Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 19:28

Διαδικτυακά θα γιορταστεί και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Με διαδικτυακές εκδηλώσεις και όλες τις προφυλάξεις λόγω κορονοϊού γιορτάζεται και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down που έχει καθιερωθεί στις 21 Μαρτίου. Από πέρσι τέτοια εποχή, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία, τα παιδιά με Σύνδρομο Down και οι οικογένειές τους ήταν από τις πρώτες κατηγορίες πολιτών που έλαβαν μέτρα προστασίας και το ίδιο συνεχίζουν να κάνουν έως τώρα, παρά το γεγονός ότι αρκετά μεγάλος αριθμός έχει εμβολιαστεί.

Ο χρόνος μέσα στην πανδημία πέρασε δύσκολα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Σταύρος Τσιφλίκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Δύο είναι οι πιο σοβαροί λόγοι που διαφοροποιούμαστε από την υπόλοιπη κοινωνία. Πρώτον, τα παιδιά μας πέρα από τη νοητική στέρηση, που είναι το κοινό σύμπτωμα και το πιο διαδεδομένο στον κόσμο έχουν και άλλα παθολογικά προβλήματα που τα καθιστούν ευπαθή, πιο ευαίσθητα και είναι πιο δύσκολο να ανταποκριθούν σε νοσηλεία και φαρμακευτική αγωγή. Δεύτερον, η καραντίνα επηρεάζει τις δεξιότητες που έχουν κατακτήσει. Αυτό το χρονικό διάστημα του ενός έτους μπορεί να πάει πίσω τις δεξιότητές τους. Στα παιδιά μας αρέσει η ρουτίνα. Τα δυσκόλεψε η αλλαγή του περιβάλλοντος και σίγουρα θα δυσκολευτούν όταν γυρίσουν πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιφλίκη, μπορεί οι δομές ειδικής αγωγής να λειτουργούν εν μέσω πανδημίας, ωστόσο λόγω των προβλημάτων υγείας των συγκεκριμένων παιδιών αλλά και της μεγάλης ηλικίας πολλών γονέων, η προσέλευση στον χώρο του Συλλόγου για τα μαθήματα είναι μικρή, με αποτέλεσμα να υποστηρίζονται και διαδικτυακά. «Από τη δύναμη των 35 ατόμων στα πρωινά τμήματα, έχουμε προσέλευση μόλις επτά, οκτώ ατόμων. Έτσι, ερχόμαστε και διαδικτυακά να υποστηρίξουμε τα υπόλοιπα παιδιά», επισήμανε.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, βασικός στόχος είναι να μην χαθούν οι ικανότητες που έχουν αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια τα άτομα με Σύνδρομο Down. «Οι προσπάθειες είναι να μην ξεχάσουν τα παιδιά τις ικανότητες που απέκτησαν και να έρχονται σε επαφή με τους φίλους τους. Ακόμη κι όταν συναντιούνται διαδικτυακά υπάρχει μια χαρά και ένα ευχάριστο κλίμα. Απλώς δεν μπορούν να βρεθούν στις αίθουσες και τα γυμναστήρια. Αυτό που κάνουμε μέσω διαδικτύου είναι να κρατάμε σε εγρήγορση το σώμα και το μυαλό».

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη και δεν μπόρεσε, λόγω της πανδημίας, να γιορτάσει τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του. Οι διά ζώσης εκδηλώσεις αναβάλλονται για του χρόνου, ενώ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας εορτασμού, που είναι την Κυριακή 21 Μαρτίου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί χορός και γυμναστική e-zumba μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom, ενώ θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης γύρω από το Σύνδρομο Down.

*Τη συνέντευξη πήραν οι Α. Καρυπίδου – Σ. Κυριακίδης

φωτογραφία αρχείου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#pgnews

#ΥΓΕΙΑ

Φωνή της Βισαλτίας

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα