Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 12:40

Μέσα από τα μάτια μιας ψυχολόγου

Γράφει η Ναταλία Ιωαννίδου-Τριανταφύλλου, 

Κλινικός-Συμβουλευτικός Ψυχολόγος

Ψυχοθεραπεύτρια

8 Μαρτίου, ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες που κάνουν χρόνια τώρα οι γυναίκες διεκδικώντας τα αυτονόητα, για τον ανδρικό πληθυσμό, δικαιώματα τους. Πίσω από τη λέξη αυτονόητα κρύβονται και οι απαντήσεις που αναζητούνται ανά τους αιώνες γύρω από τις σχέσεις των 2 φύλων.

Εγκλωβισμένοι σε στερεότυπα που διαιωνίζουν και τρέφουν τη μάχη των δύο φύλων, ίσως τώρα, στον καιρό της πανδημίας, είναι η ώρα να αναθεωρήσουμε και να προχωρήσομε σε μια κοινωνία αληθινής ισότητας όπου η ανθρωπιά και η αγάπη θα είναι πάνω απ΄ όλα.

Γιατί χρειάζεται να διαχωρίζονται τα δικαιώματα των ανδρών από αυτά των γυναικών; Μήπως δεν είμαστε όλοι άνθρωποι; 

Θα κάνω μια προσπάθεια να σας δείξω μέσα από τη δική μου ματιά τι μπορεί να σημαίνει στις μέρες μας γυναίκα ελεύθερος επαγγελματίας, μητέρα, σύζυγος, κόρη, αδερφή, φίλη… μάλλον πολλοί ρόλοι μαζεύτηκαν!

Υπέρτατο καθημερινό στοίχημα καταλήγει να είναι τόσο για μένα, όσο και για τις υπόλοιπες γυναίκες του κόσμου οι  υπάρχοντες και εναλλασσόμενοι ρόλοι που καλούμαστε όπως όλες οι γυναίκες έτσι κι εγώ, να παίζω. Μα, ξέρετε, ποιον ρόλο βάζω πρώτο και κυριότερο; Αυτόν του ανθρώπου!

Η πορεία μου ως θεραπεύτρια με βοήθησε, δίχως αμφισβήτηση, να αναγνωρίσω και να εκτιμήσω το δώρο της ανθρώπινης σχέσης καθώς και την πολυτιμότητα της στιγμής. Κάντε λοιπόν το ίδιο ακολουθώντας έναν απλό κανόναˑ αυτόν της ειλικρίνειας και της πλήρους αυτοαποδοχής. Τότε το στοίχημα μετατρέπεται σε αυτό της κατάκτησης ισορροπίας μεταξύ των ρόλων που έχει στη ζωή του. 

Ποια σχέση έχει προτεραιότητα; Τι προσδιορίζει έναν άνθρωπο; Η απάντηση δεν είναι μία. Ανάλογα την ηλικία, τους στόχους και τις συνθήκες οι προτεραιότητες βγαίνουν στο προσκήνιο διεκδικώντας την προσοχή και την ενέργεια του.

Όντας ελεύθερος επαγγελματίας σε μια πόλη της περιφέρειας φροντίζω να αντιμετωπίζω τα δεδομένα με την ανάλογη λογική και ψυχραιμία. Χρειάστηκε περισσότερο να δημιουργήσω ευκαιρίες παρά να τις βρω. Χρειάστηκε να προσαρμοστώ στα δεδομένα μιας επαρχιακής πόλης με ότι καλό και κακό συνεπάγονταν αυτό. Ο ρόλος του ψυχολόγου με χαρακτηρίζει από τα μαθητικά μου χρόνια, τότε που αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα. Όταν ένας άνθρωπος έχει στόχο όλες οι αποφάσεις και κινήσεις του, τον οδηγούν στην επίτευξή του. Στην πορεία της ζωής μας όμως ο στόχος δεν είναι ποτέ μόνο αυτός του επαγγέλματος. Οι προσωπικές και βαθιά ριζωμένες ανθρώπινες ανάγκες της δημιουργίας, της εξέλιξης, της προσωπικής ανάπτυξης και συνέχειας, δημιουργούν ένα συνεχές και κινούμενο πλαίσιο στόχων που η αξία τους είναι αδιαπραγμάτευτη. Κι έρχεται η στιγμή των αποφάσεων.

Κι εδώ ακριβώς είναι το σημείο κλειδί. Το πόσο συνειδητά επιλέγουμε κάτι για εμάς και το αφήνουμε να μας επηρεάσει. Προσοχή! Μόνο με τη βασική προϋπόθεση της συνειδητότητας μπορούμε να διαχειριστούμε τις αλλαγές, τα προβλήματα , τις αντιξοότητες και τα απρόοπτα που προκύπτουν.

Ασχέτως με τον τόπο διαμονής του ατόμου, αυτός που ¨δημιουργεί¨ το νόημα της ζωής του (και δεν περιμένει να το βρει), μπορεί να αφήσει το στίγμα του σε ότι κι αν κάνει.

Ως μοναδικές ανθρώπινες υπάρξεις, ας αναζητήσει ο καθένας, την αλήθεια του, ας έρθει σε ισορροπία με το κέντρο του και με βαθύ και γνήσιο σεβασμό ας αφουγκραστεί την αλήθεια του διπλανού του είτε είναι άνδρας, γυναίκα ή παιδί. Βρείτε απαντήσεις στην αγάπη κι όχι στον διαχωρισμό. Και η αγάπη ξεκινάει από μας.

Η ζωή δεν είναι και δε χρειάζεται να είναι άσπρο μαύρο. Η ζωή έχει χρώματα και αλλάζουν ανάλογα με την ερμηνεία και την οπτική μας.

Έτσι κι εγώ έμαθα να αποδέχομαι αυτό που έρχεται, όχι παθητικά, με ότι έχει να μου δώσει, ευγνωμονώντας για την εμπειρία που μεταβάλλεται σε σοφία.

Όσους ρόλους κι αν έχετε ν΄ ακολουθήσετε κάντε το με αγάπη και συνείδηση. Η ζωή μας είναι το ταξίδι μας, με όχημα τις εμπειρίες μας και επιβάτες εμάς και τους ανθρώπους μας. 

Απολαύστε το! 

Σύντομο βιογραφικό 

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και δραστηριοποιείται στην πόλη των Σερρών.

Eίναι Κλινικός-Συμβουλευτικός Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια μετεκπαιδευμένη  στην ψυχοθεραπεία Gestalt.

Λειτουργεί ιδιωτικό γραφείο ψυχολόγου από το 2000, όπου και παρακολουθεί πληθώρα περιστατικών ενηλίκων και παιδιών.

Συνεργάζεται επί σειρά ετών με τα ΚΔΑΠ της ΚΕΔΗ Σερρών και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βισαλτίας καθώς και με κατά τόπους παιδικούς σταθμούς.

Έχει συμμετοχή σε προγράμματα και επιστημονικές εργασίες.

Εμφανίζεται σε τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Πραγματοποιεί ομιλίες σε όλο το νομό σε συνεργασία με διάφορους φορείς και συλλόγους.

Είναι πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου των Σερρών και μέλος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου των Σερρών.

Αρθρογραφεί σε εφημερίδες, περιοδικά και sites.

Προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της τόσο στο Σπίτι της Γυναίκας Σερρών, όσο και σε άλλους συλλόγους της πόλης μας.

Είναι παντρεμένη με τον Διονύση Τριανταφύλλου, εκδότη της εφημερίδας “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ” Σερρών και έχουν 2 παιδιά.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα