Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 03:55

Γυναίκα στο στίβο της μαχόμενης ποινικής δικηγορίας

Γράφει η Βάσω Πανταζή 
ποινικολόγος           

Μεγάλωσα στα Ιωάννινα, ούσα απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής. Το 2004 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Νομική Αθηνών και για μια δεκαετία, υπήρξα συνεργάτης δικηγόρος στο γραφείου του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια. Από το 2015 έχω το δικό μου δικηγορικό γραφείο σε συνεργασία με τον αδερφό μου Φώτη Πανταζή, απασχολούμενη μόνο με υποθέσεις ποινικού δικαίου. Έχω υπάρξει συνήγορος υπερασπίσεως σε ποινικές υποθέσεις που απασχόλησαν και απασχολούν την δημοσιότητα, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος της κοινωνίας για την εξέλιξη τους, όπως η υπεράσπιση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα για την ανθρωποκτονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η υπεράσπιση των δύο πρώην βουλευτών Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Στάθη Μπούκουρα στη δίκη για την φερόμενη εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, η υπεράσπιση της οικογένειας για την μνήμη της αγρίως δολοφονηθείσας και βιασθείσας αμερικανίδας Βιολόγου Suzanne Eaton, η υπεράσπιση του προπονητή Tae Kwo Do από το Αλιβέρι, που αθωώθηκε για το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκου μετά από 7 ολόκληρα χρόνια άδικης παραμονής του στη φυλακή, η υπεράσπιση του πρώην δημάρχου Ελευσίνας για την υπόθεση των φονικών πλημμυρών στην Μάνδρα το 2017  που κόστισαν τη ζωή 25 ανθρώπων κ.α. 

Το γεγονός και μόνο ότι εν έτει 2021 αποτελεί ακόμη ζήτημα προς αρθρογραφία η θέση της γυναίκας στο χώρο της μάχιμης ποινικής δικηγορίας, σαν ιδιαίτερο φαινόμενο, φανερώνει δυστυχώς την πραγματικότητα, ότι ελάχιστες γυναίκες απασχολούνται με αυτό το είδος δικαίου, λόγω του στερεότυπου που επικρατεί, ότι το ποινικό δίκαιο, ως «σκληρό» είδος δικαίου, του οποίου το αντικείμενο έχει να κάνει με ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές, δεν ταιριάζει με την δήθεν εύθραυστη και ευαίσθητη γυναικεία ψυχοσύνθεση και παρουσιάζεται ως «αφύσικη» η υπεράσπιση ενός άντρα, που αποτελεί το «ισχυρό» φύλο, από μια γυναίκα που είναι το δήθεν ασθενές. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στο ακροατήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής, όπου στους 250 συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης, παρίσταντο μόλις 11 γυναίκες(!) 

Με το πέρασμα του χρόνου είναι σίγουρο ότι η παραπάνω εικόνα θα αποτελεί παρελθόν. Οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές, διαβασμένες, ευέλικτες, ώστε να διεισδύσουν ακόμη και στην πιο απαιτητική ποινική υπόθεση και με την παρουσία τους στο ακροατήριο να βοηθήσουν το Δικαστήριο να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση για τον εντολέα τους. Εξάλλου τα στερεοτυπικώς αποδοθέντα χαρακτηριστικά της ευαισθησίας και της κατανοητικότητας πολλές φορές έχουν σταθεί ικανότερα να βοηθήσουν κρατούμενους να εμπιστευτούν πιο γρήγορα γυναίκες συνηγόρους  και να αποκαλύψουν ευκολότερα πτυχές της προσωπικής τους ιστορίας. 

Το μόνο που μένει είναι οι ίδιες οι γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με την ποινική δικηγορία, να μην επαναπαύονται με την θέση της «βοηθού», να πιστέψουν στις δυνατότητες τους, να μην πτοούνται από τον υπάρχοντα στο κλάδο σεξισμό που αντιμετωπίζει τη γυναίκα συνήγορο ως «ευχάριστη παρουσία» στο ακροατήριο, υποτιμώντας την πολλές φορές και να μην ξεχνούν ότι η δύναμη είναι γένους θηλυκού.

Σχετικά

spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα