Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 20:00

Η Τέχνη είναι γένους θηλυκού…

Γράφει η Λίνα Τόνια  

διεθνούς φήμης ελληνίδα συνθέτρια                                                      

Η γυναίκα συνθέτρια κάνει αισθητή την παρουσία της στο δημιουργικό χώρο της σύνθεσης από την εποχή του Μεσαίωνα με τη βυζαντινή ηγουμένη, ποιήτρια, συνθέτρια, Κασσιανή εως και σήμερα με τη θηλυκή δημιουργικότητα να ηχεί σε χρόνο ισχυρό και tempo allegro. Το ρητό του Φάουστ “Das Ewig Weibliche Zieht ins hinan”  (Η αιώνια θηλυκότητα μας οδηγεί στο ύψιστο) αποδίδει απόλυτα τη δυναμική της γυναικείας οντότητας η οποία διαπερνά αιώνες τώρα την τέχνη και τον πολιτισμό αφήνοντας στην ιστορία έναν διαφορετικό κι εξίσου σημαντικό απόηχο. 

Alma Mahler, Fanny Mendelssohn, Clara Schuman, Sofia Gubaidulina, Kaija Saariaho, Olga Neuwirth είναι κάποια από τα ονόματα των γυναικών που άφησαν μουσικά αριστουργήματα επισφραγίζοντας μέσα από τα έργα τους ότι το γυναικείο φύλο δημιουργεί!  

Η εφευρετικότητα, η εφυϊα, η έμπνευση, η δημιουργικότητα, η τέχνη είναι γένους θηλυκού και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά καιρούς ως προς την αποδοχή της παρουσίας τους στον ανδροκρατούμενο χώρο της σύνθεσης, οι γυναίκες συνθέτριες αφήνουν το δική τους ιστορία στη μουσική καταργώντας την άποψη ότι η σύνθεση είναι προνόμιο ανδρικό.

Για τις Ελληνίδες συνθέτριες που ελάχιστα έργα τους έχουν φτάσει στ αυτιά του ελληνικού κοινού, η ιστορία θυμάται τη Μαριώ Φωσκαρίνα Δαμασκηνού με καταγωγή από την Κέρκυρα, τη Ρένα Κυριακού με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης γνωστή ως “παιδί θαύμα”, την Έλενα Λαμπίρη κόρη του Κεφαλλονίτη συνθέτη Γεωργίου Λαμπίρη και της Αγγελικής Λασκαράτου, τη Λίλα Λαλαούνη από την Αθήνα και πολλές ακόμη άγνωστες στο ευρύ κοινό αλλά με ισχυρή προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό. 

Σύντομο Βιογραφικό 

Η Λίνα Τόνια με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια, είναι διεθνούς φήμης ελληνίδα συνθέτρια.

Η λίστα έργων της περιλαμβάνει πάνω από 120 συνθέσεις που αφορούν μουσική για όπερα, κοντσέρτα, για ορχήστρα και έργα για μικρότερα σύνολα πολλά από τα οποία έχουν παρουσιαστεί και έχουν βραβευθεί στο Παρίσι, στη Βιέννη, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στη Μόσχα, στη Βαϊμάρη, στο Βερολίνο, στο Εδιμβούργο, στο Ζάγκρεμπ, στη Σόφια, στη Φιλλιπούπολη, στα Τίρανα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια (2005), τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιο Μάνθο (2007), την Ένωση Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου (2008) και από τις εκδοτικές εταιρίες Baerenreiter (2010) και Sempre Piu (2014), ενώ πρόσφατα της απονεμήθηκε ο τίτλος της Συνθέτριας της χρονιάς 2020 στα Διεθνή Μουσικά Βραβεία της Νέας Υόρκης από την Ένωση Αμερικάνων Μουσικών, Τραγουδιστών και Καλλιτεχνών του θεάματος.

Το αμερικάνικο περιοδικό STARS Illustrated την παρουσίασε πρόσφατα στη λίστα των 100 σημαντικότερων ανθρώπων του πλανήτη για το έτος 2020 μεταξύ προσώπων της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής και του θεάματος. Διδάσκει σύνθεση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιβλέπων καθηγητή τον κ. Ιωάννη Δαγκλή.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα