Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 18:44

21η Φεβρουαρίου 1913: 108 χρόνια απο την απελευθέρωση της Νιγρίτας

[ad_1]

ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΑΓΚΛΗΣ,  Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ ΤΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

 του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Κελεμπέκη

Το πρόσωπο του Μακεδονομάχου οπλαρχηγού Καπετάν Γιώργη Γιαγκλή έχει μείνει θρυλικό στην ιστορία, τουλάχιστον στην τοπική. Ο Καπετάν Γιαγκλής ήταν ο επικεφαλής της ομάδος 70 περίπου προσκόπων που ελευθέρωσαν την Νιγρίτα από τους Τούρκους στις 22 Οκτωβρίου 1912. Με την απελευθέρωση όμως της Νιγρίτας ο αγώνας του δεν σταμάτησε. Επόμενος στόχος του ήταν οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες και η προπαγάνδα τους. Η δράση του καπετάνιου απλώθηκε σε όλο τον κάμπο των Σερρών. Επίσης στην μάχη στα ¨πλατανούδια¨ της Τερπνής έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παρουσία του στο πλευρό του Ελληνικού στρατού, που είχε παραταχθεί στην περιοχή για να αντιμετωπίσει την επέλαση του Βουλγαρικού στρατού. Ακόμη πρωτοστάστησε και πάλι στην δεύτερη απελευθέρωση της πόλεως, από τους Βουλγάρους αυτή τη φορά, στις 21 Φεβρουαρίου 1913.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την απελευθέρωση των Σερρών, μισό περίπου χρόνο μετά από την Νιγρίτα, οι Τούρκοι ήθελαν να παραδώσουν την πόλη σε κάποιον. Στη κοινή συνεδρίαση στο Επισκοπείο των Σερρών των προκρίτων των Σερρών με τον Τούρκο Μουτεσερίφη έψαχναν τον τρόπο να παραδοθεί η πόλη σε Ελληνικά χέρια, καθώς οι Βούλγαροι επεδίωκαν να «πατήσουν» την πόλη. Τότε ο Μητροπολίτης Σερρών Απόστολος Χριστοδούλου έδωσε την λύση η πόλη να παραδοθεί στον καπετάν Γιαγκλή. Όπως η Νιγρίτα παραδόθηκε στον οπλαρχηγό έτσι, αφού αργούσε να περάσει τον ποταμό Στρυμόνα ο Ελληνικός στρατός, να παραδίδονταν και η πόλη των Σερρών στον ίδιο. Δυστυχώς για την πόλη των Σερρών και τους κατοίκους της αυτή η λύση δεν έγινε δεκτή από τους προκρίτους και έτσι οι Σέρρες υπέστησαν την καταστροφική πυρκαγιά. Δεν θα συνέβαινε ίσως αυτή η καταστροφή αν οι πρόκριτοι των Σερρών τότε δέχονταν να παραδώσουν οι Τούρκοι την πόλη στον ήρωα καπετάν Γιαγκλή.

Η περιοχή ελευθερώθηκε τελικά. Οι πρόγονοί μας ζούσαν ήσυχα. Το Ελληνικό κράτος για να ευχαριστήσει τον γενναίο Γεώργιο Γιαγκλή του παραχώρησε, μαζί με διάφορους επαίνους, μερικές δεκάδες στρέμματα για να καλλιεργεί και να συντηρεί την οικογένειά του. Ο λεβέντης Μακεδονομάχος ζει με την οικογένειά του πλέον στη Νιγρίτα. Όμως δεν αποχωρίζεται ποτέ την στολή του. Φορά καθημερινά την τετιμημένη στολή που και ο ίδιος ετίμησε ποτίζοντάς την με ιδρώτα και αίμα. Τον βλέπουμε σε διάφορες φωτογραφίες της εποχής, ασπρογένη πλέον να βρίσκεται λεβέντης και αγέρωχος ανάμεσα στους πολίτες της Νιγρίτας.

Όμως για τους Βούλγαρους γείτονές μας και μόνο το όνομα Καπετάν Γιαγκλής δημιουργούσε φόβο και τρόμο. Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Οι Βούλγαροι στρατιώτες που μπήκαν στη Νιγρίτα ως σύμμαχοι των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής το 1941 είχαν έναν και μοναδικό σκοπό. Τους είχαν μιλήσει οι δικοί τους για τον ατρόμητο Νιγριτινό Γιώργη Γιαγκλή που κατά τον προηγούμενο πόλεμο είχε κυνηγήσει από τα ιερά Ελληνικά αιματοπότιστα χώματα των Βισαλτών τους δικούς τους, τους αιμοσταγείς κομιτατζήδες! Μπαίνοντας λοιπόν οι πρώτοι Βούλγαροι το 1941 στη Νιγρίτα έψαξαν να βρούνε τον γέρο πια Καπετάνιο και φυσικά να τον σκοτώσουν!

Οι Βούλγαροι αφού μπήκαν στη Νιγρίτα έκαψαν για δεύτερη φορά το σπίτι του Γιαγκλή (για πρώτη φορά που κάηκε το σπίτι του στη Νιγρίτα ήταν από τους Τούρκους το 1912). Αυτός όμως είχε προλάβει ήδη και φυγαδεύτηκε στο Άγιον Όρος από τον νεαρό τότε εγγονό του Γιάννη, για να χαθούνε εκεί τα ίχνη του. Την ημέρα που ξεκίνησε για το Άγιον Όρος γύρισε και αντίκρισε για τελευταία φορά την αγαπημένη του Νιγρίτα.  Άφηνε το σπίτι του και την ήδη χαροκαμένη οικογένειά του και πήγαινε εκεί όπου λαχταρούσε η ψυχή του, στο περιβόλι της Παναγιάς. Εκεί όπου αρκετά χρόνια είχε υπηρετήσει ως αρχισερδάρης. Ακόμη και εκεί, την εποχή εκείνη, είχε καταπολεμήσει την Βουλγαρική προπαγάνδα που κέντρο είχε την Βουλγάρικη Μονή του Ζωγράφου.

Έτσι πλεόν στο Άγιον Όρος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή Καρακάλλου και στη συνέχεια στο Ιερό Κελίο του Τιμίου Προδρόμου της Ιεράς Μονής Ιβήρων στην Προβάτα όπου και εκάρει μοναχός με το όνομα Γαβριήλ λίγο πριν την κοίμησή του.

Αυτές τις ημέρες η πόλη της Νιγρίτας γιορτάζει την επέτειο της απελευθερώσεώς της. Της επετείου που τιμάται ίσως σε λάθος ημερομηνία. Η Νιγρίτα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους με τον αγώνα του Καπετάν Γιαγκλή στις 22 Οκτωβρίου του 1912. Με τον αγώνα του ίδιου Καπετάνιου απελευθερώθηκε από τους βουλγάρους στις 21 Φεβρουαρίου 1913.

Εμείς οι σύγχρονοι πολίτες της Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής, σήμερα, πρέπει να αναλογιστούμε την αξία του αγώνα των προγόνων μας και να τιμήσουμε τους Ήρωες εκείνους, γνωστούς και αφανείς!

Να τιμήσουμε αυτούς αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε απόγονοί τους!

Να δώσουμε και να δίνουμε πάντοτε το παρόν σε αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις!

Να θυμόμαστε πάντοτε τον αγώνα και την αυτοθυσία τους, όχι για να συντηρούμε μίσος στις ψυχές μας για τους κατακτητές, αλλά για να μην ξαναζήσουμε οι νεώτεροι τέτοιες καταστάσεις. Γιατί αν η λήθη κλέψει τον αγώνα τους τότε θα είμαστε καταδικασμένοι να ξαναζήσουμε αυτά τα γεγονότα.

Η τοπική μας Εκκλησία με αισθήματα ευθύνης και στα θέματα της διάσωσης της ιστορίας μας για λόγους τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς θα τελέσει το Ιερό Μνημόσυνο του απελευθερωτή της πόλεως και της περιοχής μας μακαριστού καπετάν Γιώργη Γιαγκλή (μοναχού Γαβιήλ) κατά την Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, πριν την επίσημη δοξολογία.

Η παρουσία όλων μας στην Θεία Λειτουργία και στο Ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, θα τιμήσει τον συντοπίτη μας Καπετάνιο 74 χρόνια μετά την κοίμησή του. Αυτήν την λατρευτική μας σύναξη αξίζει και πρέπει να την αφιερώσουμε στον άνθρωπο που ήταν ο πρωταίτιος της απελευθερώσεώς μας από τους Τούρκους αλλά και μετέπειτα ο φύλακας των Ελλήνων Βισαλτών από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες που λυμαίνονταν την περιοχή και προσπαθούσαν να τους εκβουλγαρίσουν.

Η παρουσία μας στις φετινές εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή μας είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, για να βροντοφωνάξουμε σε αυτούς που επιβουλεύονται την ελληνικότητα του τόπου μας πως Η Μακεδονία είναι ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!! Το μήνυμα αυτό πρέπει να περάσει στους έξω αλλά και στους έσω, αυτούς που υποχρεούνται να αφήσουν πίσω τις ανθελληνικές και ριψασπιδικές τακτικές τους και να απαιτήσουν την ΑΛΗΘΕΙΑ!

#PressGreece

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

[ad_2]

Φωνή της Βισαλτίας

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα