Τρίτη 16 Απριλίου 2024 16:32

Ψήφισμα ενάντια στο νέο “τρομονόμο” στον οπτικοακουστικό χώρο

Την φωνή τους με την φωνή χιλιάδων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών από τη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώνουν τρείς πρόεδροι πολιτιστικών θεσμών του Δήμου Πατρέων και άνθρωποι του πολιτισμού, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»).

To ψήφισμα που υπογράφουν έχει ως εξής:

«Το Bella Ciao  #απαγορεύεται Η Guernica  #απαγορεύεται Το 1900  #απαγορεύεται».

Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή – ψηφίζεται στις 16/02, νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»).

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα«.

Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην Τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.

Στην Ισπανία, με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας«!!!

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους!!!

Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του »νομοσχέδιου Λιβάνιου», πρώην “Πέτσα«!».

Το ψήφισμα υπογράφουν:

Βάης Πέτρος– Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Βάος Αντώνης – Εικαστικός – Υπεύθυνος συντονιστής Εικαστικού Εργαστηρίου

Γεροπαναγιώτη Κατερίνα – Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού

Κουρή Ήρα – Πρόεδρος  Κοινωφελούς Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Τέχνες

Μουστάκης Περικλής – Ηθοποιός – Σκηνοθέτης – Υπέυθυνος Δραματικής Σχολής ΔΗΠΕΘΕ – Πάτρας

Στρέπκος Χρήστος– Σκηνοθέτης – Συγγραφέας

 

#pressgreece

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

 

symboulos.gr

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα