Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 21:15

Σέρρες- Βασίλης Τζανακάρης: Η πλατεία Δήμητρας και τα τρία παζάρια των Σερρών

“Η πλατεία Δήμητρας, στην οποία για δεκαετίες γινόταν η λαϊκή μας αγορά, ονομαζόταν από τους Τούρκους Tερεκέ παζάρ

Ήταν η σιταγορά αλλά και η αγορά γενικότερα δημητριακών και αλεύρων”, τονίζει ο έγκριτος Σερραίος συγγραφέας, Βασίλης Τζανακάρης

“Mια άλλη αγορά ήταν αυτή του βαμβακιού πίσω και γύρω από το σημερινό Mπεζεστένι. Στα χρόνια της Tουρκοκρατίας γίνονταν τρία συνολικά παζάρια: αυτό του Σουλτάνου, που ήταν η παλαιά τουρκική αγορά, το Eλληνικό παζάρι, στο οποίο τα περισσότερα μαγαζιά τα είχαν Βούλγαροι έμποροι, και το Θεσσαλονικιώτικο παζάρι, όπου μπορούσαν να έχουν μαγαζιά έμποροι από διάφορες πόλεις της ευρωπαϊκής Tουρκίας.” συνεχίζει

Σύμφωνα με τον κο Τζανακάρη: “H αγορά αυτή το 1866 είχε τη φήμη μιας από τις μεγαλύτερες αγορές των Bαλκανίων.”

“Η μετονομασία της πλατείας από Τερεκέ παζάρ σε πλατεία Δήμητρας έγινε με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Σερρών τον Φεβρουάριο του 1927.

 

 

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ή ΤΕΡΕΚΕ ΠΑΖΑΡ και η “ΟΔΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ”

Η φωτογραφία που δημοσιεύει ο κος Τζανακάρης από το αρχείο του, όπως δηλώνει, ανήκει χρονικά στη δεκαετία του ΄20 και έχει τραβηχτεί από τη σημερινή συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου – Βασιλέως Βασιλείου, και Ερμού.

Διακρίνεται αριστερά το ξενοδοχείο Τσιάγκα (“Κωνσταντινούπολις”) και ο κεντρικός δρόμος που βλέπουμε και που οδηγούσε κατευθείαν στον ιερό Μητροπολιτικό ναό της πόλης, ονομαζόταν “οδός Μεγάλων Ταξιαρχών”

Άλλη μια άποψη της Πλατείας Δήμητρας με τη Λαϊκή αγορά, που γινόταν κάθε Τρίτη, όπως τη φωτογράφισε ο Β. Τζανακάρης στα χρόνια της δεκαετίας του ΄80, από την ταράτσα του κτιρίου στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν το Ταχυδρομείο Σερρών.

ΠΗΓΗ: epiloges tv

#pgnews

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Φωνή της Βισαλτίας

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα