Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 11:27

“Καζάνι που βράζει” η Αττική

[ad_1]

Μια ανάσα πριν τα 1000 κρούσματα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ και σήμερα η Αττική που μετρά 880 νέες μολύνσεις:

Συγκεκριμένα, καταγράφονται:
86 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, 94 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών, 156 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, 41 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής, 241 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, 87 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών, 152 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς, 23 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων.

 

Παρά τα αυστηρά μέτρα δεν “πέφτουν” ούτε τα κρούσματα ούτε το ιικό φορτία στα λύματα

Μείωση στα λύματα μόλις κατά 20% παρατηρείται στην Αττική, όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Εξήγησε παρόλα αυτά, ότι παρά τα αυστηρά μέτρα ακόμη δεν έχει παρατηρηθεί η απαιτούμενη μείωση  και επιπλέον, συνυπολογίζεται με ένα υψηλό ιικό φορτίο που παρατηρείται και στα λύματα αλλά και στα κλινικά δείγματα, που είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν τον Νοέμβριο. Σημείωσε ότι ενδεχομένως η επιθυμητή μείωση να μην έχει έρθει, επειδή οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση αλλά και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων, ενώ επισήμανε πως «αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε περαιτέρω διάδοση».
Εξέφρασε παράλληλα, ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι οι μεγαλύτεροι υπερμεταδότες και φαίνεται να οφείλεται σε εκείνους η αύξηση του ιικού φορτίου στην κοινότητα.

Βέβαιη η παράταση του lockdown: Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις

Με την παράταση του lockdown να είναι βέβαιη μετά και από τη δήλωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η προσοχή των ειδικών έχει στραφεί στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι οποίες προκαλούν ανησυχία για την πρωτεύουσα και ορισμένες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα το θέμα με τις μεταλλάξεις αλλά και η περίπτωση να επιβληθεί η χρήση διπλής μάσκας θα είναι στο επίκεντρο τόσο των επιδημιολόγων, οι οποίοι συνεδριάζουν αυτή την ώρα, αλλά και στην αυριανή, καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, όπου συμμετέχει τις περισσότερες φορές και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο επίκεντρο των επιδημιολόγων βρίσκεται η Αττική, τα στοιχεία της οποία θα αναλυθούν πρώτα στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς χτες η πρωτεύουσα συγκέντρωσε για ακόμη μία φορά το 50% των κρουσμάτων.

Τους ειδικούς ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός πως η Αττική μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος των συνολικών κρουσμάτων της χώρας παρ΄ότι βρισκόμαστε ήδη σε σκληρό lockdown εδώ και τρεις εβδομάδες.

Ένας ακόμη λόγος που η Αττική μετρά τόσα πολλά κρούσματα είναι η βρετανική μετάλλαξη του ιού, η παρουσία της οποία υπολογίζεται περίπου 50% στην πρωτεύουσα.

Στο 45% η απόδοση του lockdown

Για να θεωρηθεί ασφαλές το άνοιγμα στην Αττική, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 450.

Μία εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή ώστε να βγει από το «κόκκινο» η Αττική, εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, χωρίς να κρύψει την απογοήτευσή του για την εφαρμογή-τήρηση των περιοριστικών μέτρων και κατά συνέπεια την απόδοσή τους στο Λεκανοπέδιο.

 

Την πρώτη ρεαλιστική «ανάσα» την τοποθέτησε χρονικά ο κ. Σαρηγιάννης το καλοκαίρι, αν –όπως είπε– φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος Μαΐου, και η δυναμική διασποράς του ιού, ακόμα και τα υπερμεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη, θα είναι πολύ πολύ χαμηλή.

 

 

#ΑΤΤΙΚΗ

#ΥΓΕΙΑ

#pressgreece

 

[ad_2]

West Attica Today

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα