Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 22:14

Ο λόγος που το διάβασμα σε κάνει να νυστάζεις

Λίγα λεπτά νωρίτερα ήσουν εντελώς ξύπνιος. Το βιβλίο δεν χάνει το ενδιαφέρον του. Οπότε τι ακριβώς συνέβη; Το Science Focus του BBC εξηγεί πως η άνεση που μόλις έχεις δημιουργήσε λειτουργεί εναντίον σου. Οι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να διαβάσουν σε μια άνετη και ήσυχη ατμόσφαιρα, δημιουργώντας έτσι τις ιδανικές συνθήκες για ύπνο. Επίσης, το διάβασμα ηρεμεί το μυαλό και αποσπά την προσοχή από οτιδήποτε σε απασχολεί όλη την ημέρα και θα μπορούσε να σε κρατήσει ξύπνιο.

«Για πολλούς ανθρώπους, το διάβασμα είναι χαλάρωση και χαρά, κάτι που μπορεί να κάνει το σώμα σου να μπει σε στάδιο ύπνου» λέει ο Δρ. Raman Malhotra, νευρολόγος και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας για Φάρμακα Ύπνου. «Ο κύριος λόγος που η ανάγνωση μπορεί να βοηθήσει κάποιους να κοιμηθούν είναι ότι επιτρέπει στο μυαλό μας να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει πριν σβήσει τα φώτα για να κοιμηθεί», συμπληρώνει.

Η συγκέντρωση που απαιτείται για την επεξεργασία κάθε λέξης μπορεί να είναι αρκετά κουραστική εκείνη τη στιγμή, ανάλογα και με το βιβλίο που έχετε επιλέξει. Και διαβάζοντας τις γραμμές μία – μία, μπορεί να κάνει τα μάτια σας να αισθανθούν πως θέλουν ένα διάλειμμα.

Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν το διάβασμα μια σπουδαία δραστηριότητα για να προσθέσεις λίγο πριν τον ύπνο, αν ψάχνεις τρόπους να κοιμηθείς πιο γρήγορα. Αλλά αν η τάση του σώματός σου προς τον ύπνο δεν σε αφήνει να τελειώσεις ποτέ ένα βιβλίο, υπάρχουν μερικά κόλπα. Μπορείς να διαβάσεις το πρωί, η μπορείς να δοκιμάσεις ένα audiobook. Επίσης, μπορείς να μη διαβάζεις στο κρεβάτι σου, καλύτερα καθιστός και όχι ξαπλωμένος. Τέλος, το διάβασμα σε ένα δημόσιο μέρος, όπως μια καφετέρια ή ένα πάρκο, μπορεί να βοηθήσει το ίδιο.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα