Τρίτη 30 Μαΐου 2023 23:53

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: «Μπορεί να αντιμετωπιστεί αν διαγνωστεί εγκαίρως»

Ψυχραιμία συστήνει στους γονείς σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας και καθηγητής παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» τόνισε πως αν η ηπατίτιδα διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να επέμβει ο γιατρός και στην πλειονότητα των περιπτώσεων να την αντιμετωπίσει με την χορήγηση αντιφλεγμονώδων φαρμάκων και το παιδί να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Εξήγησε πως δεν ανησυχεί, καθώς όπως είπε τα κρούσματα είναι πολύ μεμονωμένα, ενώ στο παρελθόν υπήρξαν ηπατίτιδες που τις προκαλούσαν και άλλοι ιοί όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Το σημάδι που πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς είναι ο ίκτερος, είπε ο καθηγητής, και θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν σε γιατρό: «Όταν έχει το παιδί συμπτώματα ιώσεως κοιτάμε το ασπράδι του ματιού του παιδιού. Εάν κιτρινίσει το μάτι του παιδιού πάμε στον γιατρό αμέσως, δεν περιμένουμε να κιτρινίσει το δέρμα γιατί τότε μπορεί να είναι αργά».

Εάν το παιδί παρουσιάσει υψηλό πυρετό ή γαστρεντερετικά προβλήματα, ο καθηγητής είπε πως σε αυτή την περίπτωσει οι γονείς θα πρέπει συμβουλευτούν γιατρό ώστε να ψηλαφήσει το παιδί και αμέσως μετά να κάνει εξετάσεις.

Ανέφερε επίσης πως από τα 280 περιστατικά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 1 παιδί έχει χάσει την ζωή του, 7-8 έχουν κάνει μεταμόσχευση, ενώ δύο νέοι ύποπτοι θάνατοι αναφέρονται στην Ινδονησία.

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα