Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 03:58

Οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται προκλητικά στις κορυφαίες θέσεις λήψης αποφάσεων

Γράφει η Άννα Ντουντουνάκη

Δικηγόρος Χανίων (LLM),

Πρωταθλήτρια Κολύμβησης

-Δεν τηρείται η θεμελιώδης αρχή της ισότητας των φύλων στην κοινωνία και τον αθλητισμό.

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τον αθλητισμό δεν είναι αυτή που θα ‘πρεπε, καθώς στην πράξη δεν τηρείται η θεμελιώδης αρχή της ισότητας των φύλων. Παρότι υπάρχει μια μικρή αλλά σταθερή βελτίωση τις τελευταίες δεκαετίες, επειδή οι γυναίκες γίναμε περισσότερο δραστήριες κοινωνικά και οικονομικά, χρειάζονται πολλά ακόμα να αλλάξουν. Κυρίως κατεστημένες λογικές και νοσηρές νοοτροπίες. Ειδικά στον αθλητισμό θα πρέπει να υπάρξει αριθμητική ισορροπία ανδρών και γυναικών σε διοικητικά συμβούλια, επιτροπές, αθλητικά ΜΜΕ, καθώς και στον προπονητικό τομέα

Παρά τη σταδιακά αυξανόμενη συμμετοχή τους στον αθλητισμό οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται  προκλητικά στις κορυφαίες θέσεις λήψης αποφάσεων των αθλητικών θεσμών. Ελπίζω στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος του μήνα στις αθλητικές ομοσπονδίες να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών. Ευτυχώς τις τελευταίες δεκαετίες στις αθλητικές δραστηριότητες αλλάζουν τα κρατούντα στερεότυπα ότι ο αθλητισμός θεωρείται ανδρικό πεδίο και οι γυναίκες διεκδικούν ισότιμο ρόλο. 

Σοβαρό πρόβλημα όμως υπάρχει στο προπονητικό επάγγελμα, όπου μόνο το 20-30% των προπονητών – προπονητριών είναι γυναίκες και μάλιστα σε συγκεκριμένα αθλήματα (χορός, γυμναστική)

-Για τον ρόλο των ΜΜΕ στον αθλητισμό και τη θέση της γυναίκας σε αυτόν

 Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση ή την υποβάθμιση των έμφυλων στερεοτύπων στον αθλητισμό. Συχνά οι αθλήτριες τυγχάνουν σεξιστικής αντιμετώπισης, ενώ τα επιτεύγματα τους υποβαθμίζονται και δίνεται έμφαση στην αισθησιακότητα και τη θηλυκότητα τους. Πρόκληση είναι τόσο το πολύ χαμηλό ποσοστό των γυναικών στην αθλητική δημοσιογραφία, όσο και η άνιση κάλυψη γυναικείων και ανδρικών αθλημάτων από τα μέσα ενημέρωσης.

Πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί η ισότητα των φύλων στον αθλητισμό με την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων, πρωτοβουλιών και πολιτικών που ενθαρρύνουν τις νέες γυναίκες να παραμείνουν στον αθλητισμό, καθώς και με τη θέσπιση ποσοστώσεων φύλου

-Οι  επαγγελματικοί και αθλητικοί στόχοι της 

Να ολοκληρώσω το συντομότερο το διδακτορικό μου στις νομικές επιστήμες και τις σπουδές μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και να βελτιώνομαι συνεχώς ως άνθρωπος, αθλήτρια και δικηγόρος και να είμαι χρήσιμη στην κοινωνία.

Σύντομο βιογραφικό (δια χειρός Αντώνη Μουντάκη)

Στο Λύκειο ήταν κορυφαία μαθήτρια σε όλη την πορεία της στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και στη συνέχεια πέρασε το κατώφλι της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό εισαγωγής 19,07 και 18.962 μόρια, ενώ διαθέτει Πτυχία αγγλικής, γαλλικής και ισπανικής γλώσσας. Στην κολύμβηση η εντυπωσιακή ανοδική της πορεία της έδωσε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2021. Παράλληλα, διαπρέπει και στις επιστήμες που επέλεξε. Το 2018 πήρε το Πτυχίο της Νομικής Σχολής Αθηνών, ένα χρόνο μετά το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εμπορικού και Εταιρικού Δικαίου (LLM Commercial & Corporate Law) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary University of  London), ενώ από το 2020 είναι δικηγόρος Χανίων, υποψήφια διδάκτωρ Νομικών Επιστημών αλλά και φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Από το 2002 μέχρι το 2010, ως αθλήτρια συγχρονισμένης (καλλιτεχνικής) κολύμβησης πέτυχε σπουδαίες διακρίσεις με αρκετά μετάλλια -ανάμεσα τους και χρυσά- σε διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα είναι αθλήτρια κλασσικής κολύμβησης όπου έχει καταγράψει αρκετές και σπουδαίες διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλήνιους αγώνες. Στην Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου, ενώ έχει καταρρίψει εννέα (!) φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στην πεταλούδα (σε 25αρα και 50αρα πισίνα). Παράλληλα, κάθε χρόνο την τελευταία εξαετία βραβεύεται ως καλύτερη Ελληνίδα κολυμβήτρια στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης Ανδρών – Γυναικών.

Επόμενος σταθμός οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο 2021 όπου στοχεύει σε συμμετοχή στο τελικό στα 100 μ. Πεταλούδα. 

Τι άλλο να γράψει κάποιος για την 25χρονη Χανιώτισσα κολυμβήτρια – επιστήμονα; Τι άλλο από ευχές για να συνεχίσει να διαπρέπει και να τιμά τα Χανιά και την Ελλάδα κάθε φορά που ρίχνεται στη μάχη της πισίνας. 

Σχετικά

spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα