Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 13:13

Μεγάλη διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα συνθέτρια Λίνα Τόνια από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας

[ad_1]

Άλλη μια σπουδαία διεθνής διάκριση κέρδισε η Ελληνίδα Λίνα Τόνια από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με την ανακύρηξή της σε συνθέτρια της χρονιάς 2020 από την Αμερικανική Ομοσπονδία Μουσικών, Τραγουδιστών και Καλλιτεχνών. Παράλληλα η Λίνα θα κοσμεί το πρωτοσέλιδο του περιοδικού STARS ILLUSTRATED MAGAZINE NEW YORK .

Για ακόμα μία φορά η Λίνα Τόνια μας έκανε όλους περήφανους. Η μουσικός από την Αλεξάνδρεια πέραν των δεκάδων διακρίσεων και βραβείων που έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια για τις συνθέσεις της, ανακηρύχθηκε ΣΥΝΘΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Μουσικών, Τραγουδιστών και Καλλιτεχνών ενώ θα κοσμήσει το πρωτοσέλιδο του περιοδικού STARS ILLUSTRATED MAGAZINE NEW YORK .

Η Λίνα Τόνια γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1985. Σπούδασε Σύνθεση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (2003-2008) και στη συνέχεια ολοκληρωσε το PhD in Composition στο Πανεπιστήμιο του Ενδιβούργου (2008-2012). Επρόσθετα συνέχισε τις σπουδές της πάνω στη Σύνθεση στο πανεπιστήμιο της βιέννης δίπλα στο μουσικό Michael Jarrell.

Για δύο χρόνια (2013-2014) δούλεψε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια πάνω στη Μουσική Θεωρία και Σύνθεση με υποστροφία από το Αριστοτέλειο Πεναπιστήμιο.

stars illustrated lina tonia

Στο αφιέρωμα του αμερικάνικού περιοδικού η Λίνα Τόνια λαμβάνει εκθειαστικά σχόλια. «Η Λίνα Τόνια είναι μια ελληνίδα θεά που κατέβηκε στη γη για να μας βάλει σε πειρασμό με τη μουσική της», γράφει το STAR ILLUSTRATED της Νέας Υόρκης. ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι άτι παραπάνω από μια μουσική ευφυία. Είναι ένας θησαυρός».

Το γνωστό περιοδικό συνεχίζει λέγοντας ότι η Λίνα Τόνια συγκαταλέγεται στους πέντε κορυφαίους avant garde συνθέτες της δεκαετίας, και ότι με τις συνθέσεις της μπορεί κανείς να ακούσει τόσο με φυσικό όσο και με μεταφυσικό τρόπο τους γνωστούς και κρυμμένους ήχους της Φύσης και της Φύσης του ανθρώπου.

Πραγματικά πολύ κολακευτικά λόγια για την Λίνα, η οποία τα αξίζει με το παραπάνω, καθώς από πολύ μικρή αφιερώθηκε στη μεγάλη της αγάπη, τη μουσική και τη σύνθεση.

Πριν αρκετά χρόνια σε συνέντευξη που έιχε παραχωρήσει στην τοπική εφημερίδα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ (ΔΕΣ ΕΔΩ) μίλησε για τον τρόπο που βλέπει τη μουσική. Σας παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα:

«Η μουσική δίνει ισορροπίες ενεργοποιεί αισθητήρια και χτίζει τον εσωτερικό του κόσμο. Είναι σημαντικό για ένα παιδί να γνωρίσει διαφορετικά ακούσματα και να αποκτήσει μια ευρύτερη κουλτούρα. Να γνωρίζει την ποιότητα της μουσικής. Ότι η μουσική δεν είναι μόνο για διασκέδαση αλλά και για ψυχαγωγία. Ό,τι μας καλλιεργεί».

Ακούστε ένα δέιγμα της δουλειά της κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

https://soundcloud.com/linatonia/lina-tonia-never-ending-rain-solo-piano

 

#PressGreece #ΚΕΝΤΡΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ #ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[ad_2]

Ο Πολίτης

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα