Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 19:41

Καταγγελία στα Ιωάννινα για αχρήστευση εμβολίων λόγω προβλήματος στην ψύξη

[ad_1]


Αναβλήθηκαν όλοι οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων κατά την πρωινή ζώνη την 3/2/2021, καθώς η παρτίδα εμβολίων βγήκε εκτός χρήσης λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν στην ψύξη τους, με πιθανή αιτία της πτώση στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το θέμα αναδεικνύει με δήλωσή του ο Γιώργος Πρέντζας καθώς το πρόβλημα έγινε γνωστό κατά την κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου και τη συνάντηση που είχε με τους υγειονομικούς και τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας.

Στη δήλωση αναφέρει αναλυτικά: «Ενημερωθήκαμε ότι αναβλήθηκαν όλα τα ραντεβού  εμβολιασμών στην πρωινή ζώνη 7πμ-3μμ λόγω  του ότι η ημερήσια παρτίδα εμβολίων ( γύρω στις 120 δόσεις) βγήκε εκτός χρήσης λόγω προβλήματος στην ψύξη των εμβολίων στο ψυγείο του ΚΥ με πιθανή αιτία την πτώση τάσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν μας διευκρινίστηκε αν τα εμβόλια που ζητήθηκαν από την φαρμακαποθήκη φύλαξης στα Ιωάννινα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν σήμερα καθώς εκεί φυλάσσονται στους -70ο ούτε εάν το τεχνικό πρόβλημα με την πτώση τάσης θα αντιμετωπιστεί ως ειδικό ζήτημα.

Το σημερινό αυτό πρόβλημα αθροίζεται στα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν λόγω της μηδενικής ενίσχυσης του ΚΥ με ιατρούς και επισκέπτες υγείας με αποτέλεσμα οι μόνο 2 παθολόγοι  όπως και άλλες ιατρικές ειδικότητες που εμπλέκονται στους εμβολιασμούς να ακυρώνουν τα ραντεβού τους σε ποσοστό άνω του 50% για την καθημερινή εξέταση ασθενών  που αναγκαστικά κατευθύνονται σε ιδιώτες  με το ανάλογο κόστος καθώς και στα νοσοκομεία, τα οποία όμως  λόγω της εμπλοκής τους στους εμβολιασμούς και στην αντιμετώπιση του covid δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο όγκο ασθενών . Αυτή η δυσλειτουργία στην καθημερινή λειτουργία του ΚΥ αυξάνει τον κίνδυνο να μεγαλώσει ο αριθμός των ασθενών που μεταπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες με αδιάγνωστα νοσήματα οι οποίοι καθίστανται και πιο εύκολα θύματα του κορωνοιού.

Ακυρώσεις ραντεβού υπήρξαν το τελευταίο διάστημα από κατοίκους των ορεινών περιοχών του νομού Ιωαννίνων που είχαν δυσκολία πρόσβασης στην πόλη ιδίως μετά τον αποκλεισμό δρόμων από τις πλημμύρες και κατολισθήσεις των τελευταίων ημερών.

Η τεράστια υποστελέχωση καθιστά επίσης αδύνατη την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων  με οργανωμένη επικοινωνία μαζί τους μετά τον εμβολιασμό ώστε να καταγράφονται οι πιθανές παρενέργειες αλλά και βασικές πληροφορίες όπως το εάν κάποιοι εμβολιασθέντες ξανανόσησαν από τον ιό ή μετέδωσαν σε άλλους.    Κάνει επίσης αδύνατη την σύνδεση των ΚΥ με τους χώρους εργασίας και τα σχολεία και έχει αφήσει χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση την πόλη δηλ. οργανωμένη επιδημιολογικά μέτρηση με test του πληθυσμού ώστε να ξέρουμε πώς κινείται ο ιός και να τον κυνηγάμε εμείς και όχι.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για στελέχωση και οργάνωση εκτεταμένου δικτύου ΠΦΥ όχι μόνο για την αντιμετώπιση του covid αλλά κυρίως για όλες τις άλλες ασθένειες που αθροίζονται στην κοινότητα λόγω και της αδυναμίας των νοσοκομείων που έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό νοσοκομεία μιας νόσου.

Εν κατακλείδι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής αντιμετώπισης και της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης που γεννά σε άλλα νοσήματα η εγκατάλειψη της  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την κυβέρνηση που μείωσε 96 εκατομ. την κρατική χρηματοδότηση για το 2020  και η αντιμετώπιση της υγείας ως εμπόρευμα και των εμβολίων ως εργαλείο κερδοφορίας των εταιριών και μοχλό γεωπολιτικών πιέσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Όσο δεν εφαρμόζεται ολοκληρωμένη στρατηγική θα είμαστε όμηροι του ιού και των lockdown που δημιουργούν φτώχεια, εξαθλίωση και χειροτερεύουν εκ νέου την υγεία του λαού».

#pressgreece

[ad_2]

Pressonline

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα