Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 23:10

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2023

Το πρόγραμμα και οι ενότητες του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2023 παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Μαΐου στον Πολυχώρο Πολιτισμού της «Ιχθυόσκαλας» από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη,  παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και καλλιτεχνών οι οποίοι παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις.

O Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης αναφερόμενος στον θεσμό σημείωσε, πως «για ακόμα μία δύσκολη χρονιά,  σε συνθήκες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης ο δήμος διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ, στηρίζοντας κι ενθαρρύνοντας παράλληλα, τόσο την ερασιτεχνική δημιουργία όσο και συνολικά τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Τόνισε επίσης ότι «ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, γι’ αυτό η κάθε κυβέρνηση και η Περιφέρεια, οφείλουν να εξασφαλίζουν τους αναγκαίους μόνιμους πόρους,  το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό καθώς και για το 2022 η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν μηδενική». Κλείνοντας ευχαρίστησε το σύνολο των εργαζομένων του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Δήμου, «γιατί έχουν πάρει επάνω τους για μια ακόμα χρονιά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ».

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ανέφερε ότι « Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια και γι’ αυτό στόχος και των φετινών εκδηλώσεων, είναι οι λαϊκές οικογένειες να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν για μια ακόμα φορά σε επαφή με το σύνολο των πολιτιστικών εκδηλώσεων.  Συνεχίζουμε με το 80% των εκδηλώσεων αυτών, να είναι με ελεύθερη είσοδο, γιατί ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, ούτε η ΄΄δημιουργική βιομηχανία΄΄, όπως αναγράφεται στα χρηματοδοτικά πακέτα της Ε.Ε., με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και ο τουρισμός.

Η κ. Γεροπαναγιώτη παρουσιάζοντας τις ενότητες του Διεθνούς Φεστιβάλ ανέφερε τα εξής:

JAZZ & MORE

«Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει και τυπικά αύριο Παρασκευή 26 Μαΐου, με την ενότητα Jazz & more, η οποία θα φιλοξενηθεί για τέσσερις μέρες σε στεγασμένο χώρο των Παλαιών Σφαγείων. Συμμετέχουν κορυφαία ονόματα από την Ελλάδα αλλά και με διεθνείς αναφορές όπως την Κούβα, την Βοστώνη, την Ιταλία και την Ιορδανία.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, ανοίγουμε μια νέα θεματική ενότητα που αφορά τη Λογοτεχνία, με τον Ανδρέα Καρκαβίτσα, τον Ντίνο Θεοτόκη, την Άλκη Ζέη, και το αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση.

Η λογοτεχνία είναι μια από τις κύριες μορφές της Τέχνης. Είναι ένας ιδιαίτερος καλλιτεχνικός τρόπος έκφρασης της αντικειμενικής πραγματικότητας, με τη χρησιμοποίηση μυθοπλασίας, εικόνων, ένα είδος πρακτικής πνευματικής αντίληψης του κόσμου.

Ανοίγει νέους ορίζοντες, που προσφέρουν απλόχερα μια συμπυκνωμένη πείρα από τη ζωή, μια πείρα που ποτέ δεν θα μπορέσει από μόνος του ο καθένας και η καθεμία, να την αποκτήσει στη διάρκεια της ζωής του. Μας φέρνει σε επαφή με τη μητρική μας γλώσσα, εξάπτοντας ταυτόχρονα το λεξιλόγιο και την αφηγηματική ικανότητά μας. Πρόκειται για μια σπουδαία συμβολή της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση των νέων ανθρώπων, αφού γλωσσική ανάπτυξη σημαίνει πάνω απ’ όλα ανάπτυξη διανοητική, ικανότητα βαθύτερης και ακριβέστερης σκέψης.

Η συγκεκριμένη ενότητα ολοκληρώνεται με το Συμπόσιο Ζωγραφικής αφιερωμένο στη μνήμη της συγγραφέως Άλκης Ζέη, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας ΕΕΤΕ, με τίτλο: ΄΄ Ένας μεγάλος περίπατος μνήμης και ονείρου στην Πάτρα 2023΄΄, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο Πολιτισμού στην Ιχθυόσκαλα, από 19 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2023.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα αφιερώματα σε σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες αποτελούν έναν ακόμα σημαντικό «σταθμό» του Φεστιβάλ για φέτος. Ξεχωρίζουν ορισμένα:

  • Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, στις 23 Ιουνίου στο Κάστρο του Ρίου. «… Έζησα για την τέχνη και τον έρωτα! – … Vissi D’ Arte Vissi d’ Amore (Tosca), με την Σκηνοθετική επιμέλεια της Ευανθίας Στιβάνακη και την Καλλιτεχνική επιμέλεια του Σταμάτη Μπερή,
  • Συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο, στις 14 Ιουλίου στο Κάστρο του Ρίου. Ένα οδοιπορικό από την Πόντο ως την Κρήτη «Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση».
  • Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα στις 17 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο. Παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων.
  • Αφιέρωμα «Μισό αιώνας (και όχι μόνο) ελληνικός και ξένος κινηματογράφος» στις 31 Αυγούστου στην Achaia Clauss, με τον Τάσο Πάππας και τη συμμετοχή της Ορχήστρας Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών «Μίκης Θεοδωράκης».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Η προσπάθεια των τελευταίων χρόνων, συνεχίζεται και διευρύνεται με επιπλέον μουσικά συγκροτήματα για τα γλέντια που οργανώνουν οι σύλλογοι στις γειτονιές, παραστάσεις Θεάτρου Σκιών, Κινηματογραφικές προβολές. Το πλήρες πρόγραμμα διαμορφώνεται σε συνεργασία με τους εκπολιτιστικούς συλλόγους.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Στις γειτονιές της Πάτρας θα ζωντανέψουν και φέτος μνήμες και εικόνες με αγιόκλημα και γιασεμιά. Θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 20 προβολές. Τον Ιούνιο οι προβολές θα γίνονται κάθε Τρίτη στο Αίθριο του και Κυριακή στην Ιχθυόσκαλα και τον Ιούλιο Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή ταξιδεύει στις γειτονιές.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΙΟΥΝΙΟ, ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Τρεις μήνες γεμάτοι από θέατρο με τη συγκεκριμένη ενότητα να γίνεται και φέτος βήμα έκφρασης της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Η ενότητα τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας και θα φιλοξενηθεί  στο Θεατράκι Κρήνης και στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν δεκατέσσερις θεατρικές παραστάσεις.

ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά δεκάδες θεατρικές παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο χώρο αυτό.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού με την επιμέλεια του Χορευτικού Τμήματος κι έχουν καλεστεί συγκροτήματα από Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Μεξικό στις αρχές του Σεπτέμβρη».

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος το λόγο πήραν καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν στις φετινές ενότητες. Για την ενότητα jazz & more μίλησαν ο Γιώργος Τσώλης μαζί με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην πρώτη ημέρα και από το Δημοτικό Ωδείο το οποίο θα πραγματοποιήσει το εργαστηρι Jazz o καλλιτεχνικός διευθυντής Γεράσιμος Βουτσινάς.

Ο Περικλής Αλιώπης και ο Αναστάσιος Πάππας αναφέρθηκαν στην ενότητα με τα μουσικά αφιερώματα ενώ για τα λογοτεχνικά αφιερώματα στα οποία και συμμετέχουν μίλησαν ο Διονύσης Βούλτσος και Μίλτος Νίκας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης και ο υπεύθυνος του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Κώστας Τζουραμάνης μίλησαν αντίστοιχα στις ενότητες των θεατρικών παραστάσεων και του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Ο υπεύθυνος του Χορευτικού Χρήστος Γιαννόπουλος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

 

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας μπορείτε να το δείτε εδώ: https://www.symboulos.gr/2023/05/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%bf%cf%8d%cf%82-%cf%86/?preview_id=51525&preview_nonce=cf4e95eead&post_format=standard&_thumbnail_id=26055&preview=true

#pgnews

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα