Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 20:16

Δυτ. Ελλάδα: Ο Πούτιν βραβεύει Πατρινό μαέστρο

Μία ακόμα πολύ σημαντική και τιμητική διάκριση απέσπασε ο Πατρινός μαέστρος Δημήτρης Μποτίνης, από τη χώρα πού ζει και εργάζεται, τη Ρωσία.

Του απονεμήθηκε το Βραβείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε εξέχουσες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της νέας γενιάς, για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη των παραδόσεων της ρωσικής μουσικής τέχνης.

Η επίσημη τελετή στο Κρεμλίνο, κατά την οποία ο Δημήτρης Μποτίνης θα παρασημοφορηθεί και θα λάβει το βραβείο από τα χέρια του προέδρου της Ρωσίας Βλαδίμηρο Πούτιν, έχει μεταφερθεί για τις 12 Ιουνίου, όταν στην Ρωσική Ομοσπονδία γιορτάζεται η Ημέρα της Ρωσίας.

Ο Δημήτρης Μποτίνης από το 2021 είναι μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Μόσχας, ενώ διευθύνει τακτικά τις σημαντικότερες ορχήστρες της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων την Συμφωνική Ορχήστρα του θεάτρου Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, τη Ρωσική Εθνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα «Τσαικόβσκι» της Μόσχας, την Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ρωσίας, την Κρατική ορχήστρα «Novaya Rossiya», την Κρατική Ορχήστρα «Σβετλάνοβ», τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, τη Ρωσική Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Κρατική ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, την Κρατική Καπέλλα της Αγίας Πετρούπολης κ.α.

Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, συνεργάζεται με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, κ.α. Επίσης έχει διευθύνει Ορχήστρες στην Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Εσθονία, Πολωνία, Νότια Κορέα και Κύπρο.

 

Ο Δημήτρης Μποτίνης γεννήθηκε στη Μόσχα και μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου σε ηλικία 5 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολί και αργότερα στη βιόλα στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2006 με δίπλωμα βιολιού και βαθμό «Άριστα Παμψηφεί» με διάκριση. Σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στη Διεύθυνση Ορχήστρας υπό την καθοδήγηση του πατέρα του Δημήτρη Μποτίνη και μελέτησε Ανώτερα Θεωρητικά στη Φιλαρμονική Εταιρία- Ωδείο Πατρών.

Είναι απόφοιτος με αριστείο (έτος 2011) του Κρατικού Ωδείου “Rimsky-Korsakov” της Αγίας Πετρούπολης με ειδίκευση «Διευθυντής Όπερας και Συμφωνικής Ορχήστρας»,

Το 2006 εγκαταστάθηκε στη Ρωσία. Την ίδια χρονιά αναδεικνύεται νικητής του 9ου Διεθνή

Διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας “Antonio Pedrotti” στο Τρέντο της Ιταλίας, όπου επίσης απέσπασε και τα δύο ειδικά βραβεία, το «Βραβείο των Θεατών» και το «Βραβείο των Μελών του οίκου Pedrotti».

Το 2011 αναδεικνύεται νικητής του 1ου Πανρωσικού Μουσικού Διαγωνισμού, στην

Διεύθυνση Όπερας και Συμφωνικής Ορχήστρας.

Από το 2011 ήταν βοηθός μαέστρου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Μόσχας

και από το 2015 είναι ο βασικός μαέστρος της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Βορείου Καυκάσου.

Ο Αλέξιος Σαββίδης, καθηγητής ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Χρόνων, είχε γράψει

στο περιοδικό της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών «Πολύτονον» το 2012 για το Δημήτρη Μποτίνη: «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ή ψηλόλιγνη φιγούρα του Μποτίνη θα αφήσει την «στάμπα» της στις δεκαετίες που έρχονται. Θα την αφήσει όμως και στην πατρίδα του ή μόνο στο εξωτερικό;»

#pgnews

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

symboulos.gr

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα