Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 03:46

Οι δυνατότητες καριέρας της γυναίκας στην περιφέρεια της χώρας

Γράφει η Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου,

βραβευμένη coach με διεθνή αναγνώριση,

εκπαιδεύτρια  coaches και coaches ηγετών.

 «Όταν αποφασίσουν οι γυναίκες τι  ρόλο θέλουν να έχουν σε αυτή τη ζωή, η κοινωνία θα αλλάξει» 

Αυτό πιστεύω και υπερασπίζομαι με πάθος μέσω της δουλειά μου και της ζωής μου.

Δεν έχει σημασία που διαμένουν. Κάθε τόπος έχει κάποια δομικά χαρακτηριστικά που αλλάζουν πιο δύσκολα αλλά και κάποια άλλα χαρακτηριστικά τα οποία αλλάζουν πιο εύκολα. Κάθε τόπος όμως για να έχει βιώσιμη πρόοδο χρειάζεται να ακολουθεί τις ευρύτερες τάσεις κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτικής εξέλιξης.  Τι σημαίνει αυτό; Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να το κάνει αυτό. Σίγουρα η αλλαγή διευκολύνεται μέσω των επίσημων θεσμών αλλά πολλές φορές η ανταπόκριση είναι πιο αργή από την ανάγκη.

Ως γυναίκα, περίεργη ανήσυχη, με πάθος και ενθουσιασμό για την πρόοδο, ξεκίνησα  από την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Πάτρα για να κυνηγήσω τα όνειρά μου και το κατάφερα. Ποτέ όμως δεν ξέχασα την αφετηρία μου, τη σέβομαι, την ευγνωμονώ για όσα μου πρόσφερε και γυρνάω πάντα με έναν μεγάλο σκοπό και την αίσθηση της ευθύνης απέναντι στις άλλες γυναίκες. Να τις βοηθήσω να πετύχουν και αυτές το ίδιο.

Κάθε γυναίκα είναι μια ολόκληρη ιστορία που θέλω να ακουστούν έξω και να γίνουν πηγή έμπνευσης και για άλλες γυναίκες.

Πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία κρύβεται σκληρή δουλειά, μεγάλες απογοητεύσεις, πολλά εμπόδια. Επιπλέον, ακόμη και αν έρθει η επιτυχία δεν εξασφαλίζεται ότι θα είναι για πάντα ή δεν θα υπάρξουν στη συνέχεια δυσκολίες ή αναπάντεχα γεγονότα.

Στη ζωή υπάρχουν όλα, σκοτάδι αλλά και φως, πάλη αλλά και απόλαυση.

Με το COACHING και τη ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ αναγνώρισα ότι: ό,τι χρειάζομαι είναι μέσα μου. Αναγνώρισα τις ικανότητές μου, τα δυνατά μου σημεία και συγκεκριμένα ότι στο DNA μου, βρίσκεται η ανάγκη της δημιουργίας, της διασύνδεσης και του μοιράσματος. 

Οι γυναίκες ανεξάρτητα που διαμένουν μπορούν να διαπρέψουν 

Το “ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα” δεν υπάρχει. Ίσως αυτή η υπόσχεση που μας έδιναν πάντα οι γονείς μας στο τέλος κάθε παραμυθιού να μην είναι καλή διότι δεν ισχύει. Καμία ιστορία δεν τελειώνει, η ζωή συνεχίζεται. Αν κάτι πάει καλά δε σημαίνει ότι θα είναι πάντα έτσι, όπως και το αντίστροφο. Η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες αλλά το πιθανότερο να μην τις δεις διότι είσαι εγκλωβισμένη στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. 

Καριέρα όχι απλώς δουλειά!

Υπάρχουν διάφορα εμπόδια που κρατούν συνήθως τις γυναίκες στο σκοτάδι ή σε β’ ρόλο και δεν τις αφήνουν να βγουν στο φως που τους αναλογεί. Κάποια από αυτά είναι, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η υπερεκτίμηση της εξειδίκευσης, ο «έρωτας» για την τελειότητα, η υποτίμηση των επιτευγμάτων, οι αναξιοποίητες σχέσεις, η έλλειψη συμμαχιών όπως υποστηρίζει η Sally Helgesen στο αποκαλυπτικό βιβλίο που έγραψε μαζί με το δάσκαλό μου Marshall Goldsmith, «How Women Rise».  Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε κάποια από αυτά; 

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γυναίκες και οι άντρες να αναρωτηθούν τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για μια  μια  υγιή  παραγωγική συνεργασία σε κάθε περιβάλλον.

Η ζωή είναι η δυναμική διεκδίκηση των ονείρων σου, όχι μόνο για να νοιώσεις καλά αλλά για να είσαι ΥΠΕΡΟΧΑ. 

Το έχω ζήσει και γίνεται μόνο με βοήθεια και αυτό είναι το coaching. 

Θα δώσω κάποια παραδείγματα γυναικών που βγήκαν στο φως, διεκδίκησαν περισσότερα και άλλαξαν το μονοπάτι τους προς μια πιο ικανοποιητική, ανταποδοτική και πλήρη ζωή.

– Η Αγγελική σήμερα έχει τα ηνία μια οικογενειακής βιομηχανικής επιχείρησης.  Όταν τη γνώρισα ήθελε να ανοίξει εμπορικό κατάστημα.

-Η Μαρία δεν φανταζόταν καν ότι θα διεκδικούσε μια από τις υψηλότερες θέσεις στην πολυεθνική ανδροκρατούμενη εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Τώρα βρίσκεται εκεί!

-Η Γεωργία είχε 2 μικρά παιδιά πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις και επιπλέον μια εργασία που την έπνιγε σε σημείο που δεν ήθελε να πηγαίνει. Σήμερα έχει νέο αντικείμενο νέα προοπτική, στην ίδια εταιρεία.

-Η Αντιγόνη είχε μεγάλα παιδιά τα όποια όπως ήταν αναμενόμενο έφυγαν από τη σπίτι και Αντιγόνη ξαφνικά ένοιωσε ένα μεγάλο κενό. Τώρα έχει απογειώσει το επάγγελμά της και κάνει καριέρα ως coach.

Η κοινωνία χρειάζεται περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης σε θέσεις επιρροής για να γίνει καλύτερη και πιο βιώσιμη. 

Αν θες να πας κι εσύ την καριέρα σου στην επόμενη πίστα αλλά κάτι σε κρατάει πίσω και δεν γνωρίζεις ακριβώς τι, μην το αφήνεις στην τύχη. Διάβασε, δες τι κάνουν οι άλλες γυναίκες, ζήτα βοήθεια. 

Η ευτυχία δεν έχει γεωγραφικά όρια. Χωράει παντού.

Σύντομο Βιογραφικό 

Είναι βραβευμένη coach εσωτερικής και εξωτερικής ηγεσίας, δημοφιλής ομιλήτρια και συγγραφέας με διεθνή φήμη και αξιοσημείωτη καριέρα ως καινοτόμος επιχειρηματίας, σύμβουλος και ανώτερο στέλεχος.

Για περισσότερα από 20 χρονιά, ερευνά μοντέλα και εργαλεία που βοηθούν οργανισμούς, στελέχη και επαγγελματίες να εξελιχθούν, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να εκπληρώσουν τους πιο υψηλούς τους στόχους που οδηγούν στην πρόοδο, τη βιωσιμότητα, την εργασιακή ειρήνη και την προσωπική ευημερία.

Ιδρύτρια της Human Resources Expertise, καινοτόμου εταιρείας στο φάσμα υπηρεσιών HRM – Consulting, Training & Coaching, η Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου συνεργαστεί με τους επιφανέστερους επιχειρηματικούς ομίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό και πρόσφατα έχει βραβευτεί για το έργο της στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων και αλλαγής κουλτούρας “The Leader of Today”. 

Κατέχει μία εκ των υψηλότερων διαπιστεύσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Coaches (ICF – Professional Certified Coach) και πιστοποιήσεις από τους κορυφαίους coaching & leadership thinkers και εκπαιδευτικά ιδρύματα διεθνώς: Μαrshall Goldsmith, Dave Drake, Peter Hawkins & David Clutterbuck, City University of London, Coach University και συνεχίζει ακατάπαυστα το ταξίδι της γνώσης για να προσφέρει ό,τι πιο σύγχρονο και καλύτερο στους πελάτες της. Επιπλέον διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και πτυχίο στη Χημεία.

Έχει σχεδιάσει προγράμματα coaching και τα υλοποιεί με εξαιρετικές μαρτυρίες από τους συμμετέχοντες. Το τρίμηνο e-learning “Coaching Leadership στα βήματα του Σωκράτη” για το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 6-μηνο e-learning & δια-ζώσης “Coaching Δεξιότητες & Εργαλεία στην Πράξη” που κατέκτησε διεθνή αναγνώριση και επαγγελματική πιστοποίηση ICF (100 ώρες ACSTH) για όσους/ες επιθυμούν να αναπτυχθούν προσωπικά, γίνουν coach ηγέτες ή επαγγελματίες coach στην παγκόσμια αγορά.

Εμπνέεται από την ελληνική φιλοσοφία και έργο ζωής είναι να τη φέρει κοντά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων με πρακτική εφαρμογή για να γίνουν καλύτεροι και πιο ευτυχισμένοι. Για αυτό το λόγο έχει δημιουργήσει τη μεθοδολογία Philosophy & Coaching in Practice™ ™ και το μοντέλο  Philosophership™.Η Βαρβάρα γράφει βιβλία, αρθρογραφεί, δίνει διαλέξεις και ηγείται κινημάτων εθελοντικής κοινωνικής δράσης, (Rebounders, COACH NOW, Your Time Of Power) τα οποία διαπερνά ένα σαφές και αταλάντευτο νόημα: Να βρει ο σύγχρονος άνθρωπος τον δικό του προσωπικό μίτο. Την πορεία που οδηγεί στο πιο φωτεινό μέρος της ύπαρξής του, την αυτοπραγμάτωση και εν τέλει την “Εσωτερική Χειραφέτηση” που είναι και ο τίτλος του τελευταίου ευπώλητου βιβλίου της που αφορά στο coaching και την ηγεσία σε συνδυασμό με την ελληνική Φιλοσοφία.

Σχετικά

spot_img

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα