Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 19:47

Πάτρα: Κορυφώνονται οι ετοιμασίες για τον εορτασμό του 1821

Τριάντα δύο τραγούδια, το περιεχόμενο των οποίων παραπέμπει άμεσα ή έμμεσα στην Επανάσταση του ’21, ακούγονται ήδη μέσα από τα μεγάφωνα του Δήμου Πατρέων.  Είναι μέρος των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για τραγούδια εποχής (δημοτικά, αστικά κα λόγια), νεότερες και σύγχρονες συνθέσεις, βασισμένες πάνω σε στίχους της εποχής καθώς και εντελώς νέες δημιουργίες, μέσα από τι οποίες γίνεται αναφορά στο ’21 αλλά κατά κύριο λόγο αποτυπώνεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις πρόσφατες δεκαετίες.

Στην πρώτη κατηγορία υπάρχουν τραγούδια δημοτικά τα οποία αφορούν σε όλους τους οπλαρχηγούς ήρωες του ’21 (Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Γοβιός, Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, κ.λ.π.), ενώ για ορισμένους γίνεται αναφορά και στις μάχες ( Διάκος – Αλαμάνα, Μπότσαρης – Μεσολόγγι, Τζαβέλαινα – Σούλι).

Στην δεύτερη κατηγορία είναι τραγούδια τα οποία δεν είχαν άμεση σχέση με τον επαναστατημένο λαό αλλά με τους καθοδηγητές του, όπως «Ο Θούριος» του Φεραίου από τον Λεοντή, «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Σολωμού από τον Μαρκόπουλου, το «Εις Σάμον» από τις «Ωδαί» του Κάλβου από τον Θεοδωράκη, ήταν άγνωστα κείμενα στους αγράμματους μαχητές, ωστόσο περιγράφουν το πνεύμα καλύτερα.

Η Τρίτη ενότητα – κατηγορία τραγουδιών, μπορεί να μην παραπέμπει άμεσα στην επανάσταση και τον αγώνα του ’21, αλλά η έμμεση επίκλησή ή απλά αναφορά σε αυτή και η σύνδεση της με την νέα πραγματικότητα και κατάσταση πραγμάτων, έρχεται να καταδείξει πως συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες απέκτησαν νέο ζυγό.

Παράλληλα ο Πολιτιστικός Οργανισμός στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 ετοιμάζει ένα αφιέρωμα στα Κλέφτικα Τραγούδια.

Η μπάντα στους δρόμους και τις πλατείες της Πάτρας

Στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21, το δικό της «στίγμα» θα αφήσει στην πόλη, αρχής γενομένης την παραμονή 24 Μαρτίου, η Μπάντα του Δήμου Πατρέων.

Στις 4.00 το απόγευμα, η μπάντα θα ξεκινήσει από Το ΚΕΤΧ και παιανίζοντας, μέσω της πλατείας 12ου Συντάγματος θα καταλήξει στην πλατεία Ταμπαχάνων. Στη συνέχεια η μπάντα, με αφετηρία την πλατεία Τριών Ναυάρχων παιανίζοντας μέσω της οδού Μαιζώνος θα καταλήξει στην Πλατεία Παπαφλέσσα.

Τέλος η μπάντα με αφετηρία από την διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Αράτου και μέσω των οδών Οδυσσέα Ανδρούτσο, περιμετρικά του Βλατερού και εν συνεχεία μέσω των οδών Ζαΐμη και Αγ. Ανδρέου, θα καταλήξει στην διασταύρωση με την Καρόλου.

#pgnews

#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

symboulos.gr

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα