Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 00:09

Θέσεις του ΠΙΣ για τις αλλαγές στην ΠΦΥ και το ΕΣΥ

Διάλογο για τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το ΕΣΥ, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του “για τις διαρροές από πλευράς υπουργείου Υγείας περί των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων”

“Χωρίς καμία διαβούλευση ή ενημέρωση, χωρίς κανένα επίσημο κείμενο, ενημερωνόμαστε από τον Τύπο για σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές υγείας”, αναφέρει ο ΠΙΣ και καλεί τον Υπουργό Υγείας “να κοινοποιήσει άμεσα και με θεσμικό τρόπο το κείμενο των προτάσεών του, προκειμένου ο επίσημος θεσμικός φορέας των ιατρών όλης της χώρας, να τοποθετηθεί, να καταθέσει τις προτάσεις του και να διεξαχθεί διάλογος ουσίας και όχι διάλογος εντυπώσεων”.

Ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι, είναι διαχρονικά υπέρ της ελεύθερης επιλογής ιατρού και νοσοκομείου από τον ασθενή και εναντίον του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης (gatekeeping). Επίσης είναι υπέρ της δυνατότητας όλων των ιατρών να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και όχι με capitation. Επιπλέον ο ΠΙΣ θεωρεί ότι “η πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι ισότιμη, δωρεάν και ελεύθερη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διαφωνεί με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ, μέτρο που θα αναγκάσει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, τη στιγμή που ήδη έχουν πληρώσει πανάκριβα μέσω τον ασφαλιστικών τους εισφορών”. Συνεχίζει να διεκδικεί αύξηση των δαπανών για την Υγεία, αναβάθμιση του μισθού των νοσοκομειακών ιατρών και ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις.

πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα