Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 08:57

Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει σε ισχυρότερο διψήφιο ποσοστό στη δεύτερη κάλπη

Με το βλέμμα στραμμένο στο δεύτερο γύρο των εκλογών είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως ο «μεγάλος νικητής» της χθεσινής κάλπης αλλάζει «πίστα» και επανέρχεται με αξιώσεις στο πολιτικό σκηνικό και στην «πρωτοκαθεδρία» της κεντροαριστερής παράταξης.

Παρότι το χωρίζει αρκετή απόσταση από το στρατηγικό του στόχο, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον αρχηγό του, έχει πλέον τη δυνατότητα να «τολμήσει» ένα ισχυρό μπρα ντε φερ με τη Νέα Δημοκρατία, αξιοποιώντας το θετικό momentum και τη στιγμή που ο «λαβωμένος» ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει το ρόλο του ισχυρού παίκτη στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ίσως είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά θα είναι αργά αν δεν πιάσουμε το νήμα της χθεσινής μεγάλης νίκης και προχωρήσουμε γρήγορα με σταθερή στόχευση στο πεδίο της διαρκούς μάχης», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που πίστεψε από την πρώτη στιγμή στο νέο εγχείρημα και την προοπτική αναβάθμισης του κόμματος.

Τα περισσότερα στελέχη του κόμματος άλλωστε διαπιστώνουν ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια για την αντεπίθεση, την αναγκαία και ικανή συνθήκη για να αυξήσει περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ το ισχυρό διψήφιο ποσοστό- «το 11,5% είναι μόνο η αρχή», λένε οι πλέον αισιόδοξοι, αναμένοντας από το Νίκο Ανδρουλάκη εμπροσθοβαρείς κινήσεις και πολιτικά ορθή διαχείριση του χρόνου των διερευνητικών εντολών. Η «επιλογή αντιπολίτευσης» είναι δεδομένη και το σχετικό «σήμα» από το Νίκο Ανδρουλάκη προς τα στελέχη και τη νέα, ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα των 41 βουλευτών -είχε 22- δείχνει ότι η Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζεται για «σκληρό ροκ» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Το προφίλ της αντιπολίτευσης που σχεδιάζει δεν θέλουν να μοιάζει –«σε καμία περίπτωση», προσθέτουν- με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχουν «καταδικάσει» τον «πόλεμο του λαϊκισμού» και των «θολών» πολιτικών μηνυμάτων. «Τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που μπορεί να πετύχει καίρια χτυπήματα στη σαφώς ενισχυμένη Νέα Δημοκρατία» είναι η βασική επιδίωξη, αλλά μέχρι τότε η Χαριλάου Τρικούπη στρέφει την καταγεγραμμένη δυναμική της στο νέο κύκλο της προεκλογικής μάχης.

Κύριο μέλημα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να κρατήσει καταρχάς ενωμένο το ΠΑΣΟΚ και να στείλει το μήνυμα προς τους άλλους κεντρικούς παίκτες εντός των τειχών ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι στη δεύτερη κάλπη -και παρά το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής- το κόμμα έχει τη «μαγιά» για να διατηρήσει, ακόμη και να αυξήσει, την πανελλαδική και ως εκ τούτου την κοινοβουλευτική του δύναμη. Αυτή τη φορά θα αρχίσει ανάποδα: από το κέντρο προς την περιφέρεια. Με την παραδοχή ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις του στο λεκανοπέδιο με την ίδια «ορμή» που ανέπτυξε στην περιφέρεια, θα εστιάσει στη μάχη της Αττικής. Δεν είναι για την Χαριλάου Τρικούπη ανέφικτος στόχος το ισχυρό διψήφιο ποσοστό στο λεκανοπέδιο Αττικής. Αναγνωρίζοντας ότι άργησαν να ξεκινήσουν τις στοχευμένες κινήσεις, ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά θα πλησιάσουν με όρους «ανατροπής» τον διπλασιασμό των ποσοστών.

Το «όχημα» θα είναι η προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ που κατά την άποψή τους αγκαλιάζει ευρύτερα κοινά και δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Στο στόχαστρο παραμένει η νέα γενιά- όπου η Νέα Δημοκρατία παρά τις εκτιμήσεις τους πρώτευσε σπάζοντας το …άβατο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το σύνολο των ψηφοφόρων, ασχέτου ηλικίας και επαγγελματικής βάσης. Η πρώτη δοκιμή έγινε με την ανάδειξη στη μάχη νέων στελεχών, όπως τα πρόσωπα που ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Δημήτρης Μάντζος, αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλάκης από τις μεγαλύτερες γενιές που ανέλαβε το μοντάρισμα του προγραμματικού λόγου, ο Γραμματέας της ΚΕ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, το Πολιτικό Συμβούλιο και οι εκλεγμένοι βουλευτές είναι η μαγιά για τη νέα αρχή και τη διεκδίκηση του χώρου που μεσολαβεί μέχρι την κατάκτηση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι λιγότερο αισιόδοξοι θεωρούν δύσβατο το τοπίο, μετά το μεγάλο εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο προβλέπουν ότι ο περισσότερος κόσμος που στήριζε όλα αυτά τα χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί προσεκτικά τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και στρέφεται πλέον με ενδιαφέρον στο πλάνο που εισηγείται για την «επόμενη μέρα». Σήμερα το πρωί θα γίνει η πρώτη διευρυμένη σύσκεψη υπό το Νίκο Ανδρουλάκη, όπου θα αποφασιστεί η σειρά των βημάτων μέχρι την επόμενη εξίσου κρίσιμη κάλπη. Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να αρχίσει χωρίς καθυστέρηση περιοδείες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ξεκινώντας από το λεκανοπέδιο. Στα πρώτα βήματα είναι και η συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, από την οποία έμειναν εκτός κορυφαία στελέχη, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος κα. Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να έρθει τρίτο στην κατάταξη στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου, υπερβαίνοντας τη δυναμική του ΚΚΕ με την πετυχημένη καμπάνια.

