Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 13:46

Βορίδης: Καμία ανάμιξη του ΥΠΕΣ στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε καμία ανάμιξη -και δεν θα έπρεπε να έχει- στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε για αυτό το θέμα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης είχε αναφερθεί, νωρίτερα, στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τα προβλήματα διεξαγωγής του.

«Σας είχαμε προειδοποιήσει. Μην κάνετε προεκλογικού χαρακτήρα διαγωνισμό, διαδικασία του ΑΣΕΠ. Οργανώστε το, φτιάξτε το, να συμβάλουμε όλοι», σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης και τόνισε ότι από τους 108.000 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, οι 77.000 προσήλθαν σε 527 κέντρα και υπήρξαν καταγγελίες για καθυστερήσεις, για διαφοροποιήσεις στην ώρα παράδοσης των θεμάτων, αδικαιολόγητες, για παρατάσεις που δόθηκαν, ενώ κάποιοι από τους υποψηφίους είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα εξέτασης. «Καταγγέλθηκε μέχρι ότι υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, που μπορούν να δημιουργήσουν θέμα διαβλητότητας στη διαδικασία. Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν φωτοτυπήθηκαν σωστά τα θέματα και εκ των υστέρων, η επιτροπή των θεμάτων παίρνει 17 από τις 100 απαντήσεις ως σωστές», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών να μην επικαλεστεί την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ, γιατί το υπουργείο Εσωτερικών είναι εκείνο που πρέπει να έχει τη βασική ευθύνη διοργάνωσης αυτής της διαδικασίας, είναι εκείνο που επιτηρεί, είναι εκείνο που επιβλέπει.

Την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ επικαλέστηκε στην απάντησή του ο υπουργός Εσωτερικών. «Να υποθέσω ότι γνωρίζετε ότι το ΑΣΕΠ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή. Και να υποθέσω, επίσης, ότι γνωρίζετε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ΑΣΕΠ. Να υποθέσω ότι γνωρίζετε ότι δεν επιτρέπεται να έχουμε οποιαδήποτε σχέση και επίσης ότι δεν ασκούμε εποπτεία. Υποθέτω ότι τα ξέρετε αυτά. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να σας διευκρινίσω ότι ούτε επιλογές κάνουμε για τα θέματα ούτε επιλογές για τον αριθμό των εξεταστικών κέντρων ούτε επιλογές για την υφή της ύλης ούτε για το περιεχόμενό τους ούτε για τον τρόπο μετάδοσης ούτε για τον τρόπο διανομής των θεμάτων ούτε για τον τρόπο επιλογής των αιθουσών. Δεν έχει καμία σχέση το υπουργείο Εσωτερικών με αυτό, δεν έχει καμία σχέση η κυβέρνηση με αυτά», απάντησε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Όχι απλώς δεν ξέρω, επιλέγω να μην ξέρω. Δεν θέλω να ξέρω. Δεν πρέπει να ξέρω. Γιατί αλλιώς, πράγματι, θα ήσασταν και εσείς και εμείς εκτεθειμένοι σε μία κριτική παρεμβάσεως, σε μία διαδικασία που ο νομοθέτης σωστά τη θέλησε απολύτως ακέραιη και αδιάβλητη».

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι υπάρχουν προβλέψεις για τη λογοδοσία των ανεξάρτητων Αρχών και πρόσθεσε ότι -σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό της Βουλής- κάθε ανεξάρτητη Αρχή υποβάλλει στον πρόεδρο της Βουλής έκθεση πεπραγμένων και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τις ανεξάρτητες Αρχές ασκείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Έχετε δυνατότητα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για τα ζητήματα που θέτετε, να φωνάξετε τον πρόεδρο της Αρχής να σας δώσει διευκρινίσεις, αν θεωρείτε ότι δεν σας έχουν καλύψει οι διευκρινίσεις που σας έχουν δώσει», προέτρεψε τον κ. Ζαχαριάδη ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι η μόνη επιλογή που έκανε το υπουργείο Εσωτερικών είναι η νομοθετική επιλογή του γραπτού διαγωνισμού.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα