Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 23:35

Σημαντικές αναφορές για την ιστορία της πόλης μας κατά την Ημερίδα για το αρχείο της Achaia Clauss

«Ο αρχειακός πλούτος της Achaia Clauss. Συμβολή στην ανάδειξή του», ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε με την συμβολή της πατραϊκής εταιρείας οινοποίησης, η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών την Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023 το πρωί, στον χώρο του ιστορικού οινόκαστρου.

Σκοπός της ήταν η ανάδειξη –κάτι που επιτεύχθηκε με το παραπάνω από τους ομιλητές– με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο των εξαιρετικών στιγμών από την ιστορία της περιοχής. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο της ψηφιοποίησης  των αρχείων της εταιρείας υπό τον τίτλο «Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού της Achaia Clauss», κάτι που άρχισε να υλοποιείται πριν αρκετά χρόνια και ολοκληρώθηκε με τη χρηματοδότηση και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Την ημερίδα συντόνισε ο Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου, Πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, που αναφερόμενος στο ιστορικό της ανάγκης που προέκυψε για την παρουσίαση της ημερίδας και της απαίτησης για συγκρότηση Μουσείου Ιστορίας  της πόλης της Πάτρας, πέραν από τα γνωστά αρχαιολογικό, Λαογραφικό κλπ, αφού αυτό της Achaia Clauss πρόκειται για το πιο συγκροτημένο αρχείο της πόλης, αρχείο που ξεκινά από το 1872 και διατηρείται αδιάλειπτα, παρά το πέρας τόσο χρόνων, μέχρι σήμερα, προσπερνώντας »άβρεχο» ακόμη και τα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, ενώ επέζησε στους νεώτερους χρόνους, όταν ξέσπασε μεγάλη απεργία .

Μάλιστα συμπληρώνοντας, ο πρώτος εισηγητής Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής Τεχνικών Αφήγησης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Συγγραφέας, κατά την ομιλία του με θέμα «Το αρχείο της Achaia Clauss: Μοναδική πηγή κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, οινικής ιστορίας, βιομηχανικής αρχαιολογίας και ιστορίας τοπίου», επισήμανε πως η ένταξη σε πρότζεκτ ενός μουσείου της πόλης απαιτεί μεγάλη δαπάνη, που μόνον μέσα από πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλιστεί και τόνισε την απουσία των κεφαλών της πόλης, (σ.σ.: που απαξίωσαν να εμφανιστούν) καθότι σήμερα δεν είναι παρόντες στην ημερίδα ο δήμαρχος της Πάτρας και ο Περιφερειάρχης ΔΕ, για να γίνει τέτοια συζήτηση.

Και όπως ειπώθηκε από τον ερευνητή Ευ. Κασσαβέτη, το αρχείο της  Achaia Clauss συγκαταλέγεται  ανάμεσα στα ολίγα αρχεία εταιρειών που διατηρούνται μέχρι σήμερα, πλην όμως, αυτό της πατραϊκής οινοποιΐας έχει το χαρακτηριστικό της αδιάσπαστης ενότητας του, την στιγμή που αρχεία μεγάλων εταιρειών της Πάτρας διεκόπησαν υπό το βάρος της κατάρρευσης των εταιρειών.

Ο κ. Μπακουνάκης μίλησε εκ των έσω της εταιρείας, καθ’ ότι ερευνά το αρχείο της εδώ και πολύ καιρό με σκοπό την συγγραφή έργου για τον Γκ. Κλάους, αναφέροντας πως στην εταιρεία υπήρξε αποικία (κολονία) εργαζομένων,  γεννήθηκαν άτομα που έζησαν οικογενειακά και δούλεψαν γι αυτήν, προερχόμενοι από την Μάλτα, καθολικοί από την νότια Ιταλία και αλλού, απασχολούμενοι ως πετράδες και αμπελουργοί, Έλληνες και Γερμανοί. Απογραφή των απασχολούμενων στην εταιρεία. το 1899, τους υπολογίζει σε περίπου 140 άτομα. Έχουν τις δύο δικές τους εκκλησίες ορθοδόξων και καθολικών χριστιανών, ακόμη και  σκοπευτήριο για την εξάσκηση των εργαζομένων στη χρήση των όπλων σε περίπτωση πολιορκίας του οινόκαστρου από ληστές, κάτι που δεν ήταν δύσκολο να γίνει .  

Ο Σπύρος Αγοργιανίτης, Ιδρυτής και CEO Realiscape Typorama, μιλώντας με θέμα «Η Φωνή του Γουσταύου: Το Έργο ψηφιοποίησης ενός πολύτιμου βιομηχανικού αρχείου – δυνατότητες και προκλήσεις» αναφέρθηκε στις τεχνικές ψηφιοποίησης του αρχείου και τις δυσκολίες που συνεπάγονταν ένα τέτοιο εγχείρημα, ενώ ο Ευάγγελος Κασσαβέτης, Σύμβουλος Οπτικής Επικοινωνίας, Ερευνητής, Συγγραφέας, την ομιλία του με θέμα: «Η οπτική γλώσσα της Αχάια Κλάους» »βυθίστηκε» στον πλούτο των γραφιστικών παραστάσεων που χρησίμευσαν ως ετικέτες για την προώθηση των προϊόντων της Achaia Clauss, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, μέσα από έναν αδιανόητο μεγάλο όγκο σκίτσων, φωτογραφιών, παραστάσεων και γραφημάτων.

Όπως ήταν φυσικό επόμενο, η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά ενός ποτηριού κρασιού από την κάβα της εταιρείας, στην οποία είχαν την ευκαιρία  να συμβρεθούν και να ανταλλάξουν απόψεις οι παρευρισκόμενοι που κατέκλεισαν τον χώρο.

Ανάμεσά τους ξεχώρισε ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρ. Καράβολας, ο βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου, η βουλεύτρια τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων,ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Βασ. Αϊβαλής ,άνθρωποι του επιχειρηματικού τομέα και αρκετοί άλλοι.

Στην εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη η συμμετοχή και ομιλία του Ερευνητή Νικ. Σαραφόπουλου, Συγγραφέα, μέλους ΔΣ και τ. πρόεδρου της  Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών: με θέμα  «Αχάια Κλάους: Η συνεισφορά της στην οικονομική ζωή της πόλης». Πλην όμως δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του διότι την ίδια μέρα τελούνταν η κηδεία του πατέρα του. Σε σχετική ανάρτησή του ο κ Σαραφόπουλος σημείωσε:

1.Στα φοιτητικά μου χρόνια, μέσα δεκαετίας 1970, αποτελούσε πρωτομαγιάτικες, ανοιξιάτικες εξορμήσεις στον ομώνυμο λόφο και τους αμπελώνες, με φιλική υποδοχή και μαυροδάφνη.

Αργότερα, κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου και Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Εκκλησάκι του Αποστόλου Θωμά, εντός του Εργοστασίου.

2.Στις αρχές του 1980, ως επαγγελματίας Μηχανολόγος Μηχανικός (Επιθεωρητής μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία), που γνώρισα όλους τους κτιριακούς εξοπλισμούς και αποθηκευτικούς χώρους, η Αχαΐα Κλάους αποτελεί σημείο αναφοράς για μια σύνθετη εγκατάσταση Οινοποιείου (αμπελώνες, σταφυλοκοπτικά, δεξαμενές, παλαιό και νέο εμφιαλωτήριο, το1983).

3.Ως μελετητής της οικονομικής και βιομηχανικής ιστορίας του Νομού, γνωρίζοντας τα αρχικά βήματα του Γουσταύου Κλάους (συνεργάτης του Θόδωρου Άμβουργερ και του Ρίδελ στην εταιρεία εμπορίας σταφίδας Φελς – Κέλερ και Σια), την ίδρυση του οινοποιείου της Αχαΐα Κλάους 1861 / 1873 επισήμως, με τον Έρμαν Κλίπφερ, την ιστορικότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων (ειδικά του αυτοκρατορικού κελαριού με τα επώνυμα βαρέλια, της κάβας Δανιηλίδος, έως την Έπαυλη), το πέρασμα (1920) του Οινοποιείου στην Οικογένεια του Βλάσση Αντωνόπουλου, τη μεγέθυνση μετά το 1955 με τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο…

Μετά 162 χρόνια από την ίδρυση: Θεωρώ ότι η Αχαΐα Κλάους αποτελεί ζωντανό μουσείο αμπέλου και οίνου. Δεν αρκούν μόνον οι Μνήμες, πρέπει να μετασχηματίζονται σε απτές ενέργειες ανάδειξης του αρχειακού υλικού και καθιέρωσης της ιστορικότητας της Οινοπολιτείας».

#pgnews

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

symboulos.gr
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα