Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 22:10

600 εκ. για αποκατάσταση ζημιών από τον ΙΑΝΟ στη Θεσσαλία (συνεχής ενημέρωση)

[ad_1]

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στην Καρδίτσα, είδε από κοντά την πορεία των έργων και ενημερώθηκε σε σύσκεψη από υπουργούς, τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους για τα όσα έγιναν και τι θα επακολουθήσει για την αποκατάσταση των πληγών που άφησε στο νομό Καρδίτσας η θεομηνία ΙΑΝΟΣ.

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ

Στην Καρδίτσα βρέθηκε μετά τα Τρίκαλα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τα έργα στο ποταμό Καράμπαλη και είδε από κοντά τα έργα καθαρισμού της κοίτης του ποταμού. Εκεί έγινε και η πρώτη ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για την πορεία των έργων.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμου της Καρδίτσας όπου έγινε δεκτός με θέρμη από τους πολίτες. Συνομίλησε με πολλούς από αυτούς, μπήκε σε καταστήματα και έγινε δέκτης της ικανοποίησης του κόσμου για όσες παρεμβάσεις έγιναν μετά τον ΙΑΝΟ.

Δήλωναν επίσης ικανοποιημένοι από την ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων.

Στη συνέχεια, έγινε ενημερωτική εκδήλωση για την πορεία των έργων στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ, παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων.

 

Ο κ. Αγοραστός

Εκεί, πήρε το λόγο πέραν του πρωθυπουργού, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός που ανέφερε ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού από την Καρδίτσα, τρεις μέρες μετά την θεομηνία ότι όλα θα γίνουν γρήγορα, έγινε πράξη και είναι η πρώτη φορά που όλα κυλάνε τόσο γρήγορα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα που θα δοθούν συνολικά για τις αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις, θα ξεπεράσουν τα 600 εκ. Ευρώ και να δούμε που θα φτάσουμε.

Ο κ. Τριαντόπουλος

Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος, έκανε ευρεία αναφορά σε όλες τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα και αυτές που θα δοθούν στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Καραμανλής

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, έκανε αναφορά στα έργα που θα κατασκευαστούν που όπως ανέφερε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες για να ανακουφιστεί ο νομός και οι πολίτες από τα προβλήματα της θεομηνίας.

Ο κ. Λυκουρέντζος

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναφέρθηκε στον τιτάνιο αγώνα που έγινε για την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και την αποζημίωση που για να γίνει, άλλαξε μετά από πολλά χρόνια ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Όπου έγιναν αδικίες θα αποκατασταθούν, τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.

Ο κ. Τσιάκος

Ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, μεταξύ άλλων ανέφερε.

Ο Δήμος Καρδίτσας – ειδικά η πόλη και ορισμένα χωριά στον ορεινό και πεδινό όγκο- χτυπήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός». Το φαινόμενο οι επιστήμονες το χαρακτήρισαν χαοτικό. Ήταν μια πρωτοφανής κατάσταση καθώς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δεν είχαμε αντίστοιχο φαινόμενο να πλημμυρίζει μια πόλη 45.000 κατοίκων και μάλιστα το πιο ζωντανό κομμάτι της, το εμπορικό κέντρο. Το παρήγορο για εμάς ήταν ότι τουλάχιστον εκείνες τις δύσκολες ώρες καταφέραμε να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Όπως επίσης ελπιδοφόρο ήταν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση. Οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή μας και έδωσαν τις πρώτες λύσεις. Εσείς ο ίδιος μόλις τρία 24ωρα μετά την καταστροφή ήρθατε στην πόλη μας και στο Δημαρχείο προεδρεύσατε σε σύσκεψη.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση διέθεσε αρκετά χρήματα για την Καρδίτσα. Χρήματα που πήγαν στους συμπολίτες μου που επλήγησαν είτε στα σπίτια είτε στις επιχειρήσεις τους. Χρήματα που πήγαν στο να καθαριστεί η πόλη και τα χωριά από τους τόνους των φερτών υλικών, να υπάρξει κοινωνική μέριμνα για τους πληγέντες. Χρήματα που πήγαν για άμεσες αποκαταστάσεις υποδομών, που κατευθύνθηκαν προς αγρότες και κτηνοτρόφους οι οποίοι επίσης χτυπήθηκαν σκληρά.

Ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για όσα άκουσε από τους αρμόδιους για την ολοκλήρωση των έργων, αλλά κυρίως από τους πολίτες που έδειξαν ικανοποιημένοι.

To κυβερνητικό κλιμάκιο που συνόδευε τον Πρωθυπουργό αποτελούνταν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρο – Παναγιώτη Λιβανό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού, Θανάση Κοντογεώργη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλο, τον Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Παρών στην εκδήλωση που έγινε στην Καρδίτσα, ήταν, επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, οι δήμαρχοι του νομού Καρδίτσας, ο αντιπεριφερειάρχης Κωστής Νούσιος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας Κων. Ζυγογιάννης, ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Στ. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρς του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Αθ. Μαρκινός, ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας και άλλοι επίσημοι.

#pressgreece

[ad_2]

Πηγή

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα