Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 06:37

«Τεστ της σκάλας»: Το τεστ που αποκαλύπτει αν η καρδιά σας είναι υγιής

[ad_1]

Όσοι ανεβαίνουν με τα πόδια τα σκαλοπάτια τεσσάρων ορόφων, σε λιγότερο από ένα λεπτό, έχουν καλή υγεία καρδιάς, σύμφωνα με Ισπανούς επιστήμονες.

Στην περίπτωση όμως που αυτή η προσπάθεια απαιτεί πάνω από 1,5 λεπτό, τότε θα πρέπει να επισκεφθούν έναν καρδιολόγο. Ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Χεσούς Πετέιρο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κορούνια, παρουσίασαν αυτό το απλό τεστ της σκάλας, για την καρδιαγγειακή υγεία, σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

«Οι σκάλες είναι ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρετε την υγεία της καρδιάς σας. Εάν χρειάζεστε πάνω από ενάμισι λεπτό για να ανέβετε τέσσερις ορόφους, η υγεία σας δεν είναι η καλύτερη δυνατή και θα ήταν καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό», δήλωσε ο δρ Πετέιρο.

Η μέθοδος αυτή δοκιμάστηκε σε 165, τα οποία είχαν ύποπτα συμπτώματα για στεφανιαία νόσο: πόνοι στο στήθος, δύσπνοια στη διάρκεια της άσκησης κ.ά. Αρχικά οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ κοπώσεως και στη συνέχεια, έπειτα από σύντομη ανάπαυση, κλήθηκαν να ανέβουν 60 σκαλοπάτια με γρήγορο ρυθμό χωρίς να σταματήσουν, ενώ χρονομετρούνταν.

Εκείνοι που ανέβηκαν τα σκαλιά σε 40-45 δευτερόλεπτα είχαν την καλύτερη καρδιομεταβολική λειτουργία και τη χαμηλότερη θνησιμότητα σε βάθος δεκαετίας (έως 1% ετησίως ή 10% σε μία δεκαετία).

Όσοι χρειάστηκαν πάνω από ενάμισι λεπτό είχαν θνησιμότητα 2-4% ετησίως ή 30% σε βάθος δεκαετίας. Από τους τελευταίους, σχεδόν οι έξι στους δέκα (58%) εμφάνισαν κάποια δυσλειτουργία της καρδιάς στο τεστ κοπώσεως, έναντι ποσοστού 32% μεταξύ όσων ανέβηκαν τις σκάλες σε λιγότερο από ένα λεπτό.

#ΥΓΕΙΑ

#pressgreece

[ad_2]

Νέοι Ορίζοντες

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα