[ad_1]
Η Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Εφορείας Ημαθίας κα Αγγελική Κοτταρίδη με ανάρτησή της επιχειρεί να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια αναφορικά με ην ανακάλυψη του ανακτόρου των Αιγών καθώς από λέει διαδίδεται μια ανιστόρητη πληροφορία ότι ανακαλύφθηκε το 1961 από τον μεγάλο Μανώλη Ανδρόνικο.
Η αλήθεια, όπως λεει η κα Κοτταρίδη, είναι ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανακαλύφθηκε το 1861 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey που μαζί με τον αρχιτέκτονα Honore Daumet ανέσκαψε το ανατολικό τμήμα του μνημείου. Συνεχίστηκε, όπως λέει, στον Μεσοπόλεμο από τον δάσκαλο του Ανδρόνικου Κ. Ρωμαίο (1937-40) και, μετά τις περιπέτειες του 2ου παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου, το 1949, η ανασκαφή ξανάρχισε με την συνεργασία της αρμόδιας Εφορείας και του ΑΠΘ από τους Μ. Ανδρόνικο, Χ. Μακαρόνα και Γ. Μπακαλάκη
Η πρόσοψη του ανακτόρου όπως την φαντάστηκαν οι Heuzey και Daumet…. δεν ανταποκρίνεται τελικά στα ευρήματα, αλλά στην εποχή τους δεν υπήρχαν οι γνώσεις που έχουμε τώρα
Επίσης η κα Κοτταρίδη παραθέτει τί έγραψε ο Γάλλος Αρχαιολόγος στη δημοσίευση των ευρημάτων το 1876: “Άραγε θα μας διαδεχτούν άλλοι ερευνητές στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο και, για να τελειώσουν το έργο μας, θα θελήσουν να καταπιαστούν με την αποκάλυψη των αφανών ερειπίων και την αναζήτηση των καταχωμένων μέσα στο έδαφος θεμελιώσεων; Πολύ το ευχόμαστε, αλλά δεν μπορούμε και να είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό. Και όμως, αν μένει ακόμη κάποια ελπίδα να διεισδύσουμε στο μυστήριο που απλώνεται βαρύ επάνω στην ιστορία, στους θεσμούς και στην τοπογραφία ακόμη της Μακεδονίας, αν υπάρχει ακόμη κάποια ελπίδα να αποσπάσουμε από την πυκνή λησμονιά τα αρχαία μνημεία ενός λαού που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον κόσμο, έχουμε την πεποίθηση πως η λύση γι’ αυτές τις δυσκολίες κρύβεται κάτω από τους λόφους της Παλατίτσας. Όποιο κι αν είναι το όνομα της άγνωστης αυτής πόλης, η σπουδαιότητα των ερειπίων της την κάνει κάτι σαν Πομπηία για τη Μακεδονία. Θα απομείνει σε μας κάποια τιμή, γιατί ήμασταν οι πρώτοι που τραβήξαμε με επιμονή σ’ αυτό το σημείο την προσοχή των περιηγητών και των επιστημόνων.”
Η κα Κοτταρίδη κλείνει την ανάρτησή της λέγοντας ότι “Eνάμιση αιώνα μετά το επίμονο ερώτημα του πρωτοπόρου ανασκαφέα των Αιγών Léon Heuzey, μπορεί κανείς να πει πως η ευχή του εκπληρώθηκε και ύστερα από μια μακριά και επίπονη ερευνητική πορεία η αρχαία μακεδονική μητρόπολη, αφού απέκτησε ξανά το όνομά της, αρχίζει να βρίσκει επιτέλους τη θέση που της αξίζει στον αρχαιολογικό χάρτη του κόσμου και το ανάκτορο που εδώ και 13 χρόνια μελετούμε συστηματικά, συντηρούμε και αναστηλώνουμε αρχίζει επι τέλους να αποκτά την θέση που του πρέπει στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνούμε αυτούς που κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες ξεκίνησαν την έρευνα….”.
Leon Heuzey, γεννήθηκε το 1831, όταν ήρθε πρώτη φορά στην Μακεδονία και αναγνώρισε την σημασία των ερειπίων της Παλατίτσας ως την Πομπηία της Μακεδονίας ήταν μόλις 24 χρονών, 30 όταν έκανε την ανασκαφή…. Εδώ σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία…
#PressGreece
[ad_2]
Πηγή