Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 11:17

Αγγελοπούλου : Τόπος με βαριά ιστορία τα Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα βρέθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, για να παραστεί στη δοξολογία που έλαβε χώρα έξω από τον Καθεδρικό Ναό της πόλης, για την διακοσιοστή επέτειο της απελευθέρωσης των Καλαβρύτων.

Στην δοξολογία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, ενώ παρών ήταν και ο Ευσέβιος Σπανός, Hγούμενος της Μονής της Αγίας Λαύρας.

Σημάδεψε τη συλλογική μνήμη και συνείδηση

«Η σημερινή μας παρουσία εδώ στα Καλάβρυτα, η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες, αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της υψηλής συμβολικής θέσης που κατέχει αυτός ο τόπος στην πολυκύμαντη και συναρπαστική διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής στον χαιρετισμό που απηύθυνε.

«Τα Καλάβρυτα είναι ένας τόπος με βαριά ιστορία, με γεγονότα που σημάδεψαν τη συλλογική μας μνήμη και συνείδηση. Σήμερα, δύο αιώνες μετά, τιμούμε την Απελευθέρωσή τους από την Οθωμανική κατοχή που σήμανε και τον ξεσηκωμό των Ελληνίδων και των Ελλήνων με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος». Τιμούμε, όμως, και την πορεία των Καλαβρύτων σε αυτά τα 200 χρόνια. Πώς, με την διαδρομή τους αυτούς τους δύο αιώνες, έγιναν ένα σύμβολο ελευθερίας και αντοχής» δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου.

Κέντρο Έρευνας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

H πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Καλαβρύτων στην Επιτροπή για να τιμήσει την επέτειο, μέσα από την οποία επιδιώκει να αφήσει μια παρακαταθήκη για το αύριο του τόπου.

Μια πρόταση που αφορά στη δημιουργία ενός «Κέντρου Έρευνας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στο οποίο θα παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής διαχρονικά, καθώς και στην κατασκευή και λειτουργία πεδίου προσγείωσης αεροσκαφών στο Δήμο, με στόχο την ανάπτυξη του αεροπορικού τουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων Αγωνιστών, καθώς και επίσκεψη στη Μονή της Αγίας Λαύρας.

#pgnews

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

symboulos.gr

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα