Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 09:21

Στην Εισαγγελία για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Ημαθίας οι διασώστες: Αδύνατη η κάλυψη της Αλεξάνδρειας με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση

Το μεγάλο πρόβλημα με την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Ημαθίας υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Ζωές κινδυνεύουν καθημερινά από την έλλειψη ασθενοφόρων που θα μεταφέρουν στους ασθενείς στο Νοσοκομείο. Σχεδόν όλοι έχουμε ζήσει μια περίπτωση δικού μας ανθρώπου που χρειάστηκε ασθενοφόρο και είτε αυτό δεν υπήρχε είτε άργησε απελπιστικά καθώς ήταν στην άλλη άκρη του Νομού. Το πρόβλημα αυτό όμως φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο μετά τις συναξιοδοτήσεις των τελευτάιων χρόνων.

Δυστυχώς για την Αλεξάνδρεια είναι αδύνατη η κάλυψη με ασθενοφόρο σε 24 βάση, όπως λένε οι ίδιοι οι διασώστες και δυστυχώς “Τα περιστατικά που καλούνται να επιχειρήσουν είναι σε μεγάλο βαθμό επείγοντα που ακόμα και τα λίγα λεπτά θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, αναπηρίας, πόνου και αξιοπρέπειας.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι διασώστες του ΕΚΑΒ επισκέφτηκαν την Τατάρτη την Εισαγγελία Βέροιας όπυ εξέθεσαν όλα τα όσα συμβαίνουν με στόχο να παρέμβει και να κάνει κάτι.

Παρακάτω το κείμενο που παρέδωσαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στην Εισαγγελία.

“Κυρία Εισαγγελέα,

Η παρουσία μας στο γραφείο σας, έχει σκοπό να σας εκφράσουμε την ανυσηχία μας για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Ημαθίας με συνέπεια τη δυσχέρεια στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, ίσως και την απειλή ανθρώπινης ζωής. Ο τομέας Ημαθίας ανήκει διοικητικά στην δεύτερη περιφέρεια του ΕΚΑΒ με έδρα τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται και η διεύθυνση με τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες.

Σήμερα η δύναμη του τομέα αριθμεί 34 διασώστες διαθέσιμους για να καλύψουν το πρόγραμμα της κίνησης και του συντονιστικού κέντρου. Με την δύναμη αυτή είναι αδύνατη η κάλυψη με ασθενοφόρο σε 24ωρη κάλυψη των περριοχών Αλεξάνδρειας και Νάουσας. Ο τομέας του ΕΚΑΒ Ημαθίας μπορεί και καλύπτει με κάποια σχετική άνεση όλο τον νομό, μόνο τις περιόδους που δεν υπάρχουν άδειες των εργαζομένων, δηλαδή λίγες ημέρες τον χρόνο. Η κατάσταση αυτή ισχύει τα τελευταία χρόνια, αλλά επιδεινώθηκε με τις συνταξιοδοτήσεις του 2022. Αυτό γίνεται αντιληπτό σε άμεσο χρόνο από το πρόγραμμα της υπηρεσίας όπου υπάρχουν βάρδιες με δυο (2) ασθενοφόρα για τον νομό Ημαθίας.

Το ιδανικό σενάριο για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών είναι να καλύπτονται όλες οι περιοχές με ασθενοφόρο σε 24/7/365 ανελλιπώς, κάτι που επιβάλει η ιατρική επιστήμη για το επείγον και η κοινή λογική. Σημειώστε δε ότι το μοντέλο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας συμπεριλαμβάνει και Κινητή Ιατρική Μονάδα που επιχειρεί με ιατρικό προσωπικό και διασώστες, σε πρώτο βαθμό, σε εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκ των προταίρων μέριμνα για την κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων, αφού στο ΕΚΑΒ λειτουργούν διοικητικές υπηρεσίες και η διοίκηση έχει πλήρη εικόνα των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται και της δυναμικότητας, αλλά και των αναγκών του κάθε τομέα.

Δυστυχώς γίνεται αντιληπτό στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της υπηρεσίας ότι οι περιοχές που εμφανίζουν λιγότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται ως στατιστικό δείγμα που αξίζει λιγότερης προσοχής, εδώ όμως πρόκειται για ανθρώπους. Τα περιστατικά που καλούνται να επιχειρήσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι σε μεγάλο βαθμό επείγοντα που ακόμα και τα λίγα λεπτά θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, αναπηρίας, πόνου και αξιοπρέπειας. Δεν εξετάζουμε το απευκταίο σενάριο του θανάτου, που για τη δουλειά μας είναι μια πραγματικότητα, αλλά υπάρχουν περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από επαγγελματίες υγείας και σε χρόνους που θα αναστρέψουν τη πορεία της οξείας φάσης και θα εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα για τον ασθενή. Θέτουμε υπ όψιν σας τα πρωτόκολλα επειγουσών καταστάσεων όπως της καρδιακής ανακοπής, της πνιγμονής από ξένο σώμα, την μεγάλη αιμορραγία και όλο το φάσμα των επειγόντων περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΚΑΒ. Για όλες αυτές τις επείγουσες καταστάσεις το ΕΚΑΒ ως οργανισμός έχει αποδεχθεί διεθνή πρωτόκολλα (BLS, PHTLS, ALS, τοκετός σε προνοσοκομειακό περιβάλλον κ.α.), με τα οποία εκπαιδεύει τους διασώστες και τους σπουδαστές της σχολής.

Η υποστελέχωση είναι μια πραγματικότητα, είτε είναι συνειδητή επιλογή της διοίκησης, είτε υπάρχει δημοσιονομικό κόλλημα, είτε η διοίκηση έχει λανθασμένη εικόνα για τη λειτουργία του τομέα ΕΚΑΒ Ημαθίας.

Υποστηρίζουμε ότι στην κατάσταση που περιήλθε ο τομέας ΕΚΑΒ Ημαθίας με αυτή την υποστελέχωση, τη χωροταξική δομή και τους χρόνους πρόσβασης στην Ημαθία δεν επιτρέπουν χρονικά να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας”.

#pgnews #ΚΕΝΤΡΙΚΗΜΑΚΕΔΟΝΙΑ #ΥΓΕΙΑ

Ο Πολίτης
Ακολουθήστε το Pressgreece στο Google News
και στο Facebook

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα