντηρητική κυριαρχία στη Βουλή, επιβάλει την ύπαρξη μιας ισχυρής προοδευτικής πολιτικής φωνής, που θα αποτελέσει και την αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

N. Kαραθανασόπουλος: «Καμία ανοχή από τα λαϊκά στρώματα»

Ο Nίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, τονίζει ότι: « To KKE και στην Αχαΐα κατέγραψε μια διακριτή άνοδο η οποία εκφράζεται σε ένα γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων. Η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη για τον λαό και ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή από τα λαϊκά στρώματα. Το ΚΚΕ θα αποτελέσει αντίβαρο στην κυβέρνηση και η εκλογική ενίσχυση δεν είναι συγκυριακή αλλά θα πολλαπλασιάσει το δυναμισμό και τις εστίες αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί ένα δείκτη ανόδου του κύρους του κόμματος και μια δυναμική από την εκλογική του επιρροή. Σε αυτή την κατάσταση απευθύνουμε κάλεσμα συσπείρωσης και κοινής δράσης στην πολιτική της κυβέρνησης». Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είναι Βουλευτής Αχαΐας από το 2007 και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Εχει σπουδάσει Οικονομικά στην Ιταλία και είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

 

Σπ. Τσιρώνης: « Ακούστηκε η φωνή του λαού»

Ο Σπύρος Τσιρώνης εξελέγη βουλευτής με το κόμμα « Νίκη». «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό διότι παρά την λάσπη που δεχθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, άκουσε τελικά τη συνείδηση της φωνής του, μας ψήφισε και στήριξε τον ειλικρινή και έντιμο αγώνα της Nίκης» αναφέρει ο κ. Τσιρώνης Ο ίδιος δεσμεύτηκε να τοποθετηθεί δημόσια μετά την Κυριακή, οπότε και θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών του κόμματος. Ο κ. Τσιρώνης είναι φυσιοθεραπευτής και πρώην εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Είχε ταχθεί δημόσια κατά του εμβολιασμού, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα εξαιτίας αυτών των θέσεων όπως και άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Γιώργος Ασπιώτης: «Έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη»

Ο βουλευτής Αχαΐας του κόμματος «Σπαρτιάτες», Γιώργος Ασπιώτης, δήλωσε «με τη βοήθεια του λαού και του Θεού καταφέραμε να μπούμε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το κόμμα Σπαρτιάτες στηρίχτηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη μετά την παράνομη και αντισυνταγματική τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καταφέραμε να μπει μέσα στη Βουλή ένα εθνικό κόμμα για να εκφράσει τις απόψεις χιλιάδων Ελλήνων πολιτών οι οποίοι έχουν αγανακτήσει από τα παρανοϊκά μέτρα των μνημονιακών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο αγωνιζόμαστε για το τρίπτυχο πατρίς- θρησκεία- οικογένεια και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μεγαλύτερη πολιτική μάχη». Ο Γιώργος Ασπιώτης είναι υπεύθυνος επιχείρησης, δηλώνει ενεργός πολίτης και θα τοποθετηθεί σύντομα για τις εκκρεμότητες της Αχαΐας μετά την ορκωμοσία της Βουλής.

#pgnews

#ΠΟΛΙΤΙΚΗ

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα