Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 22:14

Νάουσα: «Πράσινο φως» στην τέλεση του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες» – Ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό του δρώμενου

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα και του Βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ Λάζαρου Τσαβδαρίδη «πράσινο φως» στην τέλεση του ιστορικού δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες»
με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας

• Σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να δει με κατανόηση την ιδιαιτερότητα του δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα έθιμο βαθιά συνδεδεμένο με την ψυχή των Ναουσαίων μέσα στον χρόνο, το οποίο δεν είχε διακοπεί ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια των πολέμων, ούτε καν κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής.
• Ο δε Δήμαρχος Νάουσας διαβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από τους συντελεστές του εθίμου την πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, με την παράλληλη αυστηρή περιφρούρηση του για την αποφυγή του συνωστισμού κατά την τέλεση του τελετουργικού.

Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τέλεσης του ιστορικού δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες» είχε σήμερα το μεσημέρι (Τετάρτη 23.02.2022) ο Δήμαρχος Η.Π. Νικόλας Καρανικόλας μετά από πρωτοβουλία και του Βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ Λάζαρου Τσαβδαρίδη με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Με την πολύτιμη και καθοριστική συνδρομή του κ. Τσαβδαρίδη, ο Δήμαρχος Η.Π. Νάουσας – πέραν από τις επιστολές που απέστειλε στις 7 και 22 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών και τη συνεχή επικοινωνία με στελέχη του υπουργείου, με τις οποίες ζητούσε την διεξαγωγή του ιστορικού δρώμενου – εξήγησε σήμερα διεξοδικά στον Υπουργό το τελετουργικό του δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες», το οποίο έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επισημαίνοντας μαζί με τον κ. Τσαβδαρίδη ότι δεν αποτελεί αποκριάτικη εκδήλωση, αλλά ένα έθιμο με μακραίωνη ιστορία και με τεράστια σημασία για την πολιτιστική ταυτότητα και ζώσα παράδοση της πόλης.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε κατά την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό ότι ο Δήμος Νάουσας θα ζητήσει από τους συντελεστές του εθίμου και τους εμπλεκόμενους φορείς την πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και την παράλληλη αυστηρή περιφρούρηση του για την αποφυγή συνωστισμού κατά την τέλεση του τελετουργικού.

Ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό της τέλεσης του ιστορικού δρώμενου της Νάουσας «Γενίτσαροι και Μπούλες», με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων

 Ευρεία σύσκεψη όλων  των εμπλεκόμενων φορέων για το συντονισμό της τέλεσης του ιστορικού δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες», με την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων  πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της Νάουσας.

Στη σύσκεψη με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα συμμετείχαν επίσης αντιδήμαρχοι, εκπρόσωπος της παράταξης «Κοινός Τόπος», εκπρόσωποι της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νάουσας,  οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων, που τελούν το δρώμενο,  «Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες» και «Νταβέλης», καθώς και εκπρόσωπος εταιρείας φύλαξης και ασφάλειας.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά,  δεδομένης της παρούσας υγειονομικής κατάστασης, οι από κοινού ενέργειες αυστηρής περιφρούρησης της τέλεσης του δρώμενου,  με τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων  για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού κατά την διεξαγωγή του.

#pgnews #ΚΕΝΤΡΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ #ΤΟΠΙΚΗΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ #ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Πολίτης
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα