Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 12:24

Η Πάτρα προετοιμάζεται για τα 200 χρόνια της Επανάστασης

Mε την τοποθέτηση σε στάσεις λεωφορείων κατά μήκος αστικών διαδρομών, έργων σημαντικών Ελλήνων και φιλελλήνων ζωγράφων για την επανάσταση του ‘21, ολοκληρώθηκε η «ανάπτυξη» της υπαίθριας έκθεσης που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, η οποία  συνθέτει παράλληλα  μιας ενιαία εικαστική διαδρομή.

Πρόκειται για μία από τις δράσεις, οι οποίες είναι ενταγμένες στις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο Οργανισμός, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21.

Ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία τους επηρέασε όχι μόνο τους Έλληνες ζωγράφους αλλά και ξένους με μεγάλο αντίκτυπο. Ο χρωστήρας τους αποτύπωσε με δέος τα ιστορικά γεγονότα του Αγώνα

Στα πλαίσια που υπάρχουν στις στάσεις των λεωφορείων και κατά μήκος των διαδρομών, έχουν αναρτηθεί έργα των:  Θεόφιλου Χατζημιχαηλ,  (ενός εξαίσιου λαϊκού ζωγράφου) ,  Διονυσίου  Τσόκου (ένας από τους πρώτους εθνικούς ζωγράφους της ελεύθερης Ελλάδας),  Νικολάου Γύζη (από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους της ‘Σχολής του Μονάχου),  Κωνσταντίνου Παρθένη (διακεκριμένος Έλληνα ζωγράφος των αρχών του 20ου αιώνα) καθώς και των Ευγένιου Ντελακρουά (σημαντικός Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος του 19ου αιώνα), Ιβάν Αϊβαζόφσκι (ο μεγαλύτερος θαλλασογράφος όλων των εποχών), οι οποίοι  μας καλούν μέσα από το έργο τους να ζήσουμε πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.

Συγκεκριμένα έχουν αναρτηθεί τα εξής έργα:

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ – ‘Ο καπετάν Λεωνίδας  Ανδρούτσος’

‘Ο ήρωας Αθανάσιος Διάκος’

Διονύσιος Τσόκος -‘ Η Φυγή από την Πάτρα’

‘Ο Κολοκοτρώνης ορκίζει το γιό του’

Νικόλαος Γύζης – ‘Μετά την καταστροφή των Ψαρών’

Κωνσταντίνος Παρθένης – ‘Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου’

Ευγένιος Ντελακρουά –‘ Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα’

‘Τούρκος υποτάσσεται σε Έλληνα καβαλάρη’

‘ Η μάχη του Γκιαούρη και του Πασά’

Ιβάν Αϊβαζόφσκι – ‘Η πυρπόλυση της Τουρκικής Ναυαρχίδας από τον                                          Κανάρη’

Η ανάρτηση των έργων κατά μήκος των διαδρομών στοχεύει σε διάχυση της τέχνης στην πόλη και την ανάδειξη της εικαστικής μας κληρονομιάς

Η εικαστική διαδρομή που διαμορφώνεται μέσα από την ανάπτυξη των έργων της υπαίθριας έκθεσης, θα αποτυπωθεί σε ειδική έκδοση αλλά και σε ψηφιακή μορφή και θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε dvd.

Για την υλοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν το Εικαστικό Εργαστήριο, η Δημοτική Πινακοθήκη, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ξένιας Γιαννούλη καθώς και του εικαστικού Πέτρου Λαμπρινάκου.

#pgnews

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

symboulos.gr

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα