Κυριακή 5 Μαΐου 2024 22:22

Έφυγε ο δημοσιογράφος και εκδότης της Άρτας Κώστας Γκέτσης   

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου είχε εισαχθεί, έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Η ΓΝΩΜΗ Κώστας Γκέτσης στην ηλικία των 60 ετών.

Ο Κώστας Γκέτσης γεννήθηκε στην Φιλιππιάδα το 1961 και από τα μαθητικά του χρόνια είχε ενεργή πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και τον Τύπο, ως δημοσιογράφος και διαδοχικά εκδότης των εφημερίδων «Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», «Η ΤΟΛΜΗ», «Η ΠΡΩΙΝΗ» και «Η ΓΝΩΜΗ». Συνεργάστηκε επίσης με ραδιοφωνικούς σταθμούς και με τον ART TV, ήταν ανταποκριτής στην Δυτική Ελλάδα πανελληνίων ΜΜΕ, ενώ διατέλεσε και Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων.

Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με την Λωρέτα -Ελευθερία Γκέτση και πατέρας ενός παιδιού, του Άγγελου.

Η εξόδιος ακολουθία του Κώστα Γκέτση θα λάβει χώρα την Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 12 μ. στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Άρτα.

Η οικογένεια επιθυμεί όποιος θέλει αντί στεφάνων  να καταθέσει στον λογαριασμό της Ένωσης Καρκινοπαθών Άρτας.

Το εκλιπόντα αποχαιρετούν με μηνύματά τους εκπρόσωποι φορέων της Αρτας  και συλλογικότητες της Ηπείρου

Συγκινητικό αποχαιρετιστήριο μήνυμα ανήρτησε στο fb ο επι σαράντα χρόνια φίλος του πρώην υπουργός Ελευθέριος Τζιόλας όπου μεταξύ αλλων σημειώνει για τον εκλιπόντα δημοσιογράφο και εκδότη αλλά και ενεργό πολίτη του τόπου του Κώστα Γκέτση:

Βαθιά και γόνιμα, αδογμάτιστα σκεπτόμενος, πολιτικοποιημένος, δραστήριος, αλλά και αιρετικός και πάντα δημιουργικά ανήσυχος. Ένας άνθρωπος γνήσια, ολόπλευρα προοδευτικός. Πείσμων. Ιδιαίτερα όταν υποστηρίζει δίκαιες υποθέσεις, ασυμβίβαστος. Ενθυμούμαι να μου αφηγείται ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνήγορός του, στη δική του και την αθώωσή του στο Εφετείο Ιωαννίνων για συκοφαντική δυσφήμηση του διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, γιατί είχε υπερασπιστεί και μέσα στην Ασφάλεια και παντού με τρόπο ανυποχώρητο Πολωνό μετανάστη, τον οποίο είχαν, τότε, ξυλοκοπήσει άνδρες της Ασφάλειας, όταν μάλιστα για την ίδια υπόθεση το τριμελές πρωτοδικείο Άρτας του είχε επιβάλει ποινή 10ετούς φυλάκισης, για να αθωωθεί πανηγυρικά, στο Εφετείο Ιωαννίνων! Μαχητικός, με ιδέες και πρωτοβουλίες, αλλά και πέρα για πέρα ανοιχτόκαρδος. Ένας γνήσιος Ηπειρώτης με την κλασσική ιδιωματίζουσα γλώσσα, με υπέροχες, μοναδικές στιγμές ευφροσύνης σε καλές παρέες. Τολμηρός – ονόμασε, μάλιστα, και μία απ΄ τις τέσσερις εφημερίδες που εξέδωσε »ΤΟΛΜΗ». Να αναφέρω ότι άλλες τρεις ήταν : ο »Ταχυδρόμος», το 1981, μαζί με τον αγαπητό μου, σπουδαίο φίλο Φάνη Μπάρκα, η »Πρωινή» και η »Γνώμη». Έντιμος και εξαιρετικά έμπειρος, με μοναδική γνώση γεγονότων, πρωταγωνιστών, συνθηκών, δικτυώσεων όχι μόνο στην Άρτα και την Ήπειρο αλλά κι ευρύτερα, σχεδόν σ΄ όλη την Ελλάδα. Με σκέψη κριτική, φορές αριστοτέλεια, φορές επικούρεια και άλλοτε αριστοφάνειας σατιρικής αιχμηρότητας. Μια δυνατή δημοσιογραφική γραφίδα αληθινή, με νόημα, με αναλυτική σκέψη, με στόχους.

Παράδειγμα φωτεινό! Υπόδειγμα ιδιοκτήτη-ιδρυτή εφημερίδας, μέσου δημόσιας ενημέρωσης, με ευθύνη, ανεξαρτησία έρευνας, με διαρκές κριτήριο αντικειμενικότητας και αλήθειας.

Δημοσιογράφος μεγάλης στόφας με αυθεντικά λαϊκή και δημοκρατική φλέβα, με ποιότητα και ταυτότητα.

Στέλεχος της κοινωνίας με αδιάκοπη συμμετοχή, μ΄ ένα καημό διάχυτο παντού σε όλο του -και πέρα από το δημοσιογραφικό- το έργο : ο Τόπος του, η Κοινωνία, η Πατρίδα.

…’Ενας χείμαρρος με παράσερνε… Δεν ήταν μόνο ο Κώστας. Ήταν η Άρτα ! Δεν ήταν μόνο η Άρτα, ήταν και η Φιλιππιάδα, και η Πρέβεζα, αυτό το τρίγωνο που συγκροτεί ένα σταθερό υπόβαθρο και στη σκέψη, και στις αναπτυξιακές αναζητήσεις και τις προοπτικές και του ίδιου του Κώστα Γκέτση. Αυτό, το μοναδικό τμήμα της Ηπείρου, πλαισιωμένο από τον Αμβρακικό και στεφανωμένο απ΄ τον ορεινό όγκο, των μυσταγωγικών θρύλων και της αξεπέραστης ομορφιάς και βιοποικιλότητας.

Κι ύστερα, χάθηκα σε μνήμες ριζικού και ριζιμιού. Από τούτα τα βουνά, οι δικοί μου προπάτορες, πριν από 450 και πλέον χρόνια, διωγμένοι απ΄ τον κατακτητή, με το Σταυρό στον κόρφο και τ΄ Άρματα στο χέρι έφευγαν, πολέμησαν, θρήνησαν, αντιστάθηκαν, επέζησαν, απ΄ τ΄ Άγραφα, στη Βόρεια Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία, σε μια διαδρομή Αίματος, Πίστης και Ελευθερίας.

Σ΄ αυτό το μακροβούτι της Ιστορίας. Δίπλα μου, όμως, σύντροφος και κολυμβητής ικανός, με πείρα κι αυτοπεποίθηση, ο Κώστας. Αναδυθήκαμε, τελικά, σ΄ ακρογιάλι πλατύ κι ηλιόλουστο, στον Αμβρακικό…»

#pgnews

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

symboulos.gr

Σχετικά

Μείνετε Συντονισμένοι

Τελευταία Νέα