Αντιθέτως σημείωσε «μεγάλες νίκες» στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, σε αρκετές περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Θεσσαλίας. Αν καταφέρει να βρει την «ισορροπία» μεταξύ των ποσοστών στην περιφέρεια και το λεκανοπέδιο, τότε το ΠΑΣΟΚ θα έχει πετύχει το επόμενο καθοριστική βήμα. «Εμείς είμαστε ο πραγματικός και ο γνήσιος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας» υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη χθεσινοβραδινή δήλωσή του έξω από τα «ιστορικά γραφεία» της Χαριλάου Τρικούπη, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι «πράσινοι» οπαδοί. Με τη δήλωσή του εν τω μεταξύ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε βήμα-βήμα της διαδρομής προς τους επόμενους σταθμούς.

«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες για τη μεγάλη τιμή, που μας έκαναν και συνυπέγραψαν απόψε την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Ανατέλλει ο ήλιος της ελπίδας, της προόδου και της προοπτικής για όλους τους Έλληνες.

Ο μεγάλος νικητής απόψε είστε όλοι εσείς. Που πιστέψατε, που αγωνιστήκατε, που αψηφήσατε όσους ήθελαν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ υποταγμένο. Σήμερα, αποδείχθηκε η βαθιά ιστορική και κοινωνική ρίζα της Δημοκρατικής Παράταξης. Σήμερα, το λαογέννητο κίνημα ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο της πατρίδας μας.

Φίλες και φίλοι,

Η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες. Κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε περιτύλιγμα ενός παρακράτους υποκλοπών και εκτεταμένης διαφθοράς.

Ο μόνος λόγος, που η Νέα Δημοκρατία δεν τα πλήρωσε όλα αυτά στην κάλπη, είναι ο «χρυσός» της χορηγός, που έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση: Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, απόψε το βράδυ, ο ελληνικός λαός ανέδειξε μία τεράστια ανάγκη. Να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στον τόπο, που θα αγκαλιάσει τις πραγματικές αγωνίες των πολιτών. Που θα πορεύεται με τον λόγο της προόδου, της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας.

Αυτή η παράταξη έχει χρέος να παλεύει γνήσια για τους πολλούς, με πυξίδα το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Αυτόν το λαό εμείς δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Και δεν θα τον απογοητεύσουμε.

Γιατί είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη των αρχών, των αξιών, της Δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Σήμερα, έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να τελειώνουμε με τη διχόνοια και την τοξικότητα. Έχουμε χρέος η πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα, ενώνοντας τον ελληνικό λαό. Έχουμε χρέος να έρθουν καλύτερες μέρες, με ισχυρό κοινωνικό κράτος και με βιώσιμη ανάπτυξη.

Για αυτό, σήμερα εδώ, από τα ιστορικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, καλώ κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό Έλληνα, να αγωνιστούμε μαζί σε αυτήν τη νέα ελπιδοφόρα πορεία.

Ελάτε ξανά όλοι μαζί να δυναμώσουμε την παράταξή μας, τον πραγματικό και γνήσιο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και έτοιμο για την επόμενη μεγάλη μάχη, για την επόμενη μεγάλη νίκη.

Σε αυτήν, λοιπόν, τη μάχη, θα φέρουμε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο ψηλά, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες όλου του ελληνικού λαού, της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Σήμερα, από αυτά τα ιστορικά γραφεία, ξαναπιάνουμε το νήμα της Ιστορίας.

Και δεσμεύομαι προσωπικά, στην καθεμία και στον καθένα ξεχωριστά, ότι και στην επόμενη μάχη, το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής, όπως και απόψε το βράδυ.

Έχουμε χρέος να εκφράσουμε τις ελπίδες, τις αγωνίες και την προοπτική του ελληνικού λαού.

Θα τα καταφέρουμε ενωμένοι, δυνατοί, όπως πάντα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ανανεωμένο, ενωμένο και δυνατό. Σας ευχαριστώ όλους και όλες από τα βάθη της καρδιάς μου για τον περήφανο αγώνα που δώσαμε.

Σηκώστε την πράσινη σημαία, την περήφανη σημαία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο ήλιος της ελπίδας και της προοπτικής ξανανατέλλει απόψε το βράδυ στην πατρίδα μας.

Καλή δύναμη και καλό μας αγώνα».

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